fbpx

Вперше в Запоріжжі: маршрут на вікенд

Кожен з нас чув про славетне місто Запоріжжя, але не кожний знає, що крім Хортиці воно багате на визначні місця, унікальні музеї та цікаву архітектуру.

Що подивитись в Запоріжжі, особливо, якщо ви тут вперше? Ділимось дводенним маршрутом цікавими і відомими місцями, серед яких острів Хортиця, комбінат Запоріжсталь, музей «Фаетон», музей зброї, ДніпроГЕС, «соцмістечко», старе місто.   

Лайфхак. У напрямку Київ – Запоріжжя дуже часто немає квитків на потяг. В цьому випадку треба розширити свій пошук і дивитись квитки на поїзд з Києва у якого є зупинка в Запоріжжі. І брати на одну станцію довше, але вийти на своїй. Так само назад. 

Подорож від турагенства за схожим маршрутом у Запоріжжі буде вдвічі дорожча, а побачите ви набагато менше. Тому, пропонуємо скористатись нашим планом або взяти його за основу та вдосконалити за власним смаком!

DSC_1710_1

День перший в Запоріжжі. ТІЦ, Запоріжсталь, соцмістечко

Ми прибули ранковим потягом Київ-Запоріжжя, щоб не втрачати часу і мати повноцінні два дні. Перед поїздкою або вже в самому потязі рекомендую переглянути кінострічку «Весна на Зарічній вулиці», тому що її згадують на кожній екскурсії, кожний гід.

Запоріжжя зустрічає специфічним промисловим запахом в повітрі. В носі поколювало та щипало, але до цього на другий день звикли. Якщо зручно, то скористайтесь маскою.

Одразу біля вокзалу багато маршруток, які відвозять в центр. 

1. Перша зупинка: один з найдовших проспектів у Європі – Соборний проспект. Перед довгим днем треба зарядитись, тому ми заходимо поснідати в Story’s Cafe (проспект Соборний, 190 ). З 08.00 ранку їх двері відчинені для смачних сніданків. Заряджаюча комбінація кава + їжа обійдеться до 100 гривень з людини.

2. Після сніданку переходимо дорогу і заходимо до офісу Туристично-інформаційного центру (далі – ТІЦ) «Запоріжжя» ( Соборний проспект, 151). Там збираються групи на екскурсію Steel’ne misto Z

Організаційні моменти: речі можна залишити в офісі туристично-інформаційного центру. Вони ж видають рукавички, воду, шкарпетки для відвідування комбінату. На виробництві вам видадуть форму і взуття. Вартість екскурсії 250 гривень з особи. Записуватись треба завчасно на сторінці в Instagram або бронювання також можна зателефонувавши або написавши у Viber за номером +38 050 424 20 54
Також раджу в ТІЦ забронювати гіда для прогулянки на острові Хортиця. Вартість роботи гіда від 195 грн/година.

3. Запоріжсталь – металургійний комбінат. Неймовірне місце і його важливо відвідати, адже він третій в Україні по обсягам виробництва. На підприємстві нас, невелику групу з 10 осіб, провели по більшості цехів. Показали мартенівську піч, як розливається, розкатується, охолоджується сталь.

В кожному цеху нас зустрічав свій представник. Екскурсія довга, під кінець всім хотілось їсти, а гід ще дражнився низькими цінами у їдальнях. Я була під сильним враженням і обов’язково ще раз навідаюсь. В кінці поїздки нам роздали сувенірну продукцію від Запоріжсталі.    

4. Заселення і обід. Ми обирали квартиру на booking.com. Сама квартира була невдала, не буду рекомендувати. Єдине, що треба розуміти, що в Запоріжжі дуже багато комарів. Ми були в жовтні. На вулиці їх не було, а ось в будинку повно. Візьміть з собою фумігатор, що приєднуються до електромережі. Обідали у відомому фаст-фуді, адже ми поспішали, нас вже чекав гід.

5. Екскурсія «соцмістечком» від Романа Акбаша. Він розмовляє швидко, захопливо, сконцентровано. Записуйте питання, бо навряд чи їх вийде задати одразу. Під час прогулянки ми порівнювали як виглядали будинки раніше і зараз, які їх проекти. Навчились відрізняти архітектуру 30-х років від 40-х і молодше. Уявили аерованни та квартири без кухні. Ми наче мандрували по місту сміливих радянських мрій та змогли осягнути за що цей проект отримував відзнаки на виставках у Парижі і Нью-Йорку.

