fbpx

2022 – рік Великого Руйнівництва в Україні

Культурна спадщина України під час російського вторгнення у 2022 зазнала втрат, порахувати які зараз просто неможливо.

Під загрозою зараз абсолютно всі пам’ятки історії та культури, ніхто не знає реальних масштабів втрат, але варто фіксувати руйнацію, пошкодження, пограбування, поки що хоча б для того, аби переглядати і згадувати, що саме приніс нам руський мир 👉

Зафіксовані втрати зими-весни 2022 року

Першими під обстріли потрапили урочище Бабин Яр з пам’ятниками жертвам Голодомору та Голокосту, згорів Іванківський краєзнавчий музей на Київщині (10 з 25 творів Марії Приймаченко врятував місцевий мешканець) та міський Охтирський музей на Сумщині. Частково зруйновано краєзнавчий музей в Бородянці. Псевдоготична будівля Музею старожитностей в Чернігові зруйнована, знищена бібліотека, та сама колекція зберігається в краєзнавчому музеї. Був обстріляний Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році» в Київській області.

Іванівський музей – Mkip.gov.ua (с) Вікіпедія

черниговМузей старожитностей у Сумах у 2018 році

Музей-заповідник “Садиба Попова” в Василівці в Запоріжжі пограбовано, винесено все включно з унітазами. Наразі місто під окупацією і ми знаємо подальшу долю будівлі.

В Сумах зруйновано історичну будівлю кадетського комплексу, духовної семінарії, в Харкові – бібліотеку Короленка, будинок літераторів Слово. Музей-будинок Сковороди на Харківщині також знищено, але могила письменника зберіглася

Kharkivoda.gov.ua

Святогірську лавру в Святогірську на Донеччині неодноразово було обстріляно, та найстаріші пам’ятки – крейдяна церква та печери збереглися. Обстріляні й домонгольський Успенський монастир у Чернігові та Свято-Успенський собор в Харкові. Знищено дерев’яний храм Різдва у В’язівці на Житомирщині, Георгіївська церква в Заворичах та десятки інших ❌⠀

Лавра (с) Ivan Sedlovskyi

Невідома доля численних пам’яток на сході України, зараз саме там відбуваються запеклі бої

Маріупольський художній музей ім. Куїнджі знищено та пограбовано, частину робот вивезено в Донецьк. Маріупольський краєзнавчий музей зруйновано, втрачена колекція, в тому числі – унікальні речі з неолітичного могильника, на місці якого було побудовано свого часу Азовсталь. Маріупольська міськрада заявила, що російські війська вивезли понад 2000 експонатів трьох маріупольських музеїв (зокрема картини Куїнджі та Айвазовського) до Донецька. Всі знають про долю театру в Маріуполі.

IMG_5400Будівля музею Архипа Куїнджі, 2018 рік

Мелітопольський музей пограбовано, вивезено колекцію скіфського золота, заповідник Кам’яна Могила заміновано.

Пограбовано музеї в Херсоні, в окупації залишається ще велика кількість музеїв Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей, Криму.

 

Важливо додати тут, що до початку повномасштабного вторгнення частина музеїв змогли евакуюватися чи сховати колекцію, але це було виключно низовою ініціативою керівництва. Навесні 2022 року директорка львівського музею «Територія Терору» Ольга Гончар організувала кризовий фонд «Швидка музейна допомога», підтриманий Єврокомісією та асоціацією MitOst. Станом на початок березня він надав підтримку майже 20 музеям із 4 областей, насамперед із маленьких міст і сіл на півдні та сході країни. На сьогодні (лютий 2023 року) всі державні музеї працюють лише в форматі наукової роботи та тимчасових виставок.

 

Та найважливіше – митці та науковці, що були вбиті, пограбовані, вимушені покинути свої міста, країну. Не написали нові книжки, не створили картини, не організували фестивалі, не взяли участь в резиденціях.

І звичайні люди, які не нові вистави, не прочитали книжки, не відвідали прекрасні місця в Україні. Культурні втрати України під час війни – всі ми.

Залишити відповідь