fbpx

Хмельницький: найкомфортніше місто для життя

Минулого року саме Хмельницький посів почесне перше місце в рейтингу українських міст за рівнем комфорту проживання, а до того тримався в першій п’ятірці.

Отже, чим обласний центр, що названий на честь відомого гетьмана може привабити туриста?

Моя подорож до Хмельницького була незапланованою, тому не мала чіткого плану. Не було гугл-мапи в прапорцях та вивчення історії міста, як буває найчастіше перед поїздкою. Були натомість неквапливі прогулянки та спокійне спостерігання життя міста. І перше враження враження від міста – затишок.

 

Перші враження від Хмельницького

На центральній вулиці Проскурівській немає натовпу людей, галасливих компаній чи клубів з гучною музіикою, хоч закладів харчування велика кількість на будь-який смак. Сміливо раджу, наприклад, ресторацію Шпігеля (вулиця Володимирська, 63) – заклад з автентичним інтер’єром та оригінальною кухнею.

Також приємні враження залишись від цукерні Потоцьких (вулиця Грушевського, 66), де можна покуштувати не тільки солодощі, хоч їх є величезний вибір.

На туриста у Хмельницькому не тисне величезна кількість пам’яток, які необхідно встигнути побачити, тож можна пройтися старим центром та роздивитись цікаві арт об’єкти.

Під час прогулянки вам обов’язково трапляться пам’ятники на військову тематику, що нагадують про войовниче минуле Хмельницького: ще при владі Російської імперії тут базувались військові частини, а в період холодної війни навіть були розташовані балістичні ракети.

Та й під час Революції Гідності Хмельницький був важливим осередком боротьби.

Майдан Незалежності та будівля хмельницької ОДА, де відбувалися пікети на підтримку супротиву в Києві.

 

Музеї Хмельницького

А місцеві жителі радили мені заглибитись у невеличкі вуличкі та пошукати серед звичайних будинків пам’ятки архітектури, яких немало в місті, це я обов’язково планую зробити в наступний візит.

Якщо ж ви змерзнете під час променаду, завжди є можливість зазирнути в якись з музеїв Хмельницького. Нажаль, через карантинні обмеження мені потрапити до них не вдалось і це один з приводів для наступної поїздки. В моєму списку місць для майбутніх відвідин краєзнавчий, історичний, літературний музеї та музей-студія фото-мистецтва.

Восени 2020 року був доступний лиш інтерактивний музей науки “Евріка” та його я сміливо рекомендую відвідати як дітям, так і дорослим.

 

Де погуляти з дітьми у Хмельницькому?

І якщо вже згадати розваги для дітей, то я хочу окремо виділити дитячі майданчики Хмельницького – сучасні або не дуже, але оригінальні.

Ось, приміром, гойдалка, якою можуть користуватися діти різного віку чи мама з дитиною та гойдалка для діток з особливими потребами.

Неймовірна дитяча атракція в парку імені Михайла Чекмана, колишнього мера міста.

Територія парку досить велика, окрім дитячих майданчиків тут є сучасна набережна.

Також тут можна побачити місце впадіння річки Плоска до Південного Бугу.

А влітку відвідати острів Кохання посеред ріки.

Деякі відчайдухи проходять взимку по кризі, але такі розваги небезпечні.

Протягом останніх років силами волонтерів острів було розчищено від сміття та встановлено стелу з гербом міста.

Загалом, відчувається, що Хмельницький активно розвивається та має туристичний потенціал, подорож залишила по собі приємний післясмак і бажання повернутись.

Залишити відповідь