В залежності від кількості людей в групі ціна на екскурсію буде зменшуватись. Нас було двоє і ми заплатили 500 грн за 3 неймовірні години. З Романом можна домовитись за екскурсію через Facebook: Роман Акбаш та Бюро подорожей у часі  або за телефоном +38 050 533 93 29. 

6. День закінчився прогулянкою Соборним проспектом до затишної кав’ярні з неймовірними тортами і ароматним чаєм в Cholla and Joshua Brew bar (проспект Соборний, 200). 

Додому ми поїхали на таксі, потрібного громадського транспорту не дочекались.

 

День другий в Запоріжжі. Оглядова екскурсія, Хортиця, музей зброї та Фаетон, старе місто

7. Сніданок в Story’s cafe і початок оглядової  екскурсії містомГіда для цієї прогулянки нам порадили в Інтернеті. Пані Оксана володіла гарно українською, російською та англійською мовами. Запропонувала екскурсію на своєму авто. Ціна була велика, але ми не мали варіантів, тож поторгувавшись зійшлись на 1500 грн за цілий день. 

Не дивлячись на її вигоди, не буду лишати контакти і наполягаю завчасно домовитись з гідом через ТІЦ «Запоріжжя» або, якщо сподобається, то замовити додаткові екскурсії у Романа Акбаша по старому місту та історії менонітів

8. Дорогою на Хортицю ми проїхали по Дніпровському ГЕС та слухали історії від гіда Оксани. На острів варто виділити 3-5 годин, бажано з екскурсоводом. Бойове козацьке шоу, що проходить двічі, інколи тричі на день носить розважальний характер. Веселе і пізнавальне. Ціна питання 100 грн з особи. Варто також зазирнути у скіфський стан. 

9. Звичайно важливо відвідати саму козацьку заставу. Але головне, прогулятись стежками, віднайти місця яким декілька тисяч років, насолодитись природою і красою. Також, острів можна об пливти на козацькому човні. Детальну інформацію і замовлення цієї послуги можна здійснити за номером ТІЦ «Запоріжжя». З острова відкривається вражаючий вид на Дніпро ГЕС

DSC_1701_1

10. Музей зброї (проспект Соборний,189). Це приватна колекція, яка зберігається на другому поверсі магазину зброї. І, якщо вам ця тема цікава, то там є на що глянути. Окремо сплачується ціна за вхід і ціна за екскурсію. Також дану експозицію можна подивитись онлайн

11. Після музеїв зробили перерву на обід! Довго вибирали заклад, де було б смачно і обрали Giusti espresso bar (проспект Соборний,232). Це стильний маленький ресторанчик з авторською сучасною кухнею. Цінова політика в середньому 200 грн на особу. 

12. Наступним нашим пунктом був музей «Фаетон». Мабуть це найвідоміший музей, коли гуглиш «що подивитись в Запоріжжі». Тут зібрана приватна колекція старої техніки і не тільки. Ретро автомобілі, як з СРСР, так і зі всього світу, дитячі іграшки, музична апаратура. Пару годин для цього музею це дуже мало. Ми пошкодували, що виділили лише дві і завчасно не замовили екскурсію. Бо коли власник розказує про вартість, цінність і історію кожної речі, ти починаєш розуміти весь масштаб ідеї. Вартість дорослого квитка 80 грн. Бронювати екскурсію можна за телефоном +38 061 -717-17-80

13. Прогулянка старим містом Запоріжжя. Дивились на дореволюційні будинки, яких збереглось не так багато і слухали історії про цікавих жителів того періоду. 

14. Вечір закінчився на чудовому бульварі Шевченка біля годинника коханню. Романтичне місце для прогулянки і вечері в одному з десятка класних кафе перед поїздом. 

Чого ми не зробили і лишили на наступний раз:
1. Екскурсію до музею ДніпроГЕС 
2. Спуск в шлюз ДніпроГЕС 
3. Екскурсія про менонітів

Ось такий насичений маршрут по Запоріжжю вийшов на два дні.  Сподіваюсь, я змогла вас надихнути! Приємних подорожей Україною!

 

Радимо ще почитати на сайті наші матеріали про подорожі навколо Запоріжжя!

 “ФОКУС”: 10 интересных мест в 10 км от Запорожья та UA-Travels маршрут Запорожской областью: Запорожье – Васильевка – Каменское

Залишити відповідь