fbpx

Несподівано! 10 плюсів організованих турів

Всупереч поширеній у деяких читачів думці, я не тільки не вважаю, що подорожувати треба виключно самостійно, а впевнена, що при певних умовах користуватися послугами турагенцій можна і потрібно. І час від часу купую організовані тури сама, навіть знайшла для цього 10 плюсів організованих турів. Вау! 

Отже, за яких умов варто придбати тур? 

  1. Новачок або «Мій перший раз, він найважчий»

Якщо ви ніколи не були за межами батьківщини, зате читали багато статей в ЗМІ про туристів, які не отримали візу в чистий паспорт / загубилися в горах / були продані в сексуальне рабство / застрягли в аеропорту і т.п. – краще на перший раз купити тур. Це не означає, що можна автоматично відключити мозок і сподіватися лише на співробітника агенції. Переглянути і обрати готель із запропонованого списку, з’ясувати про всі альтернативні варіанти трансферів, курси валют, підготувати документи для візи, якщо вона потрібна, і копії документів для власного спокою, вивчити кілька важливих слів на мові країни, погортати путівники, накидати собі плани на вільний час, познайомитися з особливостями місцевих звичаїв і багато-багато іншого. Всім цим, як на мене, не повинен нехтувати «організований» турист. Але загальну організацію першого разу можна доручити професіоналам.

  1. Все просто або «Хочу до Лондону – і крапка!»

У вас є конкретна мета, наприклад, провести тиждень в одному місті, великому і популярному туристичному центрі, поруч з яким розташовано аеропорт і все, що потрібно від агентства, це запропонувати вибір готелів, оформити візу і придбати квитки? Так, можливо така послуга буде і зручна, і вигідна. Якщо агентство сумлінне – буде зручно і вигідно скоріш за все. 

  1. Гарячий тур або «Єгипет! На завтра!!”

Ось буквально. Вам раптом дали відпустку, віз немає, квитків немає, ідей немає, треба дуже швидко виїхати в популярному напрямку, куди літають чартери. Гарячий тур може стати порятунком.

  1. Непаняяяяятно! або «Хочу туди, не знаю куди»

Дуже важкий для мого осмислення аргумент, який, між іншим, часто доводилося чути від тих, хто купує готові тури. Деякі люди дійсно не знають історію, географію, сучасний світ, а головне – не особливо ним цікавляться. Їм треба у відпустку. Кудись. Максимум вступних: хочеться в теплий краю на пляж або погуляти по якомусь місту. Це золоте дно для турагентів, їх можна умовити багато на що. Якщо, звичайно, такий турист готовий ще й платити;)

  1. Галопом по Європах або «10 країн за 5 днів»

Ви – сильна людина, добре відчуває себе в автобусі багато-багато годин, у вас небагато грошей, але дуже багато незакритих гештальтов із серії «Побачити Париж! І Рим! І … так-так, це я теж бачила! Цілі півгодини, але я там був!». Насправді, вони мають рацію: за обмежений час подивитися най-най популярні місця організованим туром ще й вигідно. А потім можна повернутися у найкращі, вже самостійно.

  1. Проблеми в комунікації або “Не знаю жодної мови, крім олбанської, а в інтернеті знаю як зайти у Тік-ток”

Більш легка форма: ви пенсіонер, не вмієте користуватися комп’ютером та Інтернетом, не вмієте платити банківською карткою, але діти дали грошей і дуже попросили поїхати не до тьоті Зосі у Бердянськ, а «подивитися світ». Мовний бар’єр існує, на жаль. Досі багато людей не вміють шукати та аналізувати інформацію (не лише про подорожі) і як наслідок, не можуть самі повноцінно організувати свій відпочинок за межами батьківщини.

  1. Практичний або «Потрібна допомога в …»

… в оформленні візи, в покупці акційного квитка, бронюванні готелю, що надає гарні знижки агенціям. Найчастіше, звичайно, потрібна віза, а ви не живете у Києві чи взагалі документи треба надсилати у іншу країни. На жаль, найчастіше просто оформити візу через агентство – це дуже дорого і дуже ризиковано, в той час як купити тур – значно дешевше, а дещо з турпакету можна використовувати. Хоча б частково …

  1. Чартерний або «Популярно, але незручно»

Для України є кілька «зачарованих» місць, наприклад: країни Баклан, Єгипет, Йорданія, список можна продовжити. Напрямки дуже популярні. Але. Дістатися туди своїм ходом, по морю або поїздом – довго, складно і недешево. Дістатися літаком – дуже дорого або просто неможливо, якщо цей літак – НЕ чартерний рейс.

  1. Ексклюзив екскурсійний або «А як інакше?»

Не плутаємо з ексклюзивом, який передбачає складний маршрут подорожі. Мова про, наприклад, поїздку з Дніпра у Полтаву. Без власного авто дорога займає туди пів-доби, 1-3 пересадки, важко і заплутано, поїхати на вікенд і отримати задоволення – не реально. Інший варіант – відвідування місця з обмеженим доступом (Прип’ять). Третій, близькою до другого – відвідування місця, де є потреба у провідник і гід (заповідники, національні парки, індустріальні об’єкти).

  1. Тематичний або «Навчання і розвага»

Сюди можна віднести фото-тури та арт-мандрівки, сафарі, гастрономічні тури, різні духовні практики, тренування, тренінги і т.і. Головне – не просто подорож, а саме навчальний процес. Вигода тут саме в навчанні і практиці, в супроводі і роботі фахівця, до якого пішов би на майстер-клас не тільки в подорожі, але і вдома, а тут два в одному. 

Коротке резюме:

Я вважаю, що хоча б один раз з’їздити в організований тур варто. Варто, аби отримати досвід, щоб було з чим порівнювати, щоб, насправді, отримати стимул щось змінити в своєму підході до подорожей. Або щоб оцінити переваги саме такого відпочинку і насолоджуватися ним, чому б і ні.  Втім, в самостійну подорож теж має сенс хоча б раз вибратися, з тих самих міркувань.

Так, якщо ви маєте ще аргументи на користь туристичних путівок, діліться ними, діліться! Особистий досвід вітається 😉

Залишайте коментарі, додавайте свої ідеї, досвід кожного є унікальним. І підписуйтесь на проект Snail Way у соцмережах: я ніколи не дублюю інформацію повністю, максимум буду анонсувати час від часу свої статті, тому підписуйтесь, що нічого не пропустити!     

Залишити відповідь