fbpx

Дорога героїв та міфів: як мандрувати Лікійською стежкою

Лікійська стежка – це приморський маршрут в Туреччині по місцям древньої Лікії. Понад 300 км мальовничого середземноморського узбережжя від Анталії до Фетхіє можна проїхати авто. А можна пройти пішки найпопулярніший для трекінгу відрізок – Анталія–Олімпус.

Створити та реалізувати маршрут Лікією кілька років тому мене надихали міфи давньої Греції, зачитані до дір ще зі школи. Та відсутність благословенного безвізу, що зараз знов актуально деякий час, бо саме Туреччина планує цей туристичний сезон, поки Європа ще вагається.

Тож, час дізнатися більше про Лікійку, перечитати Куна та забронювати квитки на оксамитовий сезон!

Переліт у Туреччину та початок Лікійської стежки

Старт маршруту зазвичай в Анталії, але є цікавий варіант – рухатися до неї з боку Фетхіє, Кашу чи Олімпії. Так чи інакше, Анталія – найзручніше місце для прибуття з України. У турецького лоукосту Pegasus ціни на авіаквитки в періоди розпродажів стартують від €80 в обидва боки.

У аеропорті Анталії можна взяти авто (і повернути його також тут на зворотному шляху), а можна поїхати у місто прямим трамваєм. Лікійською тропою можна мандрувати дуже різним чином, а таком міксувати формати: ночувати в наметах у лісі чи у кемпінгах з душем, кухнею та можливістю зарядити техніку. Зупинятися у гест-хаусах з ліжком чи ставити намети на місцевих подвір’ях. Їхати машиною та жити у готелях різного класу. У кожному окремому випадку не змінюється одне – краса маршруту.

Щодо кращого сезону подорожі, ідеальним вважають весну з середини березня по кінець травня (привід, ковід!) та осінь з вересня по жовтень. Влітку надто спекотно, а зимою хоча й досить тепло, трекінгу можуть завадити дощі біля моря на сніг в горах.

Маршрут, харчування та житло по Лікійській стежці

У части мобільного інтернету та смартфонів питання маршруту вже не стає дуже гостро, але усім спокійніше буде знати, що Лікійська стежка дуже добре промаркована червоно-білими позначками. Ну і Maps.me чи оффлайнові карти гугл допомагають почуватися впевнено. З їх допомогою легко відшукати, наприклад, визначні місця та джерела з питною водою.

Рельєф Лікійської стежки дуже простий і якщо ви взагалі любите ходити пішки чи колись просто ходили в Карпати – він буде для вас легким. Якщо робити 15 км на день і час від часу користуватися автобусами (за складними погодними умовами чи на задовгих ділянках без житла), то подорож буде зовсім розслабленою.

Трохи порад щодо екипіювання можна прочитати тут. Важила деталь: для приготування їжі чи кави обов’язково потрібний газовий пальник. Розводити багаття в багатьох місцях заборонено, особливо на пляжах та в бухтах. Придбати паливо можна в Анталії, наприклад, в магазині Decatlon. На шляху також трапляються маленькі крамнички, де зустрічаються балони, але краще мати його заздалегідь.

Щодо їжі, то готувати можна самотужки, снідати в гест-хаусах, вечеряти в місцевих кафе. У магазинах не великий вибір зручної “похідної” їжі: наприклад, каші, макарони та консерви зустрінеш не часто. Тому сублімована їжа українських виробників – гарний варіант. Як і кава з собою, яка гарно смакує на природі.

Фетхіє та Каш: старт чи база для радіальних прогулянок

У Кекову можна (і, певно, варто) дістатися з Кашу яхтою чи катером. Кекова знаходиться поруч у містом Демре. Це також було античним містом ликийців і його не просто зруйнував землетрус, у ІІ ст. до н.е. воно пішло під воду на кілька метрів. І саме його цікаво подивитися з катеру.

До Демре приїздять та приходять прочани через християнського святого Миколая, саркофаг якого тут зберігся.  У старовинному античному місті Мира нарешті добре зберігся амфітеатр, а також гробниці, видовбані прямо в скелі.

Міфологічні Чіралі, Олімпос та вогні Химери

Далі ми переїхали до селища Чіралі, теж дуже зручного як для відпочинку, так і бази для навколишніх подорожей. У Чіралі заборонено будувати висотні будинки, вмикати високу музику та час сезону великий пляж біля селища зачинено. Бо на ньому відкладають яйця морські черепахи, а потім маленькі черепашки стартують з нього подорож по життю.

У Олімпосі можна безкоштовно відвідати руїни та оселитися у гестхаусі, а можна жити у Чіралі, в залежності від сезону. Навіть мандруючи пішки варто залишитися у цьому місці на пару ночей, щоб насолодитися тишею, а ще, обов’язково в вечорі піднятися на гору Олімпос та подивитися та на вогни міфологічної Химери. Колись вогонь з під землі тут сягав 2 м і по ньому орієнтувалися давні моряки. Зараз Химера набагато скромніше, але безумовно варта уваги. Візьміть з собою ліхтарики, спускатися з гори в темряві без них небезпечно.

 

Тікірова та Фаселіс

Якщо ви несподівано скучили за турецькими олл інклюзивами – Тікірова чекає на вас! З численними туристичними магазинчиками, великими отелями та сезоном з травня. З іншого боку, тут можна знайти необхідні туристичні приладдя… та шуби. Ну може вам треба!

Якщо ні – краще перебратися у Фаселіс і подивитися дуже непогано збережені вулиці візантійського та римського міста. З вулицями, будинками, храмами та, звичайно, амфітеатром. Особисто мене вразити сосни, які ростуть посеред руїн. А ще на шляху з Олімпусу до Фаселісу є вказівники на рибні ресторанчики біля моря. І мінімум один варто відвідати, ми зазирнули у місце, де вирощують форель та бесподобно готують її на вуглях.

 

Анталія

Анталія приголомшує туристичним натовпом. Після затишної Лікійської тропи тут важко, але на день зупинитися теж можливо. Наші варіанти розваг:

  • Прогулянка старим містом
  • Міській археологічний музей
  • Туристичний кораблік
  • Канатна дорога
  • Шопінг у Decatlon

 

Бонус: 3 практичні поради

  1. Місцева валюта – ліри. А банкомати є не крізь на шляху. Майте запас готівки.
  2. У Туреччині заборонений сайт Буккінг.ком, хоча й доступний через впн, але варто бути уважним, то технічна підтримка не обов’язково сработає так само як в Європі, якщо виникнуть проблеми.
  3. Три найважливіші речі у рюкзаку: крем від сонця, спрей від комах та пляшка для води

 

 

Якщо ви маєте власний досвід щодо теми та взагалі бажаєте поспілкуватися – залишайте коментарі, додавайте свої ідеї, досвід кожного є унікальним. І підписуйтесь на проект Snail Way у соцмережах: я ніколи не дублюю інформацію повністю, максимум буду анонсувати час від часу свої статті, тому підписуйтесь, щоб нічого не пропустити!     

Потребуєте на надійний і недорогий зв’язок у подорожах? Замовляйте міжнародну SIM-картку Drimsim за моїм посиланням і отримуйте 7€ на рахунок!

2 thoughts on “Дорога героїв та міфів: як мандрувати Лікійською стежкою

Залишити відповідь