fbpx

Подорож Данією: від дракарів до драконів

Як асоціації “вмикаються” у вас при слові Данія? Скандинавський епос, казки Андерсена, природні парки чи може комікси про вікінгів, ІКЕА та хюґе? Для мене Данія відкрилася особисто у червні 2019: від дракарів до драконів.

Особисто для мене визначним стало фото у фейсбуці подруги: у надзвичайно блакитному небі майорить величезний рожевий восьминіг! А навколо нього – ще десятки чи може й сотні інших фантастичних тварин, фігур, облич у повітрі. Гео-тег – остров Fanø, Данія. На сайті – дати наступного фестиваля Fanø Internationale Dragefestival, вона ж – дата моєї подорожі, понеслася!

Ми проїхалися кількома історичними регіонами Данії, подивилися усі най-модернові музеї, наїлися оселедця, сиру, надивилися скандинавського дизайну у містах та орендованих квартирах. На майбутнє залишили північну природу, Фаєри та прогулянку на корабелі вікінгів. Це відбулося на початку літа 2019, сьогодні я особливо радію, що не стала відкладати подорож!

 

Практичні поради про Данію

Переглядаю записи у старому блозі та історію бронювань, щоб не пропустили щось важливе у лайфхаках на… 2021? Сподіваюсь, так! Отже:

Логістика. У Копенгаген до пандемії літав зручний та не дуже дорогий МАУ і не такий зручний, але дешевший Ryanair. На місці зручно купити проїзний по місту, а між містами чудово і бюджетно можна пересуватися FlixBus. В Копенгагені на метро, автобуси та потяги єдиний квиток, його можна придбати по карті у спеціальних червоних автоматах. Подорож по місту – DKK 24 (€ 3,2), а з/в аеропорт – DKK 36 (€ 4,8). гуляти пішки – корисно та зручно. А ще можна взяти в аренду велосипед, бо саме він – пріоритетний транспорт у країні.

Житло. Крізь користувалася Arbnb і крізь брала кімнату у квартирах чи будинках з господарями. Крім очевидної матеріальної вигоди (60 євро/ніч в середньому, в готелях – від 100), ми мали можливість подивитися як живуть дуже різні місцеві: молода наукиня, студенти, поважна літня пані, менеджер. ⠀

Кава! Буду писати про це крізь, бо вона вразила мене чи не сильніше за зміїв, тільки навпаки. Беріть каву з собою і вивчайте мапу кав’ярень 3-ї хвилі – ось вам моя найперша експертна порада, написана кров’ю з нестачею кофеїну

Їжа. Місцеву їжу варто пробувати крізь: вуличну, ресторанну, з супермаркетів та ринків. Мої фаворити: солодкуватий оселедець, печені мідії та сири.

Музеї. Недешеві, але усі регіональні – неймовірно цікаві, сучасні і просто обов’язкові для відвідування.

Копенгаген: місцями вікінгів, хіпі та Андерсена 

Пам’ятайте про Free Walk Tour! Або вирушайте гуляти містом самостійно, у першу подорож воно таке дивне, що не потребує сторонньої інформації.

Вільне місто Християнія. З неї почалося знайомство з містом у похмурий, майже листопадовий вечір на початку червня. Ми жили неподалік, вийшли прогулятися після дня дороги і ноги самі привели у цей особливий квартал Копенгагена. Неофіційна «держава всередині держави» виникла тут у 1971 році завдяки хіпі і за 50 років отримала часткову автономію. В Християнії не можна робити фото, але елементарно здобути легкі наркотики; думаю, ці факти якось пов’язані між собою.  

Місця Андерсена. Навіть не шукаючи їх спеціально –  то там, то тут зустрічаєш “пасхалочки”. Ось міський пруд з лебедями, ось Русалонька дивиться на кораблі, на цій маленькій вуличці могли знаходитися будинки Кая та Герди, он і квіти на вікні, може, троянди? А от же ж – ратуша і часи на вежі, таращяться, як очі химерних псів з “Огнива”! А поруч – пам’ятник самому Гансу Християну.  

Цвинтар Ассистенс зломає усі стереотипи про те, як має виглядати кладовище і як себе поводять його відвідувачі. Місцеві жителі ходять люди на прогулянки, пикники, позайматися йогою та вигуляти немовлят у возиках. Знайдіть малопомітні могили Андерсена и К’єркегора та посидіть на лавочці, слухаючи пташок.

Viking Ship Museum of Roskilde Маст сі навіть для тех, кому музеї зазвичай не цікаві. Хоча мені хочеться написати це майже про кожен датський музей. Але саме в Копенгагені та поруч варто відвідати це місце. До Розкільдее йде автобус та поїзд, далі у музеї кораблів – найбільш збережені 5 справжніх човнів вікінгів! Сподобалося, що приміщення, збудоване спеціально під цю експозицію, абсолютно не перевантажене. Кораблі, інсталяції про скандинавське морське мореходство, трохи знаряддя. А от поруч у музеї просто неба – купа атракцій, можливість зробити власними руками мореходне знаряддя і подивитися, як будуть човни – повні реконструкції. Прогулянка на такому човні теж можлива, та навіть просто з берега дивитися на них круто, бо не так багато змінилося у цьому місці за останні 10 сторіч!

Designmuseum Danmark  Мінімалізм, простота, функціональність – що ще відрізняє скандинавський дизайн? Матеріали? Пастельна палітра? У цьому музеї в Копенгагені все про стиль та сучасне мистецтво. 

 

Орхус та його музеї 

4 години автобусом і я в Ютландії, мамо!! Ну реально, сама назва казкова, тому очікування теж великі. Це друге після столиці місто у Данії, воно обрано як наступна точка на шляху до острова Фаньо через величезний унівеситетський кластер та реконструкторське містечко. І, звичайно, атмосферу, обумовлену цими чинниками.

Орендуємо кімнату у викладача університету, який зараз в Австралії, а дома в нього тусить пара друзів студентів. Тусить з розмахом але дуже тихо, лише батареї пивних пляшечок у спільному коридорі натякають, що життя вирує. Вперше за багато років бачу білі ночі, це справжня північ, хоч на вулицях зустрічаються пальми.

Університет Орхуса. Люблю за можливістю прогулятися закордонними бібліотеками, колежами, університетами, зазирнути в аудиторії, перехопити пиріжок та напой у їдальні, подивитися на студентів, почитати оголошення в кампусах. Зазвичай це бурхливий маленький світ із своїми традиціями, різноманіттям, зустріччю цивілізацій. Якій захоплює та дає надію, що ну все не дарма, що буде краще, світліше і розумніше! А ще в університетських музеях не нафталіново і не супер-дорого, багато зроблено руками студенів. Це, як на мене, чудовий приклад для наших навчальних та й звичайних музеїв.

В Орхусі вже були канікули. Коли ми підійшли к корпусу з музеєм археології та історії мистецтва на дверях висіло оголошення про це. Але до нас вибіг охоронець, наздогнав та запитав, чи не хотіли б ми подивитися на студентські креативи. Авжеж! Нас впустили до залів, а далі охоронець пішов пити чай з подругою, а ми годину чи більше гуляли залами. 

Скансен Den Gamle By 75 історичних будинків, майже у кожному щось з майстерень, інтерактив, реконструкція, крафтові лавки та ресторації, безліч місць де перепочити. Це автентичні будинки простих людей та буржуа, школа, аптека, кінотеатр, пошта. У кожному будиночку або воскові фігури, або актори, що відповідають за дуже ненав’язливу анімацію. Подорож у часі, що коштує кожну витрачену на квиток крону. Між іншим, нарешті зжерла оселедця цього місцевого!

Музей етнографії та археології  Moesgaard Museum у моєму особистому топі етнографічних посунув на друге місто голландський музей у Лейдені. Живий гайд по історичним епохам Данії, від початку історії людства до вікінгів. Не можу згадати ще стільки інтерактиву, доповненої реальності та унікальних артефактів одночасно. Частіше за все музей згадується через людину з Гроболла – одне з найбільш збережених тіл, знайдених у болотах Данії.

А ще тут ти несешся бурхливим морем. Далі приміряєш на себе історії життя жерця, християнського місіонера, полоненого раба, молодої жінки, дитини, воїна, старої відьми. Тебе ховають у кургані і ти спостерігаєш за світом живих з потойбіччя! І я зробила там фото, за які мене забанив інстаграм ) 

 

 

Остров Фаньо та фестиваль повітряних зміїв 

А тепер – найголовніше. Тільки одразу скажу: скільки б ви не побачили тут та в інших місцях фото про Фаньо – це все не те. Жодне фото не передає масштаб, а відео – звук вітру, шум хвиль, шорох піску та головне – оце небо, повне кольорів та форм. На острові неподалік материка – оптимальні погодні умови, аби змії злітали і довго не опускалися на землю.

Rindby Strand – фестиваль повітряних зміїв на острові Фаньо. Під час фестивалю їх тут тисячі: від маленьких кульок до величних драконів. Північне море, постійний вітер на дюнами і сотні людей, що закохані в небо.  Дуже раджу за першої можливості туди потрапити, подія відбувається щороку. Сам острів, дюни та багатокілометровий пляж чудові, а тисячі, реально тисячі величезних зміїв – приголомшують. Знаходитися поруч та під ними – WOW!

Про житло на острові додам лайфхак: дешевше за все орендувати маленький будиночок-трейлер у одному з кемпів та пересуватися островом на байку. Більшість рекомендує брати байк у конторі одразу біля парому, там найвигідніші ціні і кращі велосипеді, ніж у другому пункті. І зручно буде повертати байк на зворотному шляху. Я взагалі зупинилася не на острові, а у містечку на континенті і звідти мандрувала на фестиваль одном днем. Але якщо є можливість залишитися трохи довше – воно того безумовно варто!

Опціонально: завітати у містечко Рібе, це найстарше із збережених міст в Данії. Дуже туристичне, але й дуже приємне. Підійде для повільної прогулянки, шопінгу та фланерству маленькими галереями та ресторанчиками.

 

Сподіваюся, щось вас заціпило та надихнуло у цій розповіді. Буду рада, якщо завітаєте до мене на сторінки  та залишите коментарі там, або тут під статтею!

І підписуйтесь на проект Snail Way у соцмережах: я ніколи не дублюю інформацію повністю, максимум буду анонсувати час від часу свої статті, тому підписуйтесь, щоб нічого не пропустити!     

Потребуєте на надійний і недорогий зв’язок у подорожах? Замовляйте міжнародну SIM-картку Drimsim за моїм посиланням і отримуйте 7€ на рахунок!

Залишити відповідь