fbpx

5 WOW-напрямків для подорожей Україною в часи карантину

Яким запам’ятають завзяті мандрівники 2020 рік? Місяцями захоплюючих подорожей з кухні на балкон, рюкзаками під час прогулянок до супермаркету, закритими кордонами. А можливо відкриттями крутих локацій поруч? Особисто ми мандрували все літо і зараз покажемо 5 WOW-напрямків для подорожей Україною в часи карантину.

Цього разу – без Львова, Карпат та рожевих озер, добре?

Бузький Гард, Мигія, рафтинг. Миколаївська область

З каньйонів Побужжя найвідомішим є Актовий, але жодним чином не варто зупинятися лише на ньому. Програма-мінімум: прогулятися до сусіднього Арбузівського, він зовсім інший і особисто нам здався навіть більш живописним, хоча й компактнішим. Заночувати тут можна у наметі чи просто неба, бо зірки над каньонами – це щось неймовірне.

Південний Буг та його скелі – це рай для скелелазів, рафтерів, рибалок, бьордвотчерів та фотографів-пейзажників. У Мигії працює велика кількість кемпів, є аренда човнів, можливість самостійно готувати їжу чи замовляти повноцінне харчування. Інфраструктура будується, головне – дістатися місця. З цим на жаль, поки що проблеми у тих, чий автошлях проходить Миколаївською областю. З боку Києва та Вінниці все непогано, а іншим краще скористатися залізницею чи подорожувати позашляховиком.

Коли їхати? З квітня по жовтень

Тип подорожі. Спортивний туризм, туризм з наметами

 

Маріуполь, мозаїки та маяки. Донецька область

Ми вже розповідали про 10 причин відвідати Маріуполь, вони все ще актуальні, тільки за останні 2-3 роки місце ще більше покращило умови для життя місцевих та прийому гостей. Маріуполь, місто промислове, портове, торгове, козацьке, грецьке, морське, степове, крамарське, військове, старовинне і сучасне водночас.  Екологія залишається найгострішею проблемою, а близькість фронту зупиняє багатьох, але, на щастя, не усіх.

Чи їхати відпочивати на море поруч з Маріуполем – питання філософське. Хоча на нашу думку, Білосарайська коса – місце набагато спокійніше та більш придатне для релаксу, ніж Кирилівка чи Затока. Але що стосується самого міста, то їхати сюди варто на кілька днів, щоб встигнути продегустувати грецьку та інші кухні, місцеві сири та вина. Прогулятися вуличками старого міста, піднятися на Вежу та знайти усі маленькі скульптурки з архітектором Нільсеном. Порахувати маяки. Обійти десятки локацій з монументальними мозаїками. Відвідати культурні простори, виставку в хоча в одному з музеїв. А якщо час візиту співпадає, наприклад, з Гоголь-Фестом, ооо, ми вам вже заздримо!

Дорога поїздом з Києва та інших міст центральної та західної України доволі довга, а от з Харкова, Дніпра, Запоріжжя краще їхати авто: нові дороги чудові і поруч з ними є що подивитися.

Коли їхати? Цілий рік

Тип подорожі. Міський та подієвий туризм, гастротуризм

 

Вінниця, Буша, храми та палаци. Вінницька область

Ви все ще вважаєте, що у Вінниці з туристичних атракцій є лише вежа, музей Пірогова та фонтан Рошен?! Дарма! Тут купа затишних парків, різнопланових музеїв, смачних закладів з подільською кухнею та чисто туристичних атракцій на кшталт маленьких скульптурок на мості чи прогулянки по Бугу венеціанською гондолою. Відшукайте цікаві події на сайті “Вінниця: місто ідей” та замовте хоча б одну прогулянку пішки чи на кораблику, щоб отримати більше вражень.

фото

Рекомендуємо в жодному разі не обмежуватися лише обласним центром і кілька днів відвести на знайомство з регіоном. Наш особистий топ місць навколо Вінниці: музей авіації в палаці у Вороновиці, усипальниця Потоцьких авторства Городоцького у Печері, Тульчин з палацом та фестивалем Леонтовича, іудейські старожитності у Шаргороді та таємнича й творча Буша майже на південному кордоні.

З дорогами на Вінниччині останні роки стало набагато краще, ніж раніше. До більшості районних міст та палаців дорога дуже гарна чи хоча б непогана. А от до Буші і далеченько, і траса поки що чекає на ремонт. Але саме сюди їхати дуже варто і краще – мінімум на пару днів!

Коли їхати? Цілий рік

Тип подорожі. Міський та подієвий туризм, гастротуризм, автотуризм

 

Старобільськ, Бердер та Дике поле. Луганська область

Що ви знаєте про Старобільськ та Луганщину взагалі? Хтось згадає українську кінострічку “Дике поле” по роману “Ворошиловград”, інші – Старгород з “12 стільців” Ільфа та Петрова, краєзнавець – батька Махна чи може щось з археології чи історії Слобожанщини. Але для більшості поки що цей регіон пов’язаний перш за все з війною, шахтами та степом. Щось дуже далеке на сході країни,  Terra Incognita, вічний фронтир.

Для нас він став відкриттям сезону 2020, виявившись просто маст сі східного регіону України. Збережена старовинна забудова, заповідна річка Айдар, крейдяні скелі, старовинний монастир, купа стріт-арту. Та просто неймовірно круті громадські об’єднання, що створюють ауру сучасного міста – від університету та бібліотеки та креативного простору STB city hub та атмосферної кав’ярні “12 стільців”. І, звичайно, все місто – це один великий “знімальний майданчик” “Дикого поля” і батьківщина Сергія Жадана!

Дорога на схід ніколи не була близькою та простою, але зараз від Харкова до Старобільська автобус ходить свіжою трасою, з Києва до Лисичанська (1,5 години до міста) є прямий потяг. Не оминайте увагою український схід, для усіх нас це єдиний шанс стати ближче один до одного.

Коли їхати? Тепла пора року

Тип подорожі. Міський та подієвий туризм

 

Фрумушика-Нова, Вилково та море не в сезон. Одеська область

Кінець пляжного сезону – найкращий час запланувати та реалізувати подорож українською Бессарабією. Наш етно-гастро тур склався чудово: 5 днів, 500 км доріг та різноманітних вражень та емоцій. Фрумушика-Нова – Вилково з дельтою Дністра – пляж Курортного та рибний заклад Чорноморка – дегустація вина та сира в Шато – не повний перелік місць та подій, серед яких не було ще района Болграду та Ізмаїлу, які в ті дні знаходилися у “червоній зоні” карантину.

Що важливо мати на увазі: ця подорож скоріш для автомобілістів і скоріш для компанії. Перше – бо відстані між локаціями доволі серйозні, а кожне з місць варте більше, ніж швидкого огляду, який пропонують туроператори. Друге – бо дегустувати усі страви, а особливо вино – важливо, а єдиному водію без підтримки це може бути не так весело, як “вахті”.

Користатися послугами посередників вам все одно доведеться і робити це варто: брати оглядову екскурсію по етнографічним будиночкам у Фрумушиці, катнути катером на острови у Вилково, замовити дегустацію у Шабо та інших гарних місцях. Робіть це з задоволенням, відривайтесь по-повній!

Коли їхати? З березня до листопад, за виключенням липня та серпня

Тип подорожі. Етно та гастротуризм, автотуризм

 

У матеріалі використані фото Наталі Михальченко, Тетяни Кабакової та Олександра Сафонова

Залишити відповідь