fbpx

13 лайфхаків для першого походу на байдарках

Байдарки (в народі, байди) — один з найдоступніших і фізично не дуже складних видів туризму. Є серйозні маршрути байдарками по гірським річкам з порогами, походи по морю або великим озерам, де буде потрібен високий рівень фізичної підготовки. А ми поговоримо про лайфхаки для найпершого походу спокійними річками, відпочинок, доступний навіть далеким від спорту людям і маленьким дітям. 

Для кого він підійде, що варто знати перед походом на байдарках? Спробуємо визначитися.

Мій перший похід відбувся у 8 років, разом з батьками. З того часу походів було багато, по українських річках та Чорному морю, тож усі поради перевірені особистим досвідом.

  1. Обирайте байдарку двійку

Якщо маєте можливість обирати — беріть байдарку на двох осіб. Є тримісні човни, але вони менш маневрені і новачкам впоратися з такою посудиною складно. Найчастіша проблема — ви будете зачіпати один одного веслами. Одномісні каяки для новачків теж не дуже: удвох керувати човном простіше і не так страшно, якщо будуть якісь перешкоди.

  1. Розділіться на капітана і штурмана

Ззаду (в кормі човна) сидить капітан, на ньому все управління байдаркою — повороти, табан (екстрене гальмування). Тому ззаду сідає людина з більш сильними руками і, бажано, більшим досвідом. Спереду (на носі) сідає штурман. Його основне завдання — дивитися, куди пливе байдарка, чи немає каменів і корчів за курсом. Чому так? Все просто: чим ближче до носа байдарки, тим менше ефективність гребка. Саме штурман підлаштовується під ритм веслування: перед тим як почати гребти, достатньо подивитися, яким веслом гребе капітан. 

  1. Ставте весла під кутом

У байдарки одне весло з двома лопатями і ставити ці лопаті потрібно під кутом 45-90 градусів. Але ніяк не рівно. Це пов’язано з тим, що під час гребка корпус людини трохи розвертається, тому лопаті під кутом полегшують греблю.

  1. Не тягніть, а штовхайте

Просто запам’ятайте це: весло потрібно не тягнути на себе, а штовхати від себе. Зрозуміти і випробувати це можливо тільки на воді, але якщо засвоїте це правило, похід триватиме набагато простіше. У мить, коли права лопать весла торкнулася води, у вас є два варіанти: правою рукою тягнути весло на себе або лівою рукою виштовхувати другу частину весла. Так ось — штовхати простіше.

  1. Обов’язково візьміть рукавички

Руки часто будуть вологі, гребти будете постійно, тому водянки на долонях — поширена проблема. Можна взяти тонкі робочі рукавички або велосипедні без пальців. Головне вибирати за розміром, інакше незручно.

  1. Розщедритися на гермо-мішок

Якщо ви йдете в комерційний тур, організатор може видати вам такі мішки, уточніть заздалегідь. Мішки зроблені зі спеціальної непромокаючої тканини. В них складаються всі речі, а коли мішок закривається, всередині залишається повітря. При потраплянні у воду, мішки будуть плавати як поплавок, ваші речі не потонуть і не промокнуть. На початку моїх походів ми упаковували речі у великі целофанові пакети і складали їх в багажне відділення байдарки. Такий варіант прийнятний у крайньому випадку, він не зручний і не гарантує захист речей на 100%.

А ще не забудьте про герметичний мішок для техніки і документів. Не спокушайте долю, покладіть всі документи, гроші і телефон в герметичний чохол або зіп-пакет. Читалки, фотоапарати, ліхтарик і інше — в маленький гермо-мішечок. Одного разу за похід ми втопили 3 фотоапарати і плеєр. Серйозно, подумайте про захист техніки заздалегідь.

  1. Беріть дощовик і бахіли

Це може бути простий дощовик з целофану або куртка від дощу (перевірте вдома ступінь її непромокальності, бо більшість спортивних курток рятують тільки від легкого дощу, а не від тривалої зливи). Не варто брати накидки-пончо, в них не зручно — руки будуть відкритими, тобто мокрими.

Подумайте і про захист ніг. Повірте, ходити цілий день (а може і кілька днів) в мокрому взутті зовсім не приємно. Економ-варіант: пакет на шкарпетку і потім в кросівок (ну, а що, в поході всі засоби хороші 🙂 ) Ще є непромокальні шкарпетки, це знахідка для байдарочника — хоч річку переходь, а вони будуть сухими. Але ціна доступна не всім. Проміжний варіант — бахіли. Не аптечні, а силіконові або прогумовані. Собі замовляла з Aliexpress, дешево й сердито.

  1. Придбайте велику мочалку-губку

Знову ж таки, це можуть надати організатори туру, але варто уточнити заздалегідь. Коли ви сідаєте в байдарку, з ногами неминуче потрапляє вода. Ну, а якщо трапиться так, що зачепите корч і прорвете шкіру байди — утворюється протікання. Думаю, ви вже здогадалися, для чого мочалка.

  1. Не забудьте про теплий одяг

Навіть якщо йдете влітку, візьміть вітровку, термо або флісову кофту та теплі шкарпетки. У моєму наборі є ще і шапка. Бо вдень може бути жарко, а ввечері в лісі біля води буває дуже сиро. В один з травневих походів нам не пощастило з погодою і шапку я не знімала взагалі. Ну і не забувайте про запасний комплект одягу — якщо один промокне, має бути у що перевдягнутися.

  1. Купуйте панаму або кепку з захистом шиї

Бандани і кепки-козирки не підійдуть. Потрібно захистити і потилицю від сонця (інакше привіт сонячний удар), і обличчя від опіку. Відповідно у капелюху повинні бути хороші поля. З кепками у деяких наших хлопців була проблема — згорали шия і вуха. Можна купити туристичну кепку з тканиною, яка захищає шию. Ну і не забувайте про сонцезахисний крем мінімум spf 50.

  1. Знайдіть легку сорочку

У сонячну погоду руки і плечі згорають дуже швидко, тому в обід гребти потрібно виключно в сорочці з довгим рукавом. Сонцезахисні креми не допомагають. Сорочку краще брати вільного крою, ну і пам’ятайте, що в світлому одязі не так спекотно.

  1. Візьміть спортивні сандалі або гумові шльопанці

У босоніжках ви будете сидіти в байдарці, в них же доведеться вистрибувати на берег в воду, тому звичайні «міські» моделі швидко розклеюються. Брати треба або спортивні босоніжки, або гумові шльопанці. Коралові тапочки не підійдуть — вони довго сохнуть, а вранці або ввечері одягати мокре взуття зовсім не приємно. Можна в байдарці сидіти без взуття, але в загальному в поході без босоніжок нікуди.

  1. Ніякого скла!

Ну і найпоширеніша помилка новачків в будь-яких походах — скло. Скляні тарілки, кружки, якось одна учасниця взяла каву в скляній банці… Мало того, що це все зайва вага, так ще і абсолютно непрактично. Замініть все на пластик, силікон або метал.

Тааак, що я ще забула? Діліться в коментарях вашими маст-хевами для походів!

Якщо вас цікавить активний відпочинок, загляньте в мій блог в Instagram. А ще я багато подорожую Україною та розповідаю про найкрутіші місця нашої країни. Але це вже зовсім інша історія…

Залишити відповідь