fbpx

Три місця на Донеччині, які цікаво відвідати взимку

Схід України поки що не дуже асоціюється з туристичною привабливістю, але цей стереотип ламається, коли більше дізнаєшся про регіон та його пам’ятки. Ви не знайдете тут лижних курортів та старовинної архітектури, та чи лише вони цікавлять сучасного туриста? Нові враження, релакс, зрозуміла логістика та безпека – за цими ознаками ми підібрали три напрямки для зимової мандрівки на схід. Запрошуємо! 

 

Святогірря: лавра, природа та релакс 

Святогірськ (до 2003 року – Слов’яногірськ), певно, найвідоміше місце на Донеччині, перш за все завдяки Свято-Успенській лаврі. Зображення Миколаївської церкви на міловій горі є у кожному путівнику Україною, а великі християнські свята збирають тут тисячі прочан. Ми ж взагалі радимо розглянути Святогірськ як напрямок для зеленого туризму. 

Хвойні ліси в Слов’янському районі, узбережжя Сіверського Дінця та численні озера підходять для відпочинку не лише влітку. Туристичні бази, готелі та приватні будинки приймають гостей у будь який сезон, а ціни в них дуже відрізняються від мега-популярного західного напрямку. 

Чим займатися? Прогулянки на природі, шашлики, сауна та спа, йога, вечори у каміну – все, за що ми так любимо зимові канікули за містом. І сніг! Коли він тут з’являться (а в серпні-лютому частіше за все так і є), у Святогірря приходить справжня зимова казка. 

Звернемо увагу, що лавра ділить територію з історико-архітектурним заповідником, там працює кілька музеїв, а ще можна потрапити у крейдяні печери і піднятися на сусідню гору. Зробити інстаграмні фото монастиря з підніжжя 28-метрового пам’ятника Артему в стилі кубізму.     

Лавра (с) Ivan Sedlovskyi

 

Бахмут: сіль та шампанське 

Без чого не можна уявити новорічні свята? Ну звичайно, без ігристого вина! Хто пам’ятає “Радянське шампанське” – воно звідси родом. Як і “Артемівське”. Бахмут повернув своє історичне ім’я у 2016 році. А заснований у 1950 році завод шампанських вин став називатися “Артвайнері” трохи раньше, але й зараз залишається одним з найбільших у східній Європі підприємств, де виробляють ігристе. 

Дізнатися як роблять вино на глибині 72 метри у гіпсовій шахті, побачити на власні очі нескінченні ряди пляшок, взяти участь у дегустації ви зможете, якщо замовили екскурсію на завод. Координати та усі подробиці легко знайти на сайті “Артвайнері, але зробіть це заздалегідь, бажаючих багато!

В Соледар біля Бахмуту варто їхати ще для відвідування шахти. І не вугільної (хоча от ви були у вугільній шахті?), а соляної.  250 мільйонів років тому на цьому місці було море, а з ХІV століття видобуток виварюваної солі став регулярним промислом. Зазирніть на кухню, скоріш за все там знайдеться пакунок солі з блакитною квіткою та написом “Артемсіль”. Під час туру по підземеллю у Соледару, ви побачите величні білі тунелі, підземну церкву, соляні скульптури (наприклад, духа шахт – Доброго Шубіна та чумацький віз з волами), футбольний стадіон на глибині 300 метрів. Через ці дива шахта потрапила до Книги рекордів Гіннеса. Ще тут працює підземний спелеосанаторій та проводяться концерти симфонічної музики.

З сувенірами все просто: шампанське та соляна лампа з цілющими властивостями і просто дуже красива! 

 

Маріуполь: зимове море, сучасне мистецтво та гастротуризм

Хто ж їде до моря взимку? – здивуєтесь ви. А ми відповімо: ті, хто не згоден чекати на літо, щоб насолодитися життям у повній мірі! Бо сучасний Маріуполь – це далеко не лише море і точно не лише заводи. Це місто-форпост української незалежності, а ще – місто-рух. Останніми роками воно змінюється так швидко, що гості не встигають відвідати нові атракції та місця, тому закладайте на цю подорож щонайменше вікенд. 

На Театральній площі знаходиться ялинка, що була названа найкрасивішою в Україні цього року. Завітайте в центр до драмтеатру, а далі обирайте шлях в залежності від інтересів. Можна відвідати ТІЦ Вежі та взяти святкову екскурсію містом, а можна самостійно піти гуляти від неї і шукати маленькі бронзові фігурки, що зображують місцевого архітектора Нільсена. Зазирнути у новий арт-простір Молодіжного ДК на Харлампіївський – він виник під впливом відомого на всю країну фестивалю сучасного мистецтва ГогольФест. Дістатися площі Свободи, оцінити проведену нещодавно реконструкцію з голубами та світловим шоу. Якщо є час – з’їздити на Лівий берег, у парк відпочинку Веселка. Порахувати кольорових бичків, символ прийдешнього року, побачити новий громадський простір та ще одну ялинку. 

І не забувайте, що Приазов’я – це греки, киримли та взагалі смачна локальна кухня. Тут є свої рибні, сирні, винні місця, ресторанчики з видом на море і затишні кав’ярні у історичному центрі, вистачить на окремий гастро-тур. Ну а хто не їв місцевих чебуреків – має повернутися. А хто їв – просто обов’язково повернеться, бо то любов! 

Залишити відповідь