fbpx

Онлайн-спостереження за птахами

Одного ранку дзвінок з невідомого номера made my day. Голос літнього чоловіка:

– Доброго дня, я проживаю в місті Охтирка Сумської області, прочитав вашу статтю і тепер вже місяць спостерігаю за гніздом беркута. Це скільки радості! Я хотів попросити – не забирайте, будь ласка цю камеру, я так хочу побачити як пташенята навчаться літати!

Чоловік щиро дякував за можливість спостерігати за птахами онлайн! Вийшло непорозуміння, я йому пояснила, що камери знаходяться навіть не в Україні, і не я ними керую. Але онлайн-трансляція з цих гнізд буде тривати до кінця гніздового сезону і пан Григорій побачить, як діти беркута стануть на крило.

Ще декілька хвилин поспілкувалися зі слізьми на очах. Цей чоловік з іншого куточка України вдвічі старший за мене десь знайшов мій номер, щоб подякувати мені щирою українською мовою. Хоча насправді не мені, а всім науковцям та популяризаторам науки, які відкривають можливість спостерігати чудо. Чудо народження життя, бачити щодня могутніх рідкісних птахів онлайн в будь-якому куточку України.

 

Для чого онлайн камери на гніздах птахів?

Науковці встановлюють онлайн камери для дослідження гніздової біології птахів та для популяризації науки й охорони природи. Це дорога технологія, адже потрібні не лише камери, але й живлення, маскування, технічна підтримка. Тому зазвичай камери на гніздах є частинами великих природоохоронних проєктів або програм охорони рідкісних видів. Також враховують можливість фізично встановити камеру, тому найчастіше це гнізда великих птахів або птахів, які мешкають в штучних гніздівлях чи будівлях.

Колись, для того, щоб дізнатися, скільки разів на день батьки приносять пташенятам їжу, орнітологу доводилося зачаїтися десь біля гнізда ще до сходу сонця і непорушно сидіти там протягом світлої частини доби. Зараз з онлайн камерою, можна відстежувати це з офісу. За допомогою камер легко відстежувати всі події, які відбуваються на гнізді – як впливає погода на насиджування кладки чи на самих пташенят, які хижаки загрожують гнізду, поведінка пташенят, чим їх годують і як вони це їдять, скільки пташенят виживає, тощо.

Камери встановлюють ще до початку гніздування, тобто поки птахи ще не почали облаштовувати там гніздо. Денні хижі птахи, лелеки та сови часто з року в рік використовують ті самі місця для гнізд, а от у штучних гніздівлях щороку можуть бути нові мешканці.

Підбірка онлайн камер

Так спить синиця велика. Скріншот з трансляції Madárles

На головному фото статті самка скопи годує пташенят. Скріншот трансляції з гнізда скопи Eagle Club Estonia / Kotkaklubi

Більше камер з гнізд до вибору до кольору можна знайти на наступних сайтах:

Чимало онлайн камер в США встановлює Національне Одюбонівське Товариство та Орнітологічна лабораторія Корнелла.

Влітку пташенята підростають, тож на гніздах вирує життя. Таке не можна пропустити!

Залишити відповідь