fbpx

Дніпро туристичний: нічого цікавого? 

Знаєте, яке місто – найнудніше, найбрудніше, найзанедбаніше? Ну, звичайно, наше! Те місто, де ми живемо найдовше ми знаємо найкраще, з усіма проблемами, темним боком свят та задоволень, за якими їдуть туристи. Ми усі намагаємось показати приїжджим найкраще, але впевнені, що реально цікаве – це десь таааам. У міфічній Європі, наприклад. В нас, у кращому випадку – щось маленьке. Маленький Париж, маленька Венеція, маленький Нью-Йорк, маленький Версаль. І все занедбане, самі руїни, звичайно. Впізнали? Маєте щось заперечити? Бо я, звичайно, маю.

ДЛЯ КОГО ЦЕ ВСЕ?

Що важливо зрозуміти, коли нестерпно хочеться пожалітися на Дніпро, якому, мовляв, не вистачає туристичної привабливості, це пріоритети сучасного мандрівника. Визначитися з цільовою аудиторією та орієнтуватися саме на неї, не зазіхаючи та не шкодуючи про іншу.

Дніпро та область зазвичай відвідують у відрядженні, по родинним обставинам, транзитом та завдяки івентам. Географія гостей: жителі районів, сусідніх областей, кияни та іноземні підприємці. Можна намагатися змінити цю ситуацію, за певних інвестицій з часом це принесе плоди. А до того працюємо з тим, що маємо.

ЯКЕ СТОРІЧЧЯ НАДВОРІ?

Друге, про що варто згадати – у якому часі ми живемо. Змінюється все: варіанти відпочинку, розваги, навчання та знайомство із світом, можливості та зусилля для організації подорожі.

Ті, кому 50-60 пам’ятають, що у санаторій чи пансіонат «дають» путівку від заводу, за кордон потрапляють одиниці і навіщо «виїзна віза». Що країна дуже велика, у Чернівці, Херсон та Керч легко потрапити літаком, а машина – розкіш. Що ресторан – на весілля та ювілей, а от кіно у парку ввечері – місто зустрічі усього міста.

Ті, кому 35-40 пам’ятають брезентові намети, паперові мапи та електричку у Крим. Що потяг дуже дешевий. Що екскурсія та музей – це дуже нудно, але іншого варіанту побачити та дізнатися щось цікаве особливо немає. Що на вокзалі обов’язково зустрінеться бабуся, у якої можна винайняти койку на веранді за шторою, де буде чиста постіль, а от світло та вода – по годинах.

Ті, кому 20-25 не знають, як це – не мати смартфону з мобільним інтернетом та гуглом, який знає все, а якщо вміти їм користуватися, то знайдеться і аудіо-гід, і безліч готових маршрутів для тематичних прогулