fbpx

Подорож до лавандового поля та винарень Молдови

Поїздку до лавандового поля та винарень Молдови можна влаштувати на вихідні або розтягнути як я, на тиждень.

Почну з короткої версії. Шлях з Києва займає десь 700 кілометрів. Тобто можливо справитись і за день. Але якщо ви плануєте зробити гарні світлини на лавандовому полі краще приїхати на світанку або перед заходом сонця.

Лавандові поля знаходяться в Молдові, тому вам треба взяти з собою:

1. Закордонний паспорт

2. Для тих, хто їде авто— Зелена карта. Її перевіряють митники. Краще це зробити у великому українському місті. В Білгород-Дністровському ми заїхали в кілька страхових компаній та банків, але з різних причин там її не змогли купити. Не варто розраховувати купити зелену карту на кордоні. Ми витратили на пошуки пару годин.

3. Віньєтка за користування автомобільними дорогами. Якщо їдете на один день — то вона не треба, якщо більше — краще купити. Ціна на 7 днів — 105 гривень. Зберігайте чек, що вам видадуть. Штраф за відсутність віньєтки від 3000 грн. Віньєтку можна придбати у філії банку Moldova Agroindbank. Одна з філій є на території КПП. Там можете обміняти готівку.

Будьте обережні з правилами дорожнього руху і швидкісним бар’єром. В населеному пункті максимальна швидкість 50 км/год. За населеним  80 км/год. Інколи є місця, де дозволено їхати 110 км/год.

На територію Молдови можна потрапити через кордон Республіки або територію невизнаної республіки Придністров’я.

Пропоную два КПП: Маяки—Удобне—Паланка та Старокозаче—Тудора у Одеській області. Також дозволено проходити кордон через Джурджулешті—Рені (Одеська область) або Атаки—Могилів-Подільский (Вінницька область).

КПП через самопроголошену республіку Придністров’я ближчі до Києва, але рекомендую утриматись і зайвий раз перевірити в навігаторі через яку територію ви в’їжджаєте.

Ось перелік, щоб їх було легше уникнути:

Болган (КПП «Хрустова»), Платоново (КПП «Новий Гоян»), Кучурган (КПП «Первомайськ»), Велика Косніца (КПП «Грушка»), Олексіївка (КПП «Катеринівка»), Градініці (КПП «Незавертайлівка»), Тімкове (КПП «Броштяни»), Станіславка (КПП «Воронково»),  Осіповка (КПП «Колосово»), Великоплоске (КПП «Малаєшти»), Слав’яносербка (КПП «Ближній хутор»), Гребеніки (КПП «Гребеніки»), Студене (КПП «Ротар»), Розалівка (КПП «Нова Андрияшівка»).

Політична ситуація змінилась за останні пару місяців в цьому регіоні. Якщо минулого року в туристичному центрі нам гарантували спокійне пересування по цій території та нормальний перехід кордонів (головне заїхати і виїхати через той самий КПП), то з квітня в Молдові є зміни. Більшість КПП закриті. Тому не варто ризикувати і заїжджайте лише через кордони, які держава офіційно контролює.

В Молдові вас зрозуміють румунською і російською мовами. Англійською володіють набагато менше людей. Молодь вже погано розмовляє російською, але зрозуміти вас зможе.

Всього в країні 7 лавандових полей: Кобуско Ноуе, Грушево, Мінченій де Жос, Ципово, Валя-Трестієнь, Пирліца, Дондюшень.

 

Я була на першому. Воно найбільше і єдине платне. Кобуска Ноуе (Cobusca Nouă)  це село в районі Аненій Ной. Знаходиться на відстані 7 км від міста Аненій Ной і 39 км від Кишинева.

Навігатор може проскочити один поворот. Якщо будете блукати селом, краще спитайте дорогу у місцевих. Вхід на лавандове поле коштує 75 гривень. Приймають оплату у гривнях, у леях, у доларах, у євро.

Беріть квитанцію. Вранці по ній є можливість безкоштовно пофотографуватися, ще раз показавши охоронцю з розумним виразом обличчя. Букетики та іншу продукцію з лаванди продають на місці за адекватними цінами. Ціна приблизно 40 гривень за букетик.

Якщо є бажання зупинитись на ніч десь неподалік, то у 10 хвилинах від лавандового поля є готель Корона. Ціна номеру приблизно 700 гривень доба. Бронювали на місці, але готель є і на booking.
Ми так і зробили. Тому маємо дві фотосесії: на заході і на світанку.

Лаванда квітне два-три тижні. З середини червня до перших чисел липня

Якщо ви їдете за красивими фото, киньте в багажник сукню, капелюшок або ще якийсь реквізит. Я купила букетик на місці, ще знайшла парасольку в авто.

Подорож до лавандового поля можна розтягнути на тиждень або 10 днів з відпочинком на річці або на морі.

 

Наш маршрут на 10 днів

День 1-2: Мигія. Ми поїхали в Мигію на рафтинг. Там ночували в досить зручному готелі “Гостинний двір”. Сплавились на байдарках Південним Бугом і найцінніше — заплили на ділянку, де були тисячі синіх бабок (стрекоз). Це було як в казці. Купались в Радоновому озері, спустились на тролей. Відвідали каньйони і пропустили білий кар‘єр… Ех 🙁 Ночували у місті Вознесенськ, у приємному мотелі “Хамелеон“.

