fbpx

Звідки ти, пташко? Розповідаємо історії з наших листівок

Листівка «Берегиня Донеччини» від початку виглядала не зовсім так, а якщо точніше зовсім не так. Від початку в першому варіанті 2020 року над містом пролітав вогнедишний дракон (я ще згадаю про нього в наступних розповідях). Це були часи не дуже далекі від виходу останніх епізодів «Гри престолів», але вплив цієї теми був не дуже помітним, натомість прослідковувалася інша метафора, яка мені не сподобалася. Тому більше я цю листівку не друкувала, але повернулася до макету в 2022 році. Страшного дракона над нашими містами було вирішено замінити на щось добре, красиве і тепле. Над над баштами Донеччини з’явилася Жінка-птах, що обіймає їх своїми крилами.

Авторкою мозаїки «Жінка-птах» або «Берегиня» (1966 р.) в Донецьку була відома українська художниця-шестидесятниця Алла Горська (у співавторстві з Григорієм Синицею та Віктором Зарецьким).

Рубін 1968Інтер’єр магазину «Рубін» та мозаїка в 1968 році

Від початку мозаїчне панно було розташоване в ювелірному магазині «Рубін» на центральній площі Донецька, але у 2002 році ми могли назавжди втратити його, бо приміщення магазину почали перебудовувати під Макдональдс. Тоді чисельні протести і звернення українських організацій мали результат і мозаїку по частинах перенесли на нову стіну ресторану. Там вона знаходиться досьогодні і, сподіваємося, дочекається деокупації. Цю фотографію я зробила майже потайки у 2020 році, коли мені через важкі сімейні обставини довелося приїхати у рідне окуповане місто вперше з 2014 року.

Алла Горська. Жінка-птах Анна Горська, джерело фото. Мозаїчне пано «Жінка-птах» у 2020 році.

А яке ж місто обіймає крилами берегиня? Це будівлі, споруди і навіть мафи з різних частин Донеччини. Можете самі відшукати їх на цих оригіналах фото:)

вежі Донеччини Білосарайський маяк (2010 рік). ЖК «Королівська вежа», Донецьк (2009 рік). Вежа обсерваторії Міського Палацу естетичного виховання, Маріуполь (2011 рік).

вежі Донеччини Колишня пожежна вежа, Єнакієво (2011 рік). Вежа ТРЦ «Донецьк-сіті», Донецьк (2010 рік). Британська телефонна будка біля клубу «Ліверпуль», Донецьк (2010 рік).

вежі Донеччини ЖК «Альтком», Донецьк (2009 рік).

Залишити відповідь