fbpx

Camino de Santiago. Шлях до міста, позначеного зіркою

Сантьяго-де-Компостела – місто на північному заході Іспанії до якого прямують пілігрими з усього світу. Його назва дуже романтично перекладається – Місце, позначене зіркою.

У 2013 році я прийшла у Сантьяго вперше – і з того часу не можу зупинитися, частина мого серця назавжди віддана Шляху. Як це сталося, чому саме він, для кого цей шлях і чи потрібен він саме вам? Давайте розповім!

 

Що таке Шлях Святого Якова?

Шлях Святого Якова (El Camino de Santiago) – це старовинна дорога пілігримів, що веде через Європу в іспанське місто Сантьяго-де-Компостела, де у соборі зберігаються мощі апостола Якова. Мільйони людей пройшли цей шлях за останні сотні років, лише у 2019 до собору прийшли понад 300 тисяч прочан!

Сам святий Яков не за життя не ходив Європою, його було вбито у Єрусалимі за наказом царя Ірода. Ученики поклали його тіло та послали човен у Середземне море, аж потім той човен чудом дістався іберійських берегів і на місці, де його знайшли – побудували місто Компостела.

Шлях Святого Якова іноді називають “Дорогий Зірок” або “Зоряної дорогою”, так як стародавні паломники вночі орієнтувалися по зірках, а Чумацький шлях вказував їм напрямок. Серед паломників поширений також дуже простий термін для позначення Шляху – Каміно (від іспанського camino – що в перекладі означає “шлях, дорога”).

 

Головна частина маршруту проходить по території Північної Іспанії. Існують, приблизно 15 лише офіційних шляхів, що ведуть в Сантьяго-де-Компостела. Це ті шляхи, які промаркировано і де можна знайти спеціальне житло для пілігримів.

Протяжність найпопулярнішого Французького Шляху (Camino Frances) становить понад 800 км – від французького містечка St.Jean-Pied-De-Port до Сантьяго. Для того, щоб отримати сертифікат (Compostela) про проходження Camino de Santiago, необхідно пройти мінімум 100 км пішки або проїхати 200 км на велосипеді або верхи.

 

Мушля, посох, червоний хрест … що це за символи?

Святий Яков, патрон усіх мандрівників, зображується з прикріпленою до одягу мушлею, посохом в руці і гарбузом-флягою. Тепер у музеях та церквах ви завжди впізнаєте його статуї.

Червоний хрест є символом Ордена Сантьяго, який був заснований у XII ст. для захисту паломників на Camino de Santiago. Цей хрест також уособлює собою меч, яким був озброєний Santiago “Matamoros” (“Винищувач маврів”).

Як доказ подорожі стародавні паломники, дійшовши до Сантьяго і мису Фіністерре (“Краю Землі”) підбирали мушлі, якими рясніє узбережжя океану. Ця раковина морського гребінця стала символом паломництва по Шляху Сантьяго. І зараз пілігрими прикріпляють мушлю на одяг або рюкзаки, місцеві жителі розміщують цей знак над входом у всі установи, так чи інакше пов’язані з паломництвом: притулки-альберги, ресторани, туристичні офіси і т.і.

 

Що за документи паломника: Сredencial і Compostela?

Кожен паломник може отримати Сredencial – паспорт пілігрима, куди можна проставляти спеціальні печатки, що стануть свідоцтвом про проходження Шляху. Печатку можна поставити практично в усіх альбергах на Шляху, а також у церквах, в монастирях, в кафе, крамницях, інформаційних центрах. Compostela – це іменний сертифікат про проходження Camino de Santiago, написаний латинською мовою. Його отримують в офісі пілігримів в Сантьяго-де-Компостела ті, хто пройшов 100+ км одним з шляхов. І відпущення гріхів, якщо кому треба.

 

Навіщо йти Шлях Святого Якова?

У християн історично існує три головних християнських паломницьких шляху: в Єрусалим, в Рим і Сантьяго-де-Компостела. У наші дні переважна більшість людей, що йдуть по Шляху, робить це не через релігійних мотивів, а тому, що це найпопулярніший в світі пішохідний маршрут з першокласною інфраструктурою. Camino de Santiago сьогодні – це стежки через гірські перевали та середньовічні селища, вздовж океану та через сучасні міста, по холмам, лісах та містечках з неймовірною архітектурою.

Де живе пілігрим на Camino de Santiago?

Спеціально для прочан практично в кожному населеному пункті на Шляху в Іспанії є альберги – спеціальні притулки, у які пускають лише тих, хто має Сredencial. За 5-10 євро ви отримаєте ліжко або матрац, або місце для каремата в загальній кімнаті, доступ до вбиральні та душ. Постільної білизни зазвичай немає, тому спальник чи легкий вкладиш до нього обов’язковий. У багатьох альбергах є кухня з посудом, плитами та холодильником або бар. А також доступ до інтернету, пральна/ сушильна машинка. Щось з цього буває платним, щось входить в ціну.

У альберге можна залишитися на лише одну ніч, а вранці о 8-9 усі мають покинути будинок, який прибирається і відчиняється ближче до обіду – для нових пілігримів.

Можна жити в звичайних готелях або просто в наметах. Але намети можна ставити лише у спеціально позначених місцях, в Іспанії з цим суворо!

 

Чим харчується паломник на Шляху Святого Якова?

Зазвичай вранці це чашка кави або чаю в барі, бутерброд-тапас або випічка. Обід на маршруті не особливо щільний, інакше важко продовжувати шлях, в нашому випадку це був шоколад, фрукти, енергетичні злакові батончики, хліб з сиром, йогурт. Увечері – серйозна  вечеря, приготована в альберзі або «Меню пілігрима». Таке меню за 7-10 євро пропонується багатьма ресторанами на Шляху. Зазвичай це дві величезних ситних страви, багети, вода або вино і десерт.

 

Скільки в день проходить паломник? Це важко фізично?

Ритм у кожного свій, від 15 до 30 км в день проходити нормально. Головне, дійти від одного альберга до іншого. Більшість паломників – люди за 60, у різній фізичній формі, з різними можливостями. Молоді і сильні йдуть 35, 40 і більше кілометрів. З власного досвіду можу сказати, що 30 км – відмінний результат, більше проходити можна, якщо дуже хочеться / потрібно. Наприклад, ви обмежені в часі або не знайшлося місця для ночівлі в найближчому притулку. Останнє варто завжди мати на увазі: ночівлі в альберге на іспанських шляхах не можна бронювати завчасно, тому завжди варто думати, чи вистачить вам сил пройти ще 3-5 чи більше кілометрів, якщо у найближчому притулку усі місця будуть зайняті.

 

Що необхідно прочанинові з простих земних речей?

Взуття – річ №1 для паломника. Якщо воно зручне і добре розношене, більшість проблем вас не торкнеться. Мазь від болю в суглобах, пластир і спирт для обробки водянок, якщо вони все-таки виникли і хороші шкарпетки – краще друзі пілігрима.

Річ № 2 – рюкзак. Справедливо кажуть, що він не повинен важити більше 10% ваги людини. Максимум 15%. Все дійсно необхідне в цей розмір вписується, щось відсутнє можна придбати в численних спеціалізованих магазинах на Шляху. Мій рюкзак важив 7-7,5 кг (з поправкою на воду і перекус), через день шляху я забула про його існування, тобто вага була ідеальною.

 

Як орієнтуватися на маршруті, де брати карти, путівники?

Шлях Святого Якова дуже добре промаркировано жовтими стрілками і мушлями, загубитися складно, головне уважно дивитися по сторонах. Але кілька разів особисто я прогавлювала якийсь поворот та накидала кілометр-другий. Ну це дуже неприємно, звичайно, але не смертельно.

Паперові карти безкоштовно можна взяти в інформаційних центрах і альбегах, путівники купити в магазинах на місці. Їх корисно мати при собі, щоб знати, скільки кільометрів до наступного містечка, чи є там альберг, магазин, аптека, вода і відповідно розподілити свої ресурси.

Для орієнтування на маршруті мені надзвичайно допомогла свого часу (до війни) програма MapsWithMe, з оффлайн картами. Але це російська аплікація, зараз з Україною вона не працює і заздалегідь поставити софт не вийде. Це можна зробити в Іспанії, якщо готові до російського софту. Я користуюся картами Google і мобільним інтернетом Drimesim.

 

На який бюджет варто розраховувати на Camino de Santiago?

Я спираюсь на перевірену тисячами прочан ідею “1 км = 1 €”, це дуже приблизна, але досить дієва формула. Орієнтовані ціни на витрати пілігрима наступні: ніч в альбере 5-10 €, пральна машинка 3€, кава та тапас чи круасан – 3€, вечеря пілігрима – 10€, візит до супермаркету з перекусами та вином на пару днів – 10€.

Окремо кожен додає сюди ціни на квітки на літак (з Києва на Мадрид нещодавно літав МАУ за 180-250€, транспорт по Іспанії 20-30€ квиток між містами), страховка, якісь невеличкі сувеніри, які не дуже важко носити весь шлях. Зазвичай мій бюджет на 2 тижні складає десь 500-600€, якщо не летіти лоукостами через Польшу, наприклад.

 

Якщо ви маєте власний досвід щодо теми та взагалі бажаєте поспілкуватися – залишайте коментарі, додавайте свої ідеї, досвід кожного є унікальним. І підписуйтесь на проект Snail Way у соцмережах: я ніколи не дублюю інформацію повністю, максимум буду анонсувати час від часу свої статті, тому підписуйтесь, щоб нічого не пропустити!     

Потребуєте на надійний і недорогий зв’язок у подорожах? Замовляйте міжнародну SIM-картку Drimsim за моїм посиланням і отримуйте 7€ на рахунок!

Залишити відповідь