fbpx

Де жити у подорожах і як шукати житло?

Мандри Україною та світом – це частіше за все кілька днів чи навіть тижнів по за домом. Де жити у подорожах і як шукати житло? Якщо ви (як і ми) мандруєте самостійно і не довіряєте рішення цього важливого питання ріелторам чи турагентам, наші лайфхаки – саме для вас!

Завітайте до рідних та друзів

Перший і мій найулюбленіший варіант – їхати в гості. З дитинства дуже люблю приймати гостей та їздити до когось “з ночівлею” і саме так я і мої друзі мандрували дуже багато років Україною та щонайближчим зарубіжжям.

👣 Бонус такого формату: тепле спілкування з приємними та цікавими людьми, перевірені рекомендації “що подивитися”, прогулянки з місцевими – просто все, як ми любимо.

👣Мінуси теж можуть бути суттєвими. Наприклад, у вас з господарями дуже різні уявлення про графік відпочинку чи гігієну приміщення. Житло може знаходитися у віддаленому районі і ви будете вимушені витрачати багато часу на громадський транспорт. Чи грошей на таксі. Не усі родичі такі приємні у побуті люди, як коли ви зустрічаєтесь десь на нейтральній території, а конфлікти нікому не потрібні.  
Але частіше за все житло буде безкоштовним, а спілкування приємним і це для багатьох – важлива причина обирати цей варіант.
Є варіант: користуватися сайтом CouchSurfing, де все відбувається як я написала, лише хозяева – не ваші особисті знайомі. Це різні люди, що об’єдналися на сайті і готові приймати гостей з усього світу. Сервіс існує вже багато років, дуже популярний, зручний. І досить безпечний, якщо уважно читати профіль хостів та відгуки. Якщо ви екстраверт, знаєте іноземні мови, у подорожі шукаєте нових цікавих знайомств – рекомендую couchsurfing. Важливе уточнення: для нових юзерів сайт вже не безкоштовний. Через covid-19 відбулася ця насправді епохальна зміна і нам залишається лише її прийняти.
 

Оберіть туристичну классику

Готелі та хостели. Частіше за все я обираю саме цей варіант житла.

👣Плюси: є дуже багато пропозицій на будь який смак та гаманець. Можно знайти зручно розташоване місце, не дуже перейматися через поселення чи виїзд вночі. Знайти варіант із сніданком чи без. Ще важливим плюсом у часи оформлення віз була можливість при бронюванні запросити від адміністрації документ, який потім додавався до візового пакету.

👣 Мінуси: часто в готелях не можна готувати і мені це не підходить, якщо жити кілька днів або здоров’я потребує уважності, побут у хостелах не підходить, коли потребуєш на спокій та приватність.
Я користуюся booking.com вже більше 10 років і вважаю його найзручнішим сайтом для мандрівників Європою. Це перший сайт, на який я зазираю, коли починаю шукати житло будь де. Знайомлюся з ринком, орієнтовними цінами, обов’язково читаю відгуки користувачів. 
Мої особисті лайфхаки тут: одразу при сортуванні обрати для показу готелі з рейтингом не нижче 7 (а якщо вибір дуже великий – 9) з 10. Шукати місця, де відгуків багато. Перш за все читати негативні відгуки і реакцію на них адміністраторів готелю. Прибрати з огляду відгуки російською мовою і з Росії як нерелевантні. Далі, залежно від особливостей подорожі, я звертаю увагу на місце розташування готелю, як працює стойка реєстрації та які умови бронювання.

Завдяки цьому з кількасот бронювань я лише одного разу зустрілася із спробою взяти з мене більше грошей, ніж було вказано на сайті. І одного разу вимушена була піти з хостела шукати інше житло, бо реальне місце не відповідало тому, що показував сайт. Оба президенти сталися у Україні, я зверталася до адміністрації Буккінгу, гроші без проблем повернули.

У Буккінг дуже зручний мобільний додаток. Завдяки йому вже не роздруковую підтвердження бронювань і часто шукаю та бронюю житло безпосередньо під час мандрівки. Раніше сайт мав гарну реферальну програму, завдяки якій я отримувала непогані бонуси від друзів, що бронювали житло за моїми посиланнями. Зараз програму призупинено. Але в мене максимальний рівень лояльного користувача і є багато скидок та пропозицій від сервісу, це приємно.

Тут важливо додати, що #bookingcom – далеко не єдиний такий сервіс і можна обрати будь який, зручний особисто для вас.

Відчувайте себе місцевим 

Будинки, квартири та кімнати у квартирах airbnb.com – мій новий фаворит для довготривалих подорожей, особливо – подорожей компанією. Ті 12-15 квартир, які я орендувала через сайт, були просто чудовими і дуже вплинули взагалі на уявлення про відвідувані країни.

👣Що варто знати, коли вирішив спробувати Airbnb? Квартири та будинки, які він пропонує – частіше за все житло, яке власник здає в оренду під час відпустки, відрядження. Або щоб легше було сплачувати, наприклад, за великий дім чи квартиру. За користування сервісом та підтримку арендатора та орендодавця Аirbnb бере гроші + окремо сплачується прибирання. Вигідні пропозиції, скидки, надаються тим, хто знімає квартиру на тиждень чи більше. У Аirbnb є приємні бонуси для тих, хто запрошує своїх друзів на сайт. І ви, і ваш друг отримуєте грошові бонуси після подорожі. 

👣 Як шукати на Airbnb? Головні принципи такі самі як і на Буккінг. Плюс я переглядаю профіль власника житла та відгуки на нього, намагаюсь обирати максимально відому у коммюніті та відкриту людину, яка давно користується сайтом. Уважно читаю умови бронювання та повернення грошей та що саме є у квартирі. Наприклад, буває, мені дуже важлива наявність пральної машини або кондиціонера. Передивляюся фото житла та задаю питання хосту. Сервіс наполягає, що спілкування має відбуватися через сайт чи офіційний мобільний додаток, вважаю, це дуже корисна порада, задля безпеки та вирішення спірних питань.

 

 

Ще корисні статті про організацію самостійних подорожей на нашому сайті:
10 советов для самостоятельного путешествия по Украине
Врятувати новачка! Хіт-парад помилок туристів
Три найбільших страхи мандрівників 

Пишіть, якщо є запитання і поради щодо пошуку та оренди житла у мандрівках, мені завжди цікаво дізнатися щось нове! 

Якщо ви маєте власний досвід щодо теми та взагалі бажаєте поспілкуватися – залишайте коментарі, додавайте свої ідеї, досвід кожного є унікальним. І підписуйтесь на проект Snail Way у соцмережах: я ніколи не дублюю інформацію повністю, максимум буду анонсувати час від часу свої статті, тому підписуйтесь, щоб нічого не пропустити!     

Залишити відповідь