fbpx

Подорожуємо з дітьми: поради мами-мандрівниці

Діти змінюють наше життя, але ж це не привід припиняти мандрувати! Подорожі з дітьми, звісно, мають свою специфіку, але при належній підготовці це буде приємним проведенням часу для всієї родини. Коли починати поїздки з дітьми,  скільки речей взяти з собою, на що звернути увагу під час планування поїздки Україною  – про це ви дізнаєтесь з досвіду мами-мандрівниці.

 

Порада перша : подорожуйте зараз!

Не чекайте якогось “зручного” віку, бо кожен має свої переваги та недоліки. Наприклад, немовлята майже не займають місця, багато сплять (принаймні, більше за старших дітей:) та потреби їх мінімальні. Тоддлери, зазвчай, спокійно їздять та сплять у візочку, тож можливо долати великі відстані пішки. Також їм потрібно часто перемикати увагу, а це у подорожах відбувається само собою. З дітьми дошкільного віку вже простіше домовитись, зацікавити їх чимось. Вони можуть цілеспрямовано рухатись якісь час та їдять таку ж їжу, як і дорослі. Зі школярами та підлітками легко й цікаво, але можуть бути “конфлікти інтересів”. Тож їх варто залучати до підготовки на рівних умовах із батьками.

Так чи інакше для дітей будь-якого віку подорожі це пригода, нові враження і багато якісного часу разом з батьками. І не так важливо, що це буде — двотижнева відпустка біля моря, похід в гори або вихідні в сусідньому місті. Подорож принесе дитині купу вражень та приємних спогадів.

Також, не варто забувати, що зміна обставин навколо та вихід за межі звичних розваг — це стрес, але стрес позитивний. Після поїздок у дітей обов’язково з’являються нові навички, знання та відбувається скачок росту. Хоч, не варто очікувати, що в незнайомому оточенні, дитина почне робити або не робити щось (на кшталт, використовувати горщик або їсти вночі). Навпаки, під час подорожі важливо забезпечити максимально комфортні, звичні умови: взяти з собою улюблену іграшку, посуд, не міняти важливих ритуалів.

 

Порада друга: уважно складіть список необхідних речей

Тож, порада друга не бійтесь “перестрахуватись” та взяти забагато речей — все може знадобитись. Головне — скласти лист необхідних речей, бо через забудькуватість, одного разу нам довелося купити нову коляску.

Але була і вдала покупка, наприклад, ми придбали спеціально для поїздки на море м’яке складне сидіння, бо не тягнути ж з собою дитячий стільчик. Воно підійде дитині, яка вже сидить сама. Навіть, якщо вона ще не їсть з загального столу — зможе якийсь час побавитись, поки батьки їдять обома руками.

А от ліжко-манеж простіше брати на прокат, можна навіть в тому місті, куди ви прямуєте.
Також ми декілька разів брали на прокат переноску, щоб носити дитину за спиною. Це чудове рішення для локацій, де покриття дороги не дозволяє провезти візочок, а дитина не може багато ходити. Знайти її можна в магазинах туристичного спорядження. Є варіанти на різний бюджет та вагу дитини, з додатковими відділеннями та кишенями.

Зараз існує багато цікавих приладь для поїздок машиною, на власному досвіді ми перевірили поки що тільки столик на автокрісло. Картинки з Pinterest стверджують, що на ньому можна малювати, але на українських дорогах не виходить. А от погратись, поклеїти наліпки або трохи перекусити — запросто.

