fbpx

10 причин відвідати Маріуполь

Знайомтеся, це – Маріуполь, місто промислове, портове, торгове, козацьке, грецьке, морське, степове, крамарське, військове, старовинне і сучасне водночас. Маріуполь чекає на вас, а ви чекаєте на Маріуполь (хоча, можливо, поки не знаєте про це). У вас є десять причин приїхати у Маріуполь і ось вони:

10. Грецька кухня

Велика грецька діаспора сильно вплинула на місцеву кухню. В першу чергу – чебуреки. В принципі, на цьому можна зупинитися, бо, наприклад, у кав‘ярні “Сіртакі” тільки видів чебуреків близько 20. Смачного!

9. Сироварня на Миколаївській та кав’ярня “Годунов”

Купували сири їх виробництва ще рік тому, але зараз (на третій рік існування) почали з’являтися витримані сири і вони виявилися фантастичними. Як бонус – затишний інтер’єр кав’ярні, можливість дегустації сирів з вином, розмови з власниками і збережені мозаїки!

8. Радянські мозаїки

Звісно, цього добра у нас багато у будь-якому райцентрі, але у Маріуполі можна побачити справжні шедеври. Наприклад, збережену, відреставровану і відкриту мозаїку “Квітуча Україна” авторства відомої місткині-шестидесятниці Алли Горськоі, мозаїку Віктора Арнаутова “Підкорювачі космосу”, монументальне панно на залізничному вокзалі “Металурги”. Більш детально про мозаїки можна прочитати тут.

7. Платформа ТЮ

Культурний простір, галерея, центр сучасного мистецтва, майданчик для багатьох культурних подій міста. На рахунку команди платформи ТЮ велика кількість акцій, концертів, презентацій, лекцій, виставок. Одна з останніх подій – виставка “Деком” у краєзнавчому музеї, яка підіймає питання декомунізації. Варта уваги, я вам скажу. Таку культурну інституцію має не кожен обласний центр. А Маріуполь має🙂

6. Нове місто

Місто набуло в центрі кварталів сталінської архітектури після війни і чудових зразків модернізму ще пізніше (особливо модернізму багато у курортній зоні). Весь лівий берег – радянська забудова, але теж різна: від сталінських соцмістечок, які потонули в зелені і виглядають зараз затишно, до великих мікрорайонів панельних багатоповерхівок.

5. Старе місто

Місто портове і крамарське лишило по себе багато зразків одноповерхової приватної забудови початку ХХ сторіччя. Суцільні вулиці колишніх крамниць, купецьких садиб, складів і припортової інфраструктури. Розслаблений південний характер мешканців додав родзинку перебудов та добудов. Як результат, ми маємо автентичний архітектурний маріупольський коктейль.

4. Гоголь-фест

Фестиваль, що став легендою в Києві, вже другий рік як переїхав до Маріуполя. Цього року відзначився грандіозною подією – оперою на судноремонтному заводі та балетом кранів. Театральні перформанси, інсталяції, лекції, кінопокази – подія варта столиці, але команда фестиваля привозить столицю у Маріуполь. Власним потягом! Це схоже на ін’єкцію адреналіну. І це є найкращою українською культурною експансією.

3. Промисловість

Гігантські монстри металургійної промисловості видно майже з кожного оглядового майданчика міста. А як не видно їх самих, то видно їх викиди. Або чутно носом. Радянська спадщина, монструозні краєвиди, важлива частина української економіки, а також величезна екологічна проблема. Обережно, в короткий термін можна стати екоактивістом.

2. Море

Море біля вокзалу, море біля приватного сектору, море з видом на порт і море з видом на завод. Море на лівому березі і море на правому березі. Море гаряче влітку і море льодяне взимку. Пірс, з якого можна годувати мартинів. Пляж з дрібних мушель.

1. Маріуполь – форпост української незалежності

З трохи ускладненим транспортним сполученням, але все ж доступний. Ми всі повинні їздити один до одного в гості, щоб не повторювати помилки минулого. Він чекає на вас, а ви на нього (тепер ви про це знаєте).

Фото: Кабакова Тетяна, Михальченко Наталя.

Залишити відповідь