fbpx

Врятувати новачка! Хіт-парад помилок туристів

4 куртки на 2 дні подорожі восени? Тепла куртка та плащ в червні? 5 пар взуття? Фен, праска та плойка? А скільки непотрібних та важких речей ви брали із собою в дорогу?

Із кожною новою подорожжю ви набираєтеся розуміння, що потрібно саме вам, і як зменшити валізу. Збори перестають займати цілий день, і в дорозі ви почуваєтеся впевненіше. Давайте розберемо 15 особливостей, за якими можна впізнати недосвідченого туриста:

ГРОМІЗДКА СУМКА ТА ВАЛІЗА

Якось у подорожі в мене була попутниця з велииикою валізою, тому чоловіки-попутники вже через кілька днів швиденько розбігалися на всі боки, щоб не тягти цю вагу з автобусу на якийсь поверх у готелі.

Ні, звичайно, не всі мають бути з рюкзаками, але класична сумка через плече сигналізує, що її власниця — нечастий гість у подорожах.

Тому зручний рюкзак або валіза для ручної поклажі + натільна сумочка крос-боді чи бананка — будуть доречнішими.

СПОРТИВНИЙ КОСТЮМ

Зручно — ніхто не сперечається, але в дорозі необов’язково мати вигляд, ніби ви тільки зі спортзалу або з палати в лікарні. Є безліч комфортного одягу, в якому ви будете гарно виглядати — ми ж не забуваємо про безліч фото з подорожі? І це не тільки джинси та футболка))

А коли спортивний костюм поєднується з сумкою з першого пункту, то це ще й смішно.

Моя знахідка в літніх подорожах — зручні сукні. Одна річ — одразу і лук, і менше речей у валізі.

ПІДБОРИ

Навіть якщо йдеться про екскурсію старовинним містом із бруківкою, неодмінно знайдеться хтось на підборах. Це щонайменше небезпечно, коли доведеться підніматися чи спускатися із чергового замку.

Взуття в дорозі має бути міцним та дуууже зручним. А ось про його красу можна подумати в останню чергу. Після десятка пройдених кілометрів щоденно ви точно дійдете до такого висновку. І одну пару взуття на заміну візьміть — не завжди є можливість оперативно докупити нову.

Одному чоловікові з 47-м розміром ноги довелося обмотувати сандалі резинками, бо несподівано відвалилася підошва, а таке нестандартне взуття треба ще добряче пошукати. Тож не ризикуйте 😉

БЕЗ ГОЛОВНОГО УБОРУ

Погода може неприємно здивувати, тому й улітку, й узимку туристові потрібно мати якийсь баф чи капелюх. До того ж жінкам часто забороняють заходити до деяких релігійних споруд без покритої голови. Брати чужі хустки чи купувати непотрібні вам нові — не надто приємно.

Моя порада — завжди беріть із собою два шалики по сезону. Ними можна прикрити плечі, шию, зав’язати на голові, намотати замість спідниці та навіть прикритися, як пледом. Про кондиціонери, наприклад, у літаку, туристи часто забувають.

БЕЗ ПІДГОТОВКИ

Деякі люди кажуть, що якщо готуватися, складати плани, вивчати пам’ятки та дивитися їхні фото, то можна й зовсім не їхати — буде, мовляв, нецікаво.  У результаті їм стає легко загубитися, не побачити чогось, що цікаве саме їм, та не спробувати те, про що із захватом пишуть інші мандрівники.

На мою думку, чим ти краще підготував маршрут — тим упевненіше почуваєшся в дорозі, координуєш час та більше вражень привезеш. Хоча загубитися й поблукати невідомими маршрутами — це іноді непогана ідея 😉

І обов’язково дивіться прогноз погоди 😉

ДОДАТКОВІ РЕЧІ

Кип’ятильник, фен і праска займають багато місця у валізі туриста-новачка, тож давайте подумаємо, як їх можна позбутися.

Беріть лише такий одяг, який не мнеться — і праска вам не знадобиться. Дізнайтеся заздалегідь, чи є фен у вашому готелі. Навіть якщо немає — просто помийте волосся на ніч, і воно встигне висохнути до ранку.

А кип’ятильник маленький, скажете ви, чому ж і його не брати? Не знаю, не подобається він мені — це якийсь архаїзм і загроза спалених розеток.

ПОВНА КОСМЕТИЧКА

Шампуні-бальзами по 250 мл, креми по 50 мл і тоніки по 100 мл — так і кілька кілограмів ваги може набігти. Переливайте засоби до невеличких ємностей, а половину зовсім не беріть — нічого не станеться з вашою красою без додаткового догляду. Беріть пробники кремів, купіть маленьку зубну щітку в чохлі та крихітний тюбік пасти.

Моя остання знахідка – контейнери для лінз. Вони щільно закриваються і чудово зберігають креми на кілька днів. Мінімум місця — максимум косметики))

НЕТЕРПЛЯЧІСТЬ

«Аааа, ми пропустили обід!», «Я не виспався», «Чому дорога така довга?», «Я не хочу фастфуд, мені треба час на повноцінний прийом їжі», — подібне ви можете чути від туристів-новачків. Вони ще не готові до того, що дорога — це завжди лотерея. Можуть бути моменти без їжі, у кількагодинній черзі до відомої пам’ятки під палючим сонцем чи дощем, пізнє заселення до готелю та виїзд о 7 ранку. Чим інтенсивніші у вас плани, тим менше, насправді, у вас відпочинку.

