fbpx

Ведмежий притулок Домажир: “зоопарк здорової людини”

Якщо ви любите тварин, напевно, ви не дуже полюбляєте зоопарки. Але ж іноді так кортить подивитись на звірят зблизька. Це можливо в заповідниках, таких як, наприклад, всім відома Асканія Нова. Для жителів Західної України гідною альтернативою може стати ведмежий притулок Домажир, “зоопарк здорової людини”.

Ведмежий притулок Домажир знаходиться він у селищі Жорниська в двадцяти километрах від Львова. Півгодини дороги від центру міста і ви зможете спостерігати врятованих ведмедів, які отримали нині нове спокійне життя.

Що це за місце – медвежий притулок Домажир?

Притулок засновано завдяки дотаціям міжнародного благодійного фонду Four Paws у 2017 році. Спеціалізація – порятунок та опіка ведмедів, які постраждали від жорстокого поводження людей. В Домажирі їх лікують, виділяють час на адаптацію, потім надають “житло”. Мета притулку – забезбечити постраждалим ведмедям умови життя максимально наближені до природних. Тварини потрапляють сюди з цькувальних станцій, цирків, ресторанів, тощо.

На фото приклад клітки, схожої за розміром на ту, в якій тримали одного з ведмедиків в якості розваги біля готельно-ресторанного комплексу.

 

Медвежий притулок: як це виглядає?

Процес будівництва ще триває, територія постійно розвивається. Для прикладу фото влітку 2018 року.

А ось те саме місце весною 2019 ого року.

 

Мешканці притулку Домажир

Коли будівництво буде завершено, притулок Домажир зможе прихистити тридцять ведмедів, зараз їх тут живе п’ятнадцятеро.

Більшість з них мають проблеми зі здоров’ям через важкі умови життя. В притулку вони знаходять дім. В кожного ведмедика є просторий вольєр із штучною водоймою та “спортивними снарядами”. Вони мають на меті не тільки тренування задля підтримки фізичної форми, а також відновлення природних інстинктів ведмедів. Їжу працівники притулку не кладуть у відкритому доступі, а ховають між деревами, під камінням, або в кущах.

Все про характер, звички та попереднє життя питомцев вам залюбки розкаже гід. Або ж ви можете прочитати це самостійно на інформаційних стендах, їх багато на території притулку. На них можна знайти цікаві факти не тільки про місцевих жителів, а й про інші види ведмедів.

Чим зайнятись у ведмежому притулку Домажир?

На території притулку є багато атракцій для дітей, окрім спостерігання за ведмедиками.

Наприклад, можна дізнатись, хто довше стрибає та порівняти це з результатами різних тварин. Або ж поблукати лабіринтом та дізнатись про тварин, що занесені до Червоної книги України.

Для дітей шкільного віку проводяться інтерактивні заняття в “Лісовій школі”, завдяки яким вони вчаться ставитись з повагою до природи та її мешканців.

А після прогулянки на свіжому повітрі можна замовити їжу в кафе, де облаштовані альтанки на різну кількість людей. Або ж поїсти свої харчі за столиками на терасі.

Одним словом, притулок Домажир це чудове місце, щоб приємно та пізнавально провести час з родиною. Тут панує спокій та затишок, навіть у вихідні дні, коли відвідувачів багато. Сюди  хочеться повертатися знову, знайомитись із новими ведмедями, внести пожертву, купити книжку чи фігурку ведмедика в сувенірний крамниці.

Під час карантину притулок працює з деякими обмеженнями, але працівники вже готові приймати гостей.

Дізнатись всю актуальну інформацію та записатись на екскурсію можна на сайті – https://www.bearsanctuary-domazhyr.org/ua

 

Продовжуйте знайомство з Львівщиною – “Путеводитель UA-TRAVELS”: Львовщина. Страдч – Ивано-Франково – Крехов – Жолква 

Залишити відповідь