fbpx

Замок Турку: колишній форпост, сучасний музей

Музей всередині замку перевершує всі сподівання. Щось схоже за тематикою та методикою подання матеріалу я бачила у музеї палацу князів литовських у Вільнюсі: це теж більше історія конкретної будівлі, ніж загальна історія міста або країни.

Замок кілька разів страждав від пожеж, його захоплювали різні армії під час численних війн, був серйозно пошкоджений 1941-го року. Але його наполегливо відродили і відреставрували.

Перші поверхи ще середньовічної епохи: церква, в’язниця, гостьова кімната, зала для прийомів. У кожній кімнаті табличка з поясненням призначення кімнати (трьома мовами) і невеличке зображення кімнати з меблями. Іноді є додаткові матеріали на окремих стійках.

Дуже вразило те, що відновили каміни та туалети (це дуже цікаво, бо у нас чомусь вважають ці приміщення недоречним для музею).

Наступні поверхи ренесансні: церква, головна спальня князя, зала для прийомів, зала для прийомів королеви, спальня королеви, гардеробна кімната, кімната фрейлін (сполучається з гардеробною кімнатою), неприступна кімната з грошима, до якої можна було потрапити лише по таємному ходу.

Далі йде велика зала з експозицією посуду, прикрас і жіночих суконь (від середньовіччя до сьогодення).

Ця зала дуже мені сподобалася: історія реставрації будівлі, подяка головному реставратору, художниці та всій їхній команді. Можна подивитися фільм про процес відновлення будівлі. Дуже важливо згадувати не тільки великих князів, але й людей, завдяки яким ми можемо дізнатися цю історію.

Наступна частина музею знаходиться вже у новій будівлі, має модернізовані експозиції і присвячена насамперед побуту і життю людей у замку, а також взагалі побуту людей у давні (і не дуже) часи.

Ось експозиція про туалет, обігрів та інші необхідні для існування речі: самі предмети, опис, сенсорні екрани.

Історія замкового гнома на декількох мовах, фільм про сам замок та дитячий куточок з кубиками, з яких замок можна скласти.

Господарча діяльність замку: кухня, торгівля, полювання, життя дворян, відомий астролог, військовий гарнізон – все це виконано у вигляді сцен з ростовими манекенами і у повній відподності до епохи.

Цікавий і зручний кейс: композиція з якоюсь побутовою сценкою замку та сенсорний екран, де всю цю сцену розбирають на деталі.

Багато кімнат з інтер’єрами різних часів. Інтер’єри досконалі, стильні та багаті на деталі тієї епохи, яку вони представляють. Світло майже всюди було дуже тьмяним, не знаю, чи це для атмосферності, чи просто якесь невдале рішення дизайнерів експозиції.

Дуже серйозна сувенірна крамниця: багато реплік з експозиції, тематичних листівок, значків, магнітів, книжок.

На завершення декілька деталей:

    • цієї таблички достатньо, щоб люди не торкалися важливих експонатів, а дуже цінні і так сховано під склом

    • правила поведінки у музеях

    • як зробити так, щоб на стільці не сідали

    • гардероб без гардеробниці, а всі наглядачі одягнені у стилізований середньовічний одяг (соромилася знімати, тож лише один кадр зі спини)

    • всюди максимально використовують у вікнах старе скло

    • як нам демонструють залишки посуду який неможливо склеїти

Ціна: 11€
Сайт: www.turku.fi/en/turkucastle

Залишити відповідь