 

Порада третя: не дозволяйте дитині голодувати, втомлюватись або нудитись

Бо, порада третя — задля спокійної подорожі не дозволяйте дитині голодувати, втомлюватись або нудитись. Від нудьги, до речі, часто хочеться їсти — не тільки дітям, а й дорослим. Тому іграшки, різноманітні “дорожні” розваги та варіанти перекусів потрібно теж мати з запасом. В цьому питанні орієнтуватись треба на конкретну дитину, бувають, напевно, і такі, хто просто дивиться у вікно декілька годин поспіль. Але я з ними не знайома 🙂

Для своїх дітей ми беремо зазвичай якусь нову невелику іграшку, та різні книжки з наліпками. В потязі можна й почитати або пограти в настільні ігри (карткові, компактні шашки, тощо). Перед поїздкою машиною можна заздалегідь звантажити на флешку аудіоказки або улюблену музику, а перед потягом — мультики чи кіно.

Також, не варто забувати, що втома може бути не тільки фізичною, але і емоційною — від великої кількості вражень. Тому не ігноруйте режим сну та годування.

 

Порада четверта — чіткий план подорожі

Будь-яка самостійна подорож починається з планування і ми з чоловіком були фанатами планування й до появи дітей. Але невеличкі побутові незручності або неточність розрахунків часу, які можуть бути просто неприємними для дорослого, можуть стати серйозною проблемою під час поїздки з дітьми.

Тому планувати доведеться не тільки місце ночівлі, але й всі прийоми їжі та зупинки для відвідин туалету або щоб розім’яти ноги. Це необхідно, коли дитина вже впевнено ходить — після двох років точно, але все індивідуально.

У подорожах рідною країною, принаймні, ви можете розраховувати на звичні продукти в магазинах та очікувати відповідний графік роботи. Також в українських кафе та ресторанах часто зустрічається дитяче меню (справді дитяче, а не картопля фрі з нагетсами) та дитячі зони. Але, я навчилась на власному досвіді, що краще завжди мати запасний план. Десь не буде місць або не знайдеться обіцяної в меню їжі — форс-мажори трапляються постійно. Тому, гугл-карти наш найкращий помічник в процесі підготовки. В цій програмі можна розрахувати приблизний час в дорозі, позначити цікаві для відвідин місця, до яких можна буде прив’язати зупинку, знайти кафе та одразу почитати відгуки про них. З досвідом я зрозуміла, що також варто відмічати на карті заправки, зазвичай вони мають корисну інфраструктуру, яка може стати у пригоді.

До вибору місця ночівлі підходимо теж відповідально: коли ви мандруєте сім’єю вам потрібно не просто місце, щоб поспати, цих місць має вистачити на всіх. Плюс в тимчасовому житлі бажано мати кухню, достатньо великий санвузол та мінімум гарних, але не практичних елементів, які можуть стати небезпечними для дітей. Скляні столи, гострі кути, декоративний посуд, довгі штори, сходинки без поруччя — все це може призвести до побутових травм. Тож вам замість відпочинку доведеться невпинно запобігати цьому.

 

П’ята порада — зберігайте спокій

Можливо, ймовірні труднощі подорожей з дітьми вас налякають. Вони й справді, мають свої обмеження та складнощі, але вони того варті! Якщо не ставитись до спільних поїздок, як до чогось неминучого, примусового, бо нема куди дітей подіти, а уявляти це спільною пригодою — атмосфера в подорожі буде зовсім іншою.

Тому остання п’ята порада — зберігайте спокій. Проблеми вирішуються, діти звикають та пристосовуються, а потім з нетерпінням чекають на нові мандри. Якщо вони будуть відчувати ваш спокій то й самі будуть спокійніше сприймати якісь незвичайні ситуації. До того ж, подолання труднощів разом із батьками корисне для розвитку дитини — це об’єднує та надає відчуття згуртованості задля спільної цілі.

Щоб дітям було простіше, краще обговорити поїздку з ними заздалегідь. Пояснити, що буде відбуватися, в якій годині ви виїдете з дому, почитати щось про місто призначення, зібрати разом речі.

Спільні мандри стануть одними з найяскравіших спогадів вашіх дітей, тож, подорожуйте, як тільки з’явиться можливість, наша країна може вас здивувати!

 

Залишити відповідь