fbpx

5 несподіваних музеїв Харкова

Коли заходить мова про музеї Харкова, то перше, що спадає на думку, це Історичний та Художній музеї, новий і прогресивний Літературний та іноді Залізничний (до речі, його радимо найбільше, особливо з дітьми). Іноді згадують про Природознавчий, але університетський статус робить його не дуже дружнім до відвідувачів (а даремно, колекція метеоритів варта натовпів туристів, а колекція опудал тварин і кількістю, і якістю нічим не гірша за музей природи в Берліні).
Але, звісно, Харків має набагато більше музеїв, хоч і не настільки популярних, як вищезгадані. Деякі з них, такі як “Музей історії Холодногірської виправної колонії №18 Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Харківській області” або “Музей прокуратури Харківської області” навряд чи колись будуть доступні широкій громадськості, але деякі з небанальних музеїв ми все ж таки відвідали, про що і хочемо вам розказати.

1. Музей сексу і сексуальних культур світу


Якісна виставка з фаховою екскурсією від співробітників кафедри сексології Харківської медичної академії. Екскурсія справді варта того, щоб її послухати. Без вульгарності, сором’язливості та стереотипів розповідають про різноманітні сексуальні культури і практики, з ілюстраціями і наглядними посібниками. При музеї є крамничка (навіть, я б сказала, сексшоп;). Фотографувати можна не все, дітям вхід обмежений. Екскурсія обов’язкова, якщо не хочете піти розчарованими.
Адреса: ул. Мироносицькая, 81 А (краще заходити з Маяковского, 5 у двір)
Години роботи: щоденно 11:00–19:00
Вартість: 40-50 грн

2. Археологічний музей


Ще один університетський музей, цього разу це Археологічний музей, що розташований у головному корпусі університету ім. Каразіна. Музей було відкрито 1807 року, і деякі експонати в ньому настільки ж давні. Виглядає сучасно, експозиції нові і гарні, освітлення чудове, видно, що співробітники намагаються осучаснити його (і їм це вдається). За вами ніхто не ходить, не слідкує – ходіть собі і роздивляйтеся, поки не набридне.
З собою краще мати паспорт, на прохідній університету кажете, що в музей, вхід знаходиться поруч в тому ж самому фойє.
Адреса: майдан Свободи 4 (головний вхід)
Години роботи: щоденно 11:00–19:00 (але можуть бути ньюанси, краще дізнатися про години роботи завчасно)
Вартість: безкоштовно

3. Аптека-музей


Кожне місто повинно мати свою аптеку-музей! У Львові, наприклад, три (чи чотири?). У Харкові теж є. Розташована в будівлі, яка завжди була аптекою. Ініціатива приватна, але якісно і цікаво оформлена, експонатів багато, пляшечки і коробочки, документи і ваги, медичні інструменти, автентичні меблі. Прекрасна локація для скетчингу.
Адреса: вул. Воскресенська, 19
Години роботи: пн – пт с 9:00 до 17:00
Вартість: 20 грн

4. Музей керамічної плитки


Ще одна приватна ініціатива – музей розташовано прямо в салоні-магазині керамічної плитки, в фойє і на сходах. Але оформлено якісно, освітлення гарне, підписи до експонатів зрозумілі і цікаві, є історичні довідки. Можна замовити безкоштовну екскурсію (за попередньою домовленістю). Музей має велику кількість кахлів, тротуарної та керамічної плитки, цегли, черепиці, ізразців – справжні перлини, деяких можна навіть торкатися!
Адреса: Московський проспект 257а (салон керамічної плитки)
Години роботи: щоденно 9:00-20:00
Вартість: безкоштовно

5. Музей реклами


Це, насправді, не музей, а невелика (але цікава!) виставка старих і нових етикеток, прикладів реклами: соціальної, зовнішньої, різноманітних об’яв. Є справжні артефакти, біля яких зависаєш надовго, вчитуєшся в текст. Декілька стендів з політичною рекламою нагадують про те, як швидко міняються і змінюються у нас політики, політичні партії, ідеології і рухи. Експонати вже трохи заморені часом, але все одно цікаві.
Адреса: вул. Нетеченська, 25, 2 поверх (коридор та сходи будівлі)
Години роботи: пн-пт 10:00-18:00
Вартість: безкоштовно




2 thoughts on “5 несподіваних музеїв Харкова

  1. Спасибо! Очень интересная информация! Но!…. Не полная….
    Почему-то ни слова в вашей заметке не сказано про Музей Старого цирка Генриха Грикке. А зря! Коллекция да и само здание Старого цирка заслуживают большого внимания. Мы тоже рады видеть в наших стенах, как много больше гостей и посетителей.
    Хранитель музея Ю.Соболев

Залишити відповідь