fbpx

ГОГОЛЬFEST та що ще робити у Маріуполі

Нарешті це відбудеться: UA-Travels вирушає у довгоочікувану експедицію на схід України! Вже за тиждень ми та ще кілька тисяч гостей та  жителів Маріуполя зустрінемось з найпотужнішим фестивалем сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST, а ще побачимо море, величезні заводи, вулички із старенькими будинками та бруківкою, відвідаємо музеї, махнемо у степ.

ГОГОЛЬFEST, який у минулому році приголомшив інформацією про закриття проекту в Києві та взагалі, цієї весни відбудеться у східному форпості України. 27.04-1.05 у Маріуполі очікується Startup Гогольfest, спрямований на мобілізацію активних креативних людей Маріуполя та Донецької області, мотивацію для творчих ініціатив, створення арт-проектів, які продовжать роботу після закінчення фестивалю. Крім величезної різноманітної музично-театральної програми тут почне працювати проект «Мистецька інтеграція», про який ми плануємо розповісти у блозі.

А поки кожному, хто готується або вирішує, чи їхати до Маріуполя зараз та взагалі, наш

To do list!

1. Прогулятися маленькими вулицями старого центру, побачити залишки дореволюційної забудови міста купців та мещан. Від залізничного йдіть відразу по вулиці Вокзальній до центру.

Фото (с) Тетяна Кабакова

2. Відвідати музеї, особливо краєзнавчий та новий художній, імені Куїнджі. Вони допоможуть першому знайомству з історією міста, яке виросло з козацької слободи та прийняло у себе величезну кількість людей різних культур, конфесій та національностей.

3. Скористатися найромантишнішим міським транспортом – трамваєм, а може побачити й «PINHOLE TROLLEYBUS» – тролейбус-фотоапарат, арт-проект  в рамках [Startup] Гогольfest!

Фото © 2018 GogolFest

4. Махнути у заповідник “Кам’яні Могили”, що на кордоні з Запорізькою областю. У травні степ квітне та пахне так, як ніде у іншому місці! Побачити гранітні скелі серед степу та легендарне місце битви на Калці.

Фото (с) Balkhovitin

5. Дістатися грецького селища Сартана, 17 км від міста. Тут працює Музей історії та етнографії греків Приазов’я , дізнатися про процес переселення греків з Кримського ханства в Приазов’ї в 1778—1780 роках, освоєння нового краю, культурні традиції.

6. Посмакувати національну грецьку їжу. Наприклад, кажуть, найсмачніші грецькі чебуреки у с. Сартана, але і у Маріуполі є гарний заклад, де готують чебуреки з 50 видами начинки!

7. Знайти мусульманську мечеть честь султана Сулеймана Великого і Роксолани, відкриту у 2007 році азербайджанською громадою міста.

Фото (с) Kamelot

8. Познайомитися з сучасним прогресивним життям міста: відвідати соціальний клуб-галерею “Платформа ТЮ” , арт-кав’ярню “Кирпич” ,  молодіжний центр ArtPuzzle, поспілкуватися з постійними відвідувачами та побачити театральні вистави ГОГОЛЬFESTа.

9. Побачити металургійні комбінати (імені Ілліча та «Азовсталь») і найбільше в Україні машинобудівне підприємство — концерн «Азовмаш». Біля них дуже важко жити, але видовище цих “монстрів” вражає!

Фото (с) Olegzima

10. Посидіти на березі Азовського моря або у Приморському парку, подивитися, як сідає сонце. Можливо, загадати бажання. Наприклад, повернутися сюди ще й на той рік, бо напевно ж все одразу не встигли 😉

Залишити відповідь