День 3-4.  Після сніданку, що входив у вартість номеру, відправились у місто Миколаїв. Прогулялись центром міста. Смачно поїли в ресторації “Балаган-Сидячка “Диковських”, яка тепер змінила вивіску на “Ґрифель на Соборній”. Відвідали художній музей (раджу там взяти екскурсію) і поїхали до моря у Коблево. Ночували у досить комфортному комлексі “Родео парк”. У номері був кондиціонер, чайник, вода, а на території басейн, міні-гольф, тир та кафе з досить смачним сніданком. У готеля досить велика територія, є більш комфортабельні номери. Поруч аквапарк “Коблево”, але до моря треба йти хвилин 10-15.

Ранком пішли інспектувати море. Воно виявилось в той період брудним, пляжі багатолюдними і ми прийняли рішення змінити місце. Пару годин у дорозі і ось ми у Кароліно-Бугаз. Нарешті покупались, відпочили і наїлись мідій, приготованих у вершках. Готель обрали комфортний, з басейном, близько до моря — “SeaZone Bugaz villa”. Вода чиста, людей мало і тихо.

День 5-7 Кароліно-Бугаз. Тотальний пляжний відпочинок.

День 8. З Кароліно-Бугаз поїхали в сторону Білгород-Дністровського. Дорогою заїхали у Шабо. Відвідали екскурсію по винному заводу, поповнили запас вермуту, який не продається у Києві і завітали на “Європейську сироварню”. Якщо вам до вподоби сири, просто зазирніть у магазин. На місці вам дадуть все скуштувати, є можливість замовити екскурсію і дегустацію. Для дітей буде цікаво відвідати ферму та поконтактувати з місцевими тваринами.

Дорогою на лавандове поле або вже з нього можна зупинитись на ніч у Білгород-Дністровському, щоб відвідати Аккерманську фортецю. Краще завчасно подзвонити у касу і уточнити час на екскурсію. Мені це місто дуже подобається. Симпатичні старі будинки, смачна їжа, колоритний ринок.

День 8-9. Перейшли кордон з Молдовою за 30 хвилин і одразу відправились на лавандове поле.

 

А давайте ще й вина?

Якщо ви захочете відвідати щось ще у Молдові, то раджу завітати на одну з винарень. Декілька варіантів відомих молдовських винарень, що відносно поруч до лавандового поля у Кобуска Ноуе.

Ми обирали з тих, чиї бренди є помітними в українських маркетах. У понеділок не всі винарні працювали або екскурсії були не у зручний для нас час, тому ми зробили вибір без вибору.

Список найбільш відомих винарень:

1. CRICOVA. Відстань приблизно 40 км від лавандового поля у Кобуска Ноуе. Винарня відома своїми ігристими винами та не тільки. Ми відвідали саме її, тому що спокусились описом підземного винного міста. Саме цими вулицями вас возять на екскурсії на спецтранспорті. Тепло вдягайтесь. У підвалах температурах сягає 10 градусів. Видають ковдри.

2. MILEŞTII MICI. Дорога займе близько години (45 км від лавандового поля і через Кишинів). Винарня увійшла в книгу рекордів Гіннеса, адже зберігає 2 млн пляшок вина. Велике підземне місто, на 5 км поступається першому варіанту, довжина усіх вулиць сягає 55 кілометрів.

3. CASTEL MIMI. Знаходиться в селі Бульбоака, Нові Анени. Від лавандового поля їхати хвилин 10-15. Вважається, що шато Мімі є архітектурним шедевром у світі вина. У 2011 році його було відреставровано з великою увагою до всіх деталей, щоб передати всю велич і красу будівлі 1901 року.

Перед тим як поїхати на винарню уточніть вартість та час екскурсій на сайті, у фейсбуці або подзвонивши за вказаним в контактах номером. Нагадаю, що російську мову в Молдові зрозуміють.

4. PURCARI. Дорога з лавандового поля займе хвилин 45-50 хвилин (відстань приблизно 50 км). Пуркарі відома винарня, яка має найстаріші винні галереї.

Звичайно, наша подорож не обмежилась винарнею. Ми відвідали столицю Молдови і Старий Орхей. На останнє місце особливо варто звернути увагу, якщо ви хочете затриматись в країні і ще щось подивитись. Старий Орхей найвідоміша історична памятка Молдови, археологічний комлекс. Красива природа, традиційне молдавське село, колоритні ресторанчики, музеї, скельний монастир. А якщо після такої красивої прогулянки вам знову захочеться вина, то поруч є винарня CHATEAU VARTELY у місті Орхей. Окрім екскурсії, тут можна залишитись в котеджі, замовити сауну.

З вибором проживання в Молдові проблем нема. Все житло шукали через Booking.com, а забронювати могли на місці.

 

Лавандове поле – одне з найцікавіших місць в Молдові. Навіть якщо ви оберете короткий маршрут на один-два дні подорож буде насичена красою.

Залишити відповідь