fbpx

Книжковий челендж про музеї

Протягом останнього року українські видавництва масово звернулись до теми музеїв, галереї та сучасного мистецтва і ми отримали низку чудових книг як закордонних, так і місцевих авторів. Написати навіть ТОП-10 було надто важко, майже кожна з них варта ознайомлення чи ретельного вивчення. Тому ми обрали на свій смак п’ятірку, яка не лише прикрасить полицю, а стане підручними книгами для усіх, хто любить гуляти музеями.

Що в середині?

Як творити галерею?  

У Чехії цю книгу було видано у 2016-ому, а сьогодні її можна побачити у багатьох музейних крамницях Європи і нарешті в Україні. Вона відповідає на “дитячі” запитання про музейний устрій. Як речі потрапляють у музей та стають експонатами? Хто працює у музеї і кого ми не бачимо чи не помічаємо у залах експозиції? Як створюється сучасна виставка та чим вона відрізняється від архаїчних хронологічно висячих на стінах картин? А ще дотепні жарти, з яких посміхаються не лише діти чи дорослі відвідувачі музеїв, але й ті, хто у музеях працюють. Особливість: мистецькі підказки наприкінці книги. Це справжня маленька енциклопедія арт-шедеврів, і навіть – якщо ви знавець мистецтва – є шанс знайти там щось нове для себе.

Спойлер: необхідність допомоги гугла дорівнюється майже 100%!

Екзестенційні жахи та жарти

Не бійтесь галерей

Починати знайомство, на нашу думку, краще з статті про автора книги, Грейсона Перрі, у Вікіпедії і це має бути не російськомовна Вікіпедія.  Перекладати доведеться багатенько і під час читання книги, бо 40 малюнків про мистецтво мовою англійського гумору – це те, що можна було б видавати окремою збіркою чи серією постерів. Автор не лише володіє візуальними інструментами, але й дотепно пояснює те, що зазвичай вважається зрозумілим: що таке мистецтво, які категорії його оцінювання, чи легко зрозуміти мистецтво різних часів, які витвори мистецтва “гарні”, а які можна вважати поганими. І звичайно, про що думає автор, створюючи сучасний шедевр.

Спойлер: можливо, про фонтан!

Страшне! Огидне! Та миле 

Замах на мистецтво

Ще одна книга видавництва ArtHass, переклад з російської і час от часу ви про це будете згадувати, особливо на контрасті з текстами західних авторів. Краплинка сексізму, трошечки імперської думки… Художнє обрамлення фактів – на охочего, а ось мистецький детектив – на високому рівні, тому рекомендуємо. Як Джоконда стала суперзіркою, як крадуть твори мистецтва, як Гітлер супермузей будував, підробки та шедеври – на вас чекає багато відкриттів.

Спойлер: колись у Львові було багато малюнків Дюрера і ми знаємо, де вони зараз!

Мінкульт з народом

Сучасні музейні атракції та гейміфікація музеїв України

Оце реальна несподіванка сезона: навчальний посібник, рекомендований Міністерством культури до курсу “Музеєзнавство”. Звучить досить суворо, одразу повертає у часи студентських рефератів, вчених рад та верстки у Word-і. Але тема навчального посібника настільки нестандартна для української музейної справи, що ми просто зобов’язані додати його у цей дайджест! До того ж, книга – практичний посібник написаний практиком, корисна не лише музейним працівникам для написання звітів, а й діючим креативним менеджерам. Щодо широкого кола читачів, ми сподіваємось колись побачити цей текст адаптованим накшалт виданого у 2017 році переклада Лінди Норріс та Рейні Тісдейл “Креативність у музейній практиці”

Спойлер: у навчальному посібнику написано, що робити селфі у музеї – нормально і навіть добре! Що далі буде з нами?!

Як діти малі!

Гра в музей

Найпотужніше, що написано про українські музеї в минулому році і не лише – книга-путівник Львівською національною галереєю мистецтв. Авторки визначають ЦА як дитячу, але ми категорично рекомендуємо книгу усім, навіть тим, хто не планує ніколи відвідувати саме цей музей. Найцінніше тут – викладення: різні форми дозвілля у музеї та за його межами, ідеї мандрівок, асоціації до мистецьких творів. За такою схемою можна побудувати прогулянку до будь якого музею і не тільки!

Спойлер: якщо музей чи книжка не цікаві – це не проблема дітей!

Залишити відповідь