fbpx

Музейний гайд у Києві. Якщо в Лаврі піти наліво

Як добре ви знаєте Київ, Лавру та музеї на території національного історико-культурного заповідника?  Музейний гайд від UA-Travels допоможе зорієнтуватися і не пропустити цікавого під час прогулянки. Вирушаймо! 

 

Фото Тетяни Кабакової

Що відбудеться, якщо пройшовши під головною брамою Києво-Печерської Лаври повернути наліво? Ви потрапите до затишного подвір’я з гігантським каштаном. Каштан рятує від спеки, а з подвір’я можна завітати до трьох чудових виставок.

Перше, куди вам просто необхідно зазирнути – це Троїцька Надбрамна церква. Її розписи – справжнє українське бароко. Святі мученики такі повновиді, пишні й рум’яні, що… ну справжні українці. Живопис тут із загадками. Наприклад, слон з сумними очима і архангел Михаїл з обрізаними носочками на тапочках. На одній стіні учасники І Вселенського собору (325 р.) намальовані з козацькими чубами, а на Богородиці з апостолами вогники палають. Є чим насолодитися!

Навпроти від Троїцької церкви потрапляємо до іншої виставки – «Фрески церкви Спаса на Берестові XVII століття». Повірте, в Україні більше нічого подібного немає. Справа в тому, що ні в Україні, ні в Європі XVIIст. технікою фрески вже майже нічого не розписували. А тут кілька квадратних метрів гарно збереженого живопису!

Ще одна особливість: можна візуально порівняти кольори та техніку фресок церкви Спаса із Троїцькою церквою. Вони близькі за часом та місцем, але дуже відрізняються всім іншім. Вишенькою на торті стане фрагмент фрески Х ст., який експонується тут же. Він чудом вцілів за 1000 років і був знайдений під час розкопок Десятинної церкви.

При виході з виставки фресок знаходиться невеличка експозиція… цеглин. Але то не просто цеглини, а з будівельними клеймами ХІ ст. Лаврські майстри тих часів, «підписували» цеглини особливими позначками для різних будівель. Для порівняння тут же виставляються цеглини ХІХ ст. із цілими прізвищами власників цегляних заводів.

Не повертайтесь на головну вулицю, а пройдіться симпатичними подвір’ячками лівіше. Так ви натрапите на Історичну бібліотеку та Музей Театрального, Музичного та Кіномистецтва і вийдете до дуже тихої й атмосферної вулиці Клірошанської.

Вона приведе вас до вулиці Економічної. І там на вас чекатиме ще одне барокове чудо – церква Всіх Святих над Економічною брамою. Праворуч від брами – ціла оборонна стіна часів Мазепи. Дуже фотогенічна! Із отворами для вогнепальної зброї та дерев’яною галереєю з гонтом. Погуляйте подвір’ям. Воно затишне й миле. Наразі тут розташовується ВУЗ, що готує творчі кадри. Ці кадри, крім навчання ще й прикрашають територію ландшафт дизайном. А часами і тренуються на відкритій сцені, що знаходиться тут же. Музика студентських концертів переплітаються з передзвоном Великої лаврської дзвіниці.

На таку прогулянку ви витратите близько 1.5 годин, зможете уникнути скупчень та побачити найкраще. 

 

Продовжити знайомство з стародавнім Києвом можна по цьому маршруту – UA-Travels маршрут столичними пам’ятками Київської Русі

Більше про київські музеї та галереї ви можете прочитати тут: Тимчасові і постійні експозиції Національного художнього музею України , Музей працює заради відвідувачів та Дайджест UA-Travels: українські музеї та галереї у Instagram

Залишити відповідь