fbpx

Арт-паломництво Тернопіллям

Привіт, 2021, яким ти будеш для мандрівників? Особисто я дуже сумую як за виставками-галереями, так і за пішохідними маршрутами світом. Особливо коханим своїм Camino de Santiago, чи побачимось ми та коли. Але у грудні 2020 відбувся організований Управлінням туризму Тернопільської ОДА блогтур і подарував мені особисте арт-паломництво Тернопіллям. Цікаво? – Читайте далі!

 

Живописний Кременець

Від Тернополя курс на північ дорога гарна, машина чи маршрутка – на ваш вибір.

Локації наступні:



📍 Гора Бона, вона ж – замкова гора. В сезон вхід на замок 10-15 грн. Варто піднятися, щоб подивитися панораму старого міста
📍 В старому місті Кременці треба подивитися старовинний колегіум, нині – гуманітарний інститут та кілька церков
📍 Єврейський кіркут та козацький цвинтар
📍 Еко-стежка у національному природному парку “Кременецькі гори” (ідеально для дітей та бьордвотчерів), 200 грн екскурсія з групи, самостійне відвідування – безкоштовно🎄
📍 Єдина в Україні спортивна траса для бобслею в Кременці! Тут тренуються спортсмени, але за домовленістю можна кататися і звичайним туристам, телефон – 093 512 5012. Екстремали, записуйте!
📍 Відпочити або просто поїсти можна у найбільшому в Тернопільській області центрі вільного часу “Панорама”

 

Музейні Вишнівець та Збараж

Між Кременцем та Тернополем дві історичні пам’ятки, де можна відмітитися за пару годин, а можна провести цілий день.

📍Вишнівець. Навіть не чула до раніше цю назву. А тут знаходиться чудовий палац з парком. Вхід до палацу з музеєм – 80 грн, просто в парк – 30 грн, є квитки для дітей та пільгові. Палац у Вишнівці раджу, особливо – дзеркальну залу! І чудові барокові меблі з секретиками 🕵️

Тел. (03550) 3-12-34
Час роботи: з 8-00 до 17-00.

Ще про Вишнівець читайте у нашому матеріалі “Гніздо князів та заколотів”

📍Збараж. Звичайно, Збаражський замок. І який! Я бачила сотні замків у світі і десятки в Україні, цей – не розчаровує. Гарно збережений, в середині – музей, виставки з львівських музеїв, підземелля. Вхід – 80 грн.

Тел. (03550) 2-34-49
Час роботи: з 9-00 до 20-00.

 

Музичний Ішків

Село Ішків Козівського району – по дорозі з Тернополю до Зарваниці. Дорога по за трасою погана, тому місце залишається не тільки унікальним, а майже заповідним.

📍 Приватний музей автентичних музичних інструментів «Камертон». Максимально інтерактивно про кожен з 200+ інструментів розповість власник та музикант Петро Катола. Він чудово грає як на ритуальних африканських барабанах, так і на органі чи… водостічних трубах. Замовляйте екскурсію (097) 26-22-994

 

Малий Єрусалим у Зарваниці

📍 Монастир у Зарваниці вразив, певно, більше за всі інші місця на маршруті. Саме через арт-складову. Для вірян достатнім аргументом відвідати духовний центр стане ікона Зарваницької Богородиці (яка, до речі, знаходиться в іншому місці) чи може хресна дорога. А я усім іншим раджу це місце через унікальний ландшафтний парк і нещодавно збудований комплекс з Голгофи, Вежі Давіда, Левових воріт, Святих сходів, купелі, Гефсимані і навіть Храму Гроба, ну а чого б ні. І най лише піщаник нагадує білий єрусалимський камінь, це модель міста для тех, хто ніколи не бачив та не побачить справжнього Єрусалима… цікавий досвід, багато символізму і є про що подумати

 

Бучач Пінзеля та Агнона

Дорога М19 від Києва на Чернівці ідеальна, але довга, тому Бучач та Чортків – гарний варіант зупинитися на день шляхом в гори або додому.

📍 Скельний монастир оо. Василіян у Рукомиші біля Бучача, на річці Стрипа. 2 причини сюди потрапити. Перша – печери у травертинових скелях, де жили монахи, а на початку ХХ ст. навіть переховувався уновець. За Ющенка біля печер поставили кілька дивних жіночих статуй і, звичайно, Матінку Божу. Що ж, селянам, які минулого року зробили те саме на геологічній пам’ятці у Столе є ким надихатися. Друга причина – у монастирі зберігається одна з небагатьох уцілілих статуй роботи майстра Йогана Пінзеля, що підкорили Париж кілька років тому. Зберігається так ретельно, що я цього разу її не побачила. Але може вам вдасться?

 

📍Фортеця Підзамочок – найменший кам’яний форт і найбільші земляні вали, через це минулого разу я, наприклад, взагалі не знайшла замок, думала, оця кам’яна стіна – це й все. Ніт! Вали з яблуневим садом – неймовірні, Шотландія відпочиває! Вхід вільний

📍 Замок у Бучачі – руїни і знов таки панорама міста, а ще на підйомі канонічний вид Бучачу – на Василіанський монастир. Вхід вільний

📍Ще в Бучачі зазирніть на ратушу (10 грн за класну панораму місця, нереально круті гвинтові сходи і багато голубів). І у кав’ярню на Агнона – якщо любите заклади з історією та крафтовою випічкою.

 

Готика та легенди Чорткова

📍 Костел св. Стефана у Чорткові. Кожен, хто бачить фото з цим костелом зойкає “ой, де таке? десь у Західній Європі?”. Авжеж, це краще – це на півдні Тернопільської області, 75 км від Тернополя, 90 км від Кам’янця-Подільського. Оборонний костел XVII сторіччя, що бачив польських королів цікавий і сам по собі, але в ансамблі з ратушею, бруківкою, старовинними будиночками на площі складає дуже гармонійний простір.

📍Замок у Чорткові – найсумніший, який я побачила в останній подорожі. Його ворота не відкрилися навіть для учасників прото-туру. Впритул до стін – приватна забудова, яка заважає реставрації. Єдине що з гори над замком можна добре його роздивитися, як і панораму міста. Тернопільщина дуже рельєфна, як виявляється!

📍Після його огляду раджу прогулятися пішохідною вуличкою Тараса Шевченка та завітати на каву до “Пана Чартковскього” – арт-їдальні і музею, яка стала візитівкою міста. Автентична галицька кухня, зал-бібліотека, старовинні фото на стінах – люблю такі місця і раджу більше, ніж деякі державні музеї

 

Казкова Теребовля

📍Замок Теребовлі. Це дуже близько від Тернополя (35 км) і якщо ви маєте небагато часу або не хочете далеко їхати – Теребовля ваш вибір. Тут працює ТІЦ Теребовлі, можна замовити екскурсію замком, відвідати майстер-клас по розпису пряників, взяти в аренду велосипед чи навіть політати на паратрайку!

Тел. (097) 719-50-99
Час роботи: з 9-00 до 18-00.

📍 Міст-віадук у Плебанівці – справжнє архітектурне диво, один із кращих зразків європейського мостобудування. Минуло більше ніж 100 років з часів будівництва, а ним і надалі їздять потяги, правда, нечасто – бережуть, адже він є пам’яткою архітектури. Віадук потрапив до рейтингу найкращих мостів України. Якщо пощастить – побачити тут дизель-поїзд, кадри з ним не гірше за світлини з Ворохти та й поїзда у Хогвартс!

Фото (с) Leonid Andronov 

 

Хочеш більше маршрутів, путівників та порад для подорожей Тернопільською областю? Їх є в нас! – 

 

Сподіваюся, щось вас заціпило та надихнуло у цій розповіді. Буду рада, якщо завітаєте до мене на сторінки  та залишите коментарі там, або тут під статтею!

І підписуйтесь на проект Snail Way у соцмережах: я ніколи не дублюю інформацію повністю, максимум буду анонсувати час від часу свої статті, тому підписуйтесь, щоб нічого не пропустити!     

Потребуєте на надійний і недорогий зв’язок у подорожах? Замовляйте міжнародну SIM-картку Drimsim за моїм посиланням і отримуйте 7€ на рахунок!

Залишити відповідь