Бо часто буває так — або обід, або музей чи палац. Якщо у вас купа часу й лише одне-два міста, то можна встигнути багато. Якщо ні — треба обирати пріоритети.

ПРОТОРЕНІ ДОРІЖКИ

Думаєте, місцеві завжди зможуть вам порадити щось особливе? Аж ніяк! У них часто настільки замилене око й відсутні знання, що вони навіть дивуються, що ви сюди приїхали. Особливо розповсюджена така картина в маленьких старовинних містечках. Тому не вірте мешканцям та не ходіть битими шляхами.

І якщо ви турист у Львові — то благаю, відійдіть урешті-решт від ратуші та ресторанів на площі Ринок!

ЗАПАСИ НЕ ТІЄЇ ЇЖІ

Навіть якщо ви запланували сніданки-обіди-вечері, це не означає, що все так і буде. Особливо за кордоном. Тому мати із собою деяку їжу треба. Але що бере новачок?

Копчену ковбасу, запах якої чують усі в радіусі кілометра, котлети, яйця, а потім на заправках докупає каву та чіпси. До того ж, якщо їхати до країн ЄС, із м’ясними та молочними продуктами можуть і не пустити — заборонено.

Треба брати із собою те, що не пахне та не псується. Так, це не завжди супердієтично, але в дорозі на таке можна не зважати. Отже, що брати? Сухе печиво типу крекерів, гіркий шоколад, горіхи, батончики мюслі, яблука та, звичайно, воду. Якщо берете банани чи сир, то треба їх з’їсти в перший день, бо довго вони не витримають.

БЕЗ ЛІКІВ

Ніхто не хоче хворіти, але в дорозі може статися будь-що. Подумайте про головні проблеми, які можуть вас спіткати: температура, отруєння, біль, натерті ноги, ранки та подряпини, розтягнення м’язів, сонячний опік, укуси комах. Плюс ваші звичайні ліки.

Мене, наприклад, захитує, тому завжди із собою беру таблетки від цього, а коли лечу літаком, то одразу купую спеціальні краплі від аероотиту, бо якщо таке нещастя мене спіткає за кордоном, я точно не зможу швидко видужати. І не забувайте про хусточки, вологі серветки та засоби для дезинфекції рук.

БЕЗ КОПІЙ ДОКУМЕНТІВ

Ви готуєтеся невимушеним рухом показати квиток зі смартфону? Знайти дорогу до готелю через Google Maps? Чудова ідея, але роздрукуйте про всяк випадок свій квиток заздалегідь. І маршрут теж, і мапу міста. Усі ці папери багато місця не займають, але збережуть багато часу та нервів, якщо батарея сяде, рюкзак украдуть, чи ви загубите телефон.

Решту важливих документів відскануйте та збережіть ці копії в себе в пошті, щоб завжди мати до них доступ. При втраті документів це вам дуже допоможе.

ІЗ АЛКОГОЛЕМ

Неодноразово бачила туристів, які брали домашній самогон чи щось подібне, аби не переплачувати в дорозі чи гарантовано мати щось випити, наприклад, у мусульманських країнах. Смаки не зміниш, але пам’ятайте про те, що ваші страховки не діють, якщо в крові знайдуть алкоголь. Пивних фанатів у Німеччині чи Чехії це не зупинить, але в голові тримайте й таку можливість розвитку подій.

При цьому не грішно мати малесеньку фляжку з бехеровкою чи віскі, щоб терміново зігрітися, якщо промокли ноги чи раптом значно зіпсувалася погода. Ковток-два — не більше.

БОЇТЬСЯ МІСЦЕВОЇ ЇЖІ

Місцева їжа — суперечна тема. Із одного боку, не спробував — не зрозумів колорит, а з іншого — гроші та час витратив, а от гарантії, що це буде смачно, безпечно та ситно, — немає.

Саме тому мережеві фастфуди та інші бістро забиті по всьому світі, бо далеко не всі туристи готові на гастрономічні експерименти.  А ви?

КУПУЄ БАНАЛЬНІ СУВЕНІРИ

Туристам-новачкам дуже важливо показати всій рідні та друзям, що десь були, тому вони купують багато сувенірів. Причому дешевих сувенірів, за принципом «аби було». Щоб не образилися. Увесь цей непотрібний мотлох потім десь валяється.

Ну й ви самі бачили, наскільки рідко можна зустріти якісні та оригінальні сувеніри, а не китайський несмак та примітивні роботи місцевих умільців.

Беріть популярні локальні продукти: сири, вина, спеції… Беріть практичні речі, якими будете користуватися та згадувати подорож: парасолі, шалики, сумки, чохли, книжки, прикраси, чашки… Не зможете собі пробачити, що не купили — тоді купуйте. А не витрачайте час на 100500-й магнітик на холодильник та дерев’яну дудку.

А які помилки робили ви?

Залишити відповідь