fbpx

Каппадокія: самостійно до країни прекрасних коней та повітряних кіль

Чи є серед вас ті, хто й досі сприймає Туреччину як країну, де є лише Стамбул та море з готелями all inclusive? Мені є чим вас здивувати і почну я з Каппадокії. Це місцевість у центральній Туреччини, назва якої перекладається як “країна прекрасних коней”, у горних долинах жили чи то феї, чи то хети, народився Юрій Змієборець і де у гарну погоду на світанку у небо підіймаються сотні повітряних куль.

Історичні довідки залишу Google, для вас зараз – лише корисна практична інформація та чек-лист. Гоу!

 

Як та коли їхати у Каппадокію?

Почну з того, чого робити точно не варто: купляти одноденну автобусну екскурсію до Каппадокії у готелі 5* на Средиземному морі. Якщо ви десь бачили фото з кольоровими каньонами та повітряними кулями над ними, вам воно безумовно сподобалося і захотілося побачити це на власні очі – їдьте на кілька днів. 3-5 днів достатньо, щоб спокійно оглянути головне або вивчити регіон досить уважно. Не багато у світі більш прикрих видовищ, ніж автобус з 70 туристами, які 10 годин їхали з курорту, а потім їм дають по 20 хвилин на 3  оглядових майданчиках, годують у попсовій ресторації на центральній площі, а далі везуть до крамниці з сувенірами – і 10 годин назад до готелю. Просто не робіть це з собою ніколи, будь ласка, ви варті кращого.

Зараз існує багато кількаденних турів до Каппадокії і ви можете придбати один з них (або звернутися до мене і ми створимо індивідуальний маршрут саме для вас) або прочитати цю статтю і поїхати самостійно, бо Туреччина взагалі і Каппадокія окремо – ідеальний варіант для того, щоб почати нарешті подорожувати незалежно, відчути кайф і від підготовки мандрівки, і від свободи.

Ідеальний час для подорожі – весна та вересень-початок жовтня. Влітку тут дуже спекотно, а взимку може бути сильний вітер, хоча на фото засніжені каньйони виглядають дуже гарно і я мрію колись побачити їх саме такими.

У гористій та сільській місцевості вам знадобиться перш за все зручне взуття (і нехай це будуть не босоніжки!), головний убор, сонце-захисні окуляри та легкий дощовик, погода тут мінлива. І крем від опіків, обов’язково наносне його перед прогулянкою, навіть через хмаринки ультрафіолету тут більш ніж багато!

 

Як дістатися у Каппадокію самостійно?

З Стамбула чи Анталії або Анкари ходять автобуси в Гореме і є літаки у Кайсері.

Ми їздили автобусами компанії METRO, 100 лір раунд тріп, 10 годин в один бік по дуже гарній трасі. Автобуси дуже великі, зручні, з безкоштовним чаєм та снеками і регулярними санітарними зупинками, можно сміло їхати.

Квитки на літаки приблизно за ті самі гроші і до польоту приплюсовуйте час на трансфери. Ми літали Pegasus з Стамбула, замовивши трансфер у готелі Гереме. Якщо ви плануєте мандрувати далі автівкою – її також варто забронювати завчасно і забрати-повернути у аеропорті, так буде дешевше і зручніше.

 

Де обов’язково побувати у Каппадокії

Зупинитися у печерному готелі. Шукайте на Booking Cave Hotel – їх тут реально сотні, на різний смак та бюджет. Середня ціна – €40-55 і вона дуже залежиться від сезону. Але жити у печері дуже цікаво, а види з терас захоплюючи!

Пройтися по усім долинам та містечками  навколо Гереме: Долина Кохання, Голубина, Червона та інші. Ургюп, Ортахісар, Учхісар, Аванос. Візьміть у інфоцентрі на автостанції безкоштовну карту та гуляйте. Кажуть, цими пейзажами надихався Лукас при створенні Зоряних війн, це байка, але гарна. Як і з камінами фей. Зазирайте в усі печери – в деяких збереглися росписи! І обов’язково сходить і музей просто неба Göreme Open-Air Museum, це не просто “ну ще печери”, це пам’ятка ЮНЕСКО. Раннє християнство, фрески та узори, які важко побачити десь ще у такій кількості та якості. Ціна – 75 лір.

Виділити день і купити тур у підземне місто Дерінк’ю та каньон Ілахара. Це той випадок, коли я спеціально раджу саме тур, а не громадський транспорт чи аренду авто, бо доступ у ці місця навіть не в сезон можливий лише або з групою, або через довгу чергу, а дорога досить довга, тому добре організована екскурсія на день – гарне рішення, щоб лише набиратися вражень і відпочивати, а не думати чи все вдасться встигнути. Derinkuyu – багаторівневе підземне місто на 20 тисяч мешканців, а вулканічна Ihlara – просто абсолютно не схожа на іншу Каппадокію, вражають обоє.

 

Що обов’язково зробити у Каппадокії?

Поснідати чи випити каву чи чай на терасі. Або помилуватися заходом сонця з бокалом місцевого вина. Навіть якщо ви не живете у видовому готелі – пошукайте ресторацію, хоча б один раз це варто зробити. Наприклад, ось тут – Crazy Ali Panorama Café

Познайомитися з місцевою кухнею, спробувати тушковане м’ясо та овочі у глиняному горшику – тесті кебаб (або pottery kebap). Після приготування у горшика великим ножем відбивають верхню частину, м’ясо викладають у миску. Це окреме шоу та й страва дуже смачна. Коштує від 45 лір.

Політ на повітряній кулі – те, заради чого багато туристів їде у Каппадокію. Це і справді крута атракція, з повітря відкриваються чудові види на долини, можна зробити класні фото. Але й задоволення не з дешевих – від 100 до 250€. Я літала з Royal Balloons , рекомендую ще запитати у своєму готелі скидку, вона може бути суттєва через постійного посередника. Якщо ця сума поза бюджетом – хоча б дізнайтеся, звідки злітають кілі та прийдіть пофотографувати їх політ якось на світанку.

Проїхатися долинами на коні чи квадроциклі. Moon light hourse ranch працюють навіть з новачками, а щоб навчитися впевнено розсікати на квадрациклі, досить 15 хвилин на спецплощадці, я перевіряла! Ціни дуже різні, перевіряйте на сайті та запитуєте перед бронюванням. І торгуйтеся, торгуйтеся!

Оберітить воркшоп за смаком: гончарний, кулінарний, з ткацтва тощо. Запитайте в інфоцентрі чи у господарів вашого житла, вони працюють за проценти, але зазвичай і радять цікаве. Пошукайте відгуки на Tripadvisor, впевнена, я далеко не все спробувала і вам Каппадокія відкриється з особисто, а закохає – на все життя!

 

 

Якщо ви маєте власний досвід щодо теми та взагалі бажаєте поспілкуватися – залишайте коментарі, додавайте свої ідеї, досвід кожного є унікальним. І підписуйтесь на проект Snail Way у соцмережах: я ніколи не дублюю інформацію повністю, максимум буду анонсувати час від часу свої статті, тому підписуйтесь, щоб нічого не пропустити!     

Потребуєте на надійний і недорогий зв’язок у подорожах? Замовляйте міжнародну SIM-картку Drimsim за моїм посиланням і отримуйте 7€ на рахунок!

 

One thought on “Каппадокія: самостійно до країни прекрасних коней та повітряних кіль

  1. Ми були на початку листопада, і якщо є намір брати машину напрокат, то раджу летіти через Анкару з прямим перельотом з Києва. Бо і з Кайсері і з Невшехіру все одно будете їхати годину машиною. В долину Ihlara, ми їздили самі, і жодних складнощів не було.
    Ще раджу відвідати Ortahisar Castle, і навіть не стільки сам замок, скільки види на нього і саме містечко Ortahisar.
    Кулі доечі можуть не літати якщо погода вітряна, то ж навіть якщо бронювати заздалегідь – не факт, що саме в цей день вдасться полетіти. Тож +1 до подорожі хоча б на 3 дні. Нам щастило – всі 5 днів кулі були в повітрі. Ще майте на увазі, якщо ви їдете з дітьми, то до 7 років дітей згідно останніх правил не пускають літати.
    Ну і навіть полетивши на 5 днів, одненького дня, а краще двох, мені таки не вистачило, я б ще зганяла на водоспади Kapuzbaşı Selalesi Kayseri.
    Ну і для зимового відпочинку, я б розглядала варіант поєднання лжного курорту Ercİyes Ski Resort з Каппадокією. У мене все 🙂

Залишити відповідь