fbpx

ТОП-3 причини обов’язково завітати до Рахова

Літо у розпалі і батл “море з медузами та комарами чи гори з прохолодою та пригодами” триває 😉 Кидаємо на ваги свої ТОП-3 причини відвідати Закарпаття, а там обов’язково завітати до Рахова.

Зелені горні схили, шлях до Говерли, гуцульська культура, фестиваль бриндзі та географічний центр Європи – такі були наші асоціації з Раховом до подорожі. Чи щось змінилося? – Дивіться у репортажі!

 

 

Причина №1 – гори!

Рахів – найвисокогірніше місто України. Поруч румунський кордон, Географічний центр Європи, але головне – це гори. Вони реально вражають, вони дуже різні і при тому доступні.

Якщо вам важливо жити у місті з магазинчиками, рестораціями, музеями, набережною для променадів та водночас гуляти в гори – подумайте про Рахів. Звідси зручно як ходити у багатоденні походи з наметами  чи підніматися на Говерлу, так і неспішно ходити туристичними тропами кілька годин на день. І повертатися потім в готель з готовими сніданками на терасі.

Знали, що у Рахові навіть ріка Тиса є? І зелена набережна. І затишні вулички. І жодних хмарочосів, метро та інших атрибутів мегаполісів.

Мости та веранди – завжди романтично.

До Центру Європи треба буде проїхатися єдиною місцевою трасою, у бік Румунії. Якщо ви без свого транспорту – беріть таксі! І взагалі запишіть пару телефонів місцевих водіїв, навколо є і музеї цікаві, і садиби на далеких околицях міста, і до старту на Говерлу комфортніше під’їхати, а не йти понад трасою.

Особисті рекомендації:
  • Лиса гора. Дорога починається вулицею Буркут, далі від мінерального джерела до амфітеатру Співоче полу, де восени збираються гості та фестиваль “Гуцульська бриндзя”. А далі по міткам веломаршрутів на Лису гору і з неї через букові праліси, біля водоспаду Кам’яний назад до Рахова. 
  • Прогулянка по Рахівському хребту та гора Терентин з неймовірними абсолютно панорамами, що змінюються кожну мить! 
  • Ділюся координатами нашого провідника у горах: Петро Попович, +380 (67) 995 73 56

 

Причина №2 – гуцульська культура

Гуцульська культура і все, що з нею пов’язано: традиції, мистецтво, кухня. Ви знали, що в Рахові є музей екології гір? І в ньому не лише про гори, а й про місцевих мешканців! Кілька залів про гуцульську культуру з діорамами, історичними фото, автентичними речами, з розповідями про обряди, побут, традиційні промисли. Обов’язково беріть екскурсію і можливо вам вдасться почути як співає гуцульська трембіта – найдовший музичний інструмент у світі!

Після відвідин музею хочеться піднятися у гори, побачити як пасуть вівці, роблять бриндзю, вурду та будз. А взимку почути автентичні колядки. До речі, все це реально! В гості до гуцулів на полонини можна організувати індивідуальний тур, а колядки почути у рестораціях Рахова. Так, це вже не ті живі традиції, що 100 років тому виконувалися для себе, родини та сусідів, але то їх наслідовання.

Особливо нас вразив музей гуцульської різьби Юрія Павловича. В нього не просто красиві роботи з дерев’яним мереживом та портретами видатних особистостей, зображеннями пам’ятних місць, подій, тварин та птахів. Узори на тарелях та побутових речах мають сакральне значення, в кожному зашифрована окрема історія, як в стародавніх петрогліфах! Запитайте автора про будь яку з них і дізнаєтесь дещо зовсім нове про світ гуцульських сакральних узорів.    

Щороку в вересні в Рахові проводиться фестиваль гуцульської бриндзі, свято повернення вівчарів з полонин (високогірних пасовищ) додому. Щороку, в квітні пастухи виходять з худобою високо в гори на широкі полонини, де залишаються аж до початку вересня. На полонинах доглядають худобу, доять молоко та виготовляють сир, бринзу, вурду. Тепер моя мрія – побачити це особисто! 

Весь рік варто спробувати гуцульські страви у закладах Рахова. Рекомендують крафтову броварню “Ципа”, але я пиво не п’ю, а от самогон “Яфенівка” раджу, смакує лісовою ягодою та ідеально доповнює масну місцеву їжу. Всі смачні страви на фото нижче – з ресторана “Європа” при однойменному готелі у центрі Рахова. 

 

Причина №3 – релакс

Релакс, тиша, усамітнення. Жителі мегаполісів майже забули, як це насправді: чисте повітря, жодних зайвих звуків та зорі, що сяють навіть над містом. Навіть у центрі Рахова атмосфера геть інша, ніж у центрі Дніпра чи Тернополя. Більшість гостей міста зупиняється у готелі Європа, бо це історична будівля, і смачний ресторан, і музей одночасно. Раджу нові відремонтовані номери на останньому поверху!

А якщо виїхати на кілька кілометрів в гори, то можна соціально дистанціюватися з усіма вигодами і влаштувати собі справжній детокс, можна навіть без інтернету. Наш особистий досвід біля Рахова: котедж Лиса гора та садиба Терентин, це різний формат відпочинку, але обидва місця унікальні, комфортні та автентичні. 

Що робити в гірських будиночках біля Рахова?

О, наприклад, згадати як ми жили в епоху до мобільного інтернету: гуляти по околицях, влаштовувати пікніки, збирати ягоди та гриби, заварювати ароматний чай з місцевих трав, спостерігати за птахами, спілкуватися з вівцями, корівками та козами, що живуть чи пасуться неподалік, ходити в баню чи чани, взяти в оренду велосипед чи вирушити у кінну прогулянку.

Якщо вам цікаві подорожі на заході України і в українських Карпатах, радимо подивитися ще матеріали на нашому сайті: 
1. Що робити у Верховині: путівник від UA-Travels
2. Де знімають нові українські фільми? Цікаві туристичні локації
3. Що обов’язково треба зробити в Ворохті
4. Розгірче: там, де починаються Карпати

Залишити відповідь