fbpx

Чарівні Чернівці

Чернівці – то якийсь український феномен. Місто майже повністю зберегло суцільну забудову 19 сторіччя, не так спаплюжене рекламою, як інші українські міста, ну а завдяки географічному розташуванню за всю історію мало стільки різних культурних впливів, що не одразу розумієш, чого більше: української автентичності, німецької впорядкованості, румунського шику, австрійської витонченості чи єврейської містечковості.

Перед фестивалем Маланок ми мали декілька вільних годин, щоб трохи погуляти містом, тож запрошуємо на прогулянку зимовими Чернівцями.

По-перше, у Чернівцях є пречудова пішохідна вулиця Кобилянської, де всі будиночки відреставровані, а кожне подвір’я виглядає як цукерочка. Це туристична визитівка міста, і її обов’язково треба відвідати.

IMG_9421
IMG_9422

IMG_9433

IMG_9429Один з двориків на Кобилянській

Дуже багато у Чернівцях будівель міжвоєного періоду. Вони дуже гарні і незвичні для території України, яка знаходиться східніше (там у той час панував не менш красивий конструктивізм)

IMG_9426
Ми просто зайшли у один з двориків і побачили таку красу
IMG_9438

IMG_9452

IMG_9517

01

Багато зустрічається романського стилю

IMG_9454

І просто гарних будиночків багато, якою вулицею не підеш

IMG_9449

IMG_9451

IMG_9456

Перлина Чернівців, це, звісно, будівля Університету (колишня резиденція митрополита). На жаль, екскурсія коротка і дає роздивитися тільки частину шикарних інтер’єрів (але дякуємо і за це, хтось, взагалі, культурне надбання за приватними перепустками показує раз на рік, як фрески Розена у Львові)

IMG_9458

Тут чарівне все: і будівля, і парк навколо, і інтер’єри, і історія, і сам дух храму науки.

IMG_9511

IMG_9508

IMG_9502

IMG_9500

IMG_9465

IMG_9464

IMG_9459

Під час екскурсії вам покажуть фойе, коридори, сходи та три зали. Дуууже мало:( Але і це вражає.

IMG_9468
Фойе
IMG_9472
Сходи

IMG_9487

IMG_9482

IMG_9494

IMG_9484
Стеля в одному з залів

IMG_9461
Церква

02

Крім цієї очевидної перлини, ми знайшли ще одну. Трохи втомившись від гучного карнавалу і відвідавши всі кав’ярні вирішили завітати до художнього музею. Будівля знаходиться поруч з ратушею і прикрашена дуже красивим майоліковим панно.

IMG_9448
Художній музей праворуч, за деревами
Panno
Панно, фото Edward Tur

На жаль, фотографувати професійною технікою у музеї заборонено (платно, але не можна зрозуміти, скільки це коштує), то ж довелося фотографувати телефоном, якість не дуже. Сама будівля – це просто знахідка. От як буває, живеш в Україні, їздиш до Відня або Праги подивитися на перлини сецесії, а потім бац і у Кропивницькому або Чернівцях знаходиш чудо!

03

04

Сама будівля була побудована для Буковинського ощадного банку у 1900 році за проектом архітектора Губерта Гесснера (дуже відомий архітектор, що залишив архітектурний спадок у багатьох містах Австрії та Чехії, був провідним архітектором Відня). Інтер’єр (слава всім богам) зберігся майже повністю, ми навіть бачили двері, що вели колись у сейф (не можу не поділитися)!

2017-01-15 16.21.41

Як і писала раніше, місто зберегло суцільну забудову 19 сторіччя з дуже вдалим вкрапленням 20-го. Тут майже не зустрічаються (у центрі і у районах навколо центра) радянські монстри 70-80-х, хрущовки або монстри сьогодення з китайського пластику. Знайшли одне кафе неподалік Університету, сподіваюся, місцеві мешканці будуть і надалі берегти своє архітектурне надбання, бо цей шик якось не дуже

IMG_9515

І щоб не закінчувати розповідь сумним фото, розповімо трохи, як ми зробили невеликий квест парадними. Вже було темно, тож гарних професійних фото не буде. Але знайшли кілька пречудових деталей, двориків та, навіть, секретний оглядовий майданчик (його не покажемо, але можемо розповісти в особистих).

05
Як вам грушка ліворуч? 😉
Друзі, Чернівці чудові, чарівні, неповторні, справжні, трохи німецькі, трохи румунські, трохи австрійські і дуже українські. Обов’язкові для відвідування любителям архітектури і цілісної забудови минулого. А ми плануємо подорож до них у теплу пору року, тож залишайтеся з нами:)

Залишити відповідь