fbpx

Що потрібно взяти з собою у похід без намету

Для багатьох з нас похід – це дика природа, намету, вогнище та тиждень-другий без кав’ярні та мобільного телефону. Але є і інший формат, не гірший та не кращий, це похід без намету, з ночівлями у спеціальних будівлях чи у місцевих жителів, з можливістю спати у ліжках, купляти їжу чи заряджати техніку. Це Camino de Santiago та інші трекінгові маршрути Європою.

То що  ж потрібно взяти з собою у похід? Поради знадобляться й бекпекерам, тим, хто подорожує без зайвих речей, максимально мобільно та бюджетно.

 

Рюкзак та спальник

Один з героїв культової стрічки про Аппалачську тропу “Прогулянка лісами” на десяте зауваження “чому ти купив саме цей рюкзак” відповідає: “бо вирішив, що нести в поході усі речі руках буде незручно”. Тому просто візьміть той рюкзак, який подобається саме вам. Він має відповідати лише кільком параметрам:

бути достатньо великим, щоб туди помістилися усі ваші речі,
бути достатньо компактним, щоб вміститися у багаж чи ручну поклажу літака,
бути достатньо легким, щоб важити не більше 10-15% вашої особистої ваги.

Все. А, ні! Візьміть ще чехол на рюкзак, який захищає його від дощу чи от бруду.

Крім рюкзака варто мати маленьку сумку для документів, грошей та смартфона, з якою ви будете ходити крізь, навіть у вбиральню і легку сумку чи надійний пакет для прогулянок містом, щоб покласти туди їжу, воду, куртку на вечір.

Спальник чи легкий вкладиш до спальника знадобиться вам на маршрутах, де ночівля планується у хостелах та альбергах. Там є ліжка з матрацами або матраци на підлозі, іноді є ковдри, а от білизни майже ніколи немає.

Взуття

Насправді, з нього варто починати. Якщо ви, не приведи що, втратили рюкзак – майже всі проблеми можна буде вирішити за допомогою грошей, не можна лише купити розношене по вашій нозі взуття.

Взуття має бути найзручнішим, найякіснішим і найдорожчим з того, що ви можете собі дозволити, це моя особиста думка. Все інше може бути будь яким, але якщо ви не зможете рухатися через вбиті взуттям ноги – це не буде мати значення.

Взуття не має бути одним на усі випадки життя, навіть дуже зручне взуття після дня походу треба знімати та перевзуватися у легкі босоніжки чи сланці для душу. 3-4 пари шкарпеток доповнюють комплект.

Одяг

Одяг в похід обирати можна за наступними критеріями: його легко носити, прати (у тому числі руками), сушити та він гарно виглядає. Не треба брати багато одягу, краше взяти маленький брусочок мила та після походного дня освіжити шкарпетки та футболку.

Мій універсальний набір: 2-3 пари білизни, похідні штани, футболка за довгими рукавами, легка туніка чи штани-рубашка для прогулянок ввечорі, флісова кофта з капюшоном, по сезону ветровка чи дощовик. Платок чи баф на шию і голову та окуляри від сонця.

Наш найкращий друг – дощовик! Якщо не знадобиться – ура!

 

Гігієна та аптечка

Усі індивідуальні ліки та препарати кожен знає сам. З загального обов’язково мати: засіб від сонця, спасатель, пластир, вологі та звичайні серветки, дезинфектор для рук.

З гігієнічних засобів знадобиться розкладений у компактну тару шампунь (зручно – сухий), мило, зубна щітка та паста, дезодорант (ідеально – сухий та без запаху), бритва, універсальний крем, паперова пилочка для нігтів.

Не забудьте про рушник!

Важливі дрібниці

Будь те варто не забувати про комфорт, який зберігає сили та покращує настрій. Для цього мені завжди стають у нагоді: пляшка для води, кружка та улюблений чай, пластикова ложка для йогурту, беруші та маска для сну, сонцезахисні окуляри.

І завжди в запасі маленький смачний перекус з сухофруктів, горіхів, шоколадки, енергетичних батончиків чи печива.

 

Техніка та аплікації

Мінімальний набір техники: смартфон, легкий повербанк, зарядний пристрій і тройник.

А от дзеркальну камеру і ноутбук нести не варто, якщо ваш похід не виключно робоча поїздка. Вражень ви отримаєте достатньо, найважливіше можна записати у смартфоні, а кожен зайвий кілограм буде реально зайвим за 10-20 км. Навіть 100-200 гр відчуваються серйозно.

З аплікацій рекомендую завчасно завантажити карти Google Maps та (чи) Maps.me. І програми для пошуку та бронювання житла Airbnb та Booking. І встановіть додаток вашої авіакомпаній для перевірки рейсів та реєстрації онлайн.

Подбайте про зв’язок, бо не крізь є вайфай. Можна купити картку місцевого оператора, а можно завчасно замовити універсальну, на всю Європу та частину Азії, яка буде з вами багато поїздок – DrimeSim.

Спеціальна програма для іспанського Camino de Santiago – Way of Saint James (Buen Camino)

Сайт, який варто вивчити перед каміно та зберегти у закладки – https://www.gronze.com/

Документи 

Поставила цей пункт останнім, щоб ви точно не забули паспорт, банківські картки та готівку, страховий поліс, транспорті квитки та захисний пакунок під все це. А ще не зайвим буде зробити перед подорожжю фото усіх документів та карток та загрузити їх в пошту чи гугл-докс, на всяк випадок.

А далі – насолоджуватися подорожжю. Легкої дороги!

 

Усі ці поради я оформила у зручний чек-лист у пдф-файлі, який можу вам надіслати для роздрукування та використання перед зборами. Звертайтеся – snailway.nm@gmail.com

І підписуйтесь на проект Snail Way у соцмережах, щоб нічого не пропустити!     

Залишити відповідь