fbpx

UA-Travels маршрут Вінниччиною: від трипільців до палаців

UA-Travels маршрут Вінниччиною: від трипільців до палаців

Трипільські артефакти, панські маєтки, старі млини, родинні склепи, капища та церкви, музеї та фестивалі, локальна кухня, природа та як все це подивитися у Вінниччині – читайте в нашому новому путівнику для самостійних мандрівників!

За останні роки багато змінилося і у обласному центрі Вінниччини, і у регіоні, тому ми нагадуємо читачам про  UA-Travels маршрут: від Бук до Бердичева, реалізований у 2015 році. І додаємо інформацію з нашої недавньої подорожі, яка відбулася завдяки Департаменту туризму Вінниці наприкінці липня 2020 року.

Як і крізь по Україні, краще всього досліджувати Вінницький регіон на власному чи орендованому авто; перевіряйте стан дорог за допомогою сайту Автострада і користайтеся оффлайн-навігаторами.  Далеко не крізь мобільний зв’язок добре працює чи навіть просто існує. На кордоні з Молдовою будьте уважні щодо роумінгу, він часто вмикається та зникає.

Деяких місцин можна дістатися залізницею, а кудись потрапити вийде лише автобусами чи спробувати автостоп. З мого власного досвіду – між селами зупинити машину досить легко. Важче потім не поїхати в гості до великої родини водія та не з’їсти кіло сала з ковбасами. Організовані тури та екскурсії одного дня з Вінниці – теж варіант, але пам’яток дуже багато, ритм таких подорожей супер-напружений. Тому дивіться що для вас у пріоритеті – побачити як наймога більше чи мати час пережити особисті враження.

Ми умовно поділили маршрут на три дні, з урахуванням логістики, місць для ночівлі, відпочинку та насиченості програми.

День 1

Вороновиця 

У палаці Грохольських-Можайських розташовано музей авіації та космонавтики. У середині ХІХ ст. будівлю у стилі класицизму було придбано родиною Олександра Можайського, майбутнього винахідника планера. Саме тут було вперше випробувано модель літального апарату.

IMG_3420Фото (с) Тетяна Кабакова

Що робити? Оглянути палац та музей.

Час на відвідування: 1 година

Сокілець

Дорогою з Вороновиці на Немирів можна зупинитися біля величезного комплексу споруд старовинного закинутого водяного млина Потоцького (48.8673489,28.7097159,14). В планах його реставрація та перепрофілювання у готель.

Що робити? Зробити фото, перепочити біля порогів у води

Час на відвідування: 30-60 хвилин

Немирів

На в’їзді у місто можна побачити ще один млин (Брацлавський) та славетний горілчаний завод (48°57’41.4”N, 28°50’25.44”E). Трохи вбік – залишки скіфського городища (48.9704585, 28.7759371,11)

А основна пам’ятка Немировапалац княгині Щербатової – успішної бізнесвумен (вона вправлялася з тим самим спиртовим заводом, який працює досі) і меценатки, доля якої, на жаль, склалася трагічно під час Громадянської війни. Зараз на території маєтку розташований санаторій “Авангард”.

IMG_3406

IMG_3397Фото (с) Тетяна Кабакова

Що робити? Прогулятися парком, оглянути санаторій та млин

Час на відвідування: 1-2 години. Тут варто пообідати.

Печера

Усипальниця Потоцьких побудована за проектом відомого архітектора В. Городецького, вона, дійсно, дуже красива і заради неї варто було трястися 15 кілометрів бруківкою. Зараз усипальниця використовується католицькою громадою як храм. Знаходиться у сквері санаторію (колишня садиба Потоцьких та її технічні будівлі), де можна зустріти артефакти більш пізньої епохи.

Що робити? Оглянути парк та усипальницю, спуститися до порогів Бугу, піднятися на гору з храмом Богородиці, щоб засняти панораму

Час на відвідування: 2-3 години

Тульчин

Великий палацевий комплекс (найбільший у східній Європі), у якому зараз розміщується Тульчинське училище культури. Поруч – домініканський костел та саме місто досить цікаве, має багато красивих старовинних будинків, кафе, магазинів, є де перекусити.

З Тульчином було пов’язано життя композитора, автора “Щедрика” Миколи Леонтовича.

Що робити? Відвідати палацевий корпус, зазирнути у краєзнавчий музей, прогулятися арт-кварталом Миколи Леонтовича

Час на відвідування: 2-3 години

День 2

Буша та околиці

Дорога від Тульчина на південь вже не така легка та гарно відремонтована, як Вінниця-Тульчин. Тому бережемо сили та плануємо весь день присвятити двом місцям і заночувати у Буші, що є окремим враженням. Оберіть для цього одну з автентичних садиб, а весь день присвятить спогляданню пам’яток архітектури та історії.

Заповідник створений у 2000 році. Об’єднує 8 об’єктів: 4 пам’ятки археології від ІІІ тис. до н. е. до ХІІ ст. н. е.; залишки фортеці та підземних ходів XVI–XVII ст.; міська ратуша XVI ст. (розташована на території приватної садиби); дохристиянський та християнський скельний храм V—XVI ст. н. е. з унікальним художнім рельєфом; цвинтар XVIII—XIX ст.

NB! Самостійні мандрівки без авто, ваш алгоритм: або потяг до Ямполя, а далі 20 км таксо, або по вихідним – автобус з центрального вокзалу Вінниці до Буші і назад. У будь якому випадку – плануйте ночівлю у селі, це й доступно, і дуже колоритно.

Що робити? Зазирнути у Гайдамацький яр неподалік села Гамулівка Чернівецького району. У Буші взяти оглядову екскурсію заповідником, відвідати всі музеї (археології, етнографії, оборони Буші та музей подільської кераміки). Якщо підгадати подорож під мистецький фестиваль – відвідати майстер-класи. Головне – проникнутся атмосферою місцевості, спокоєм та таємністю.

Час на відвідування: повний день, з ночівлею

День 3

Лядова

У Могилів-Подольському районі відвідуємо Лядовський Усікновенський скельний чоловічий монастир. За переказом, заснований 1013 року святим Антонієм Печерським, який вертався з Афону й Царгороду до Києва. В пам’ять про нього в монастирі є «Антонієве джерело».

Що робити? Оглянути 2 печерні церкви, дзвіницю, джерело та купель з крижаною водою. Побачити за рікою Молдову, сфотографувати супер-панораму.

Час на відвідування: 2-з години

Шаргород

Місто, що існувало з литовських часів, здобуло Магдебурзьке право. З 16 ст. активно заселялося євреями.

У 2006 році уродженець Шаргорода, московський бізнесмен і меценат О. Погорельський, започаткував в Шаргороді Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Арт-містечко: Шаргород».

Що робити? Оглянути католицькі та юдейські пам’ятки, нові артефакти арт-міста.

Час на відвідування: 2-3 години. Тут варто пообідати.

Жмеринка

Урізноманітнимо історико-культурну подорож новинами гастро-туризму – відвідаємо равликову феруму “Щаслива долина”. Запис за телефоном: +380677309507

Що робити? Замовити екскурсію з дегустацією

Час на відвідування: 1 година

 

Тепер можна повертатися до Винниці! Наші поради щодо міста, прогулянок та музеїв читайте тут:

Вінниця: ідеї для Міста Ідей
Вінниця за 2 дні: від мамонта до Петлюри
UA-Travels-рейтинг вінницьких музеїв

Залишити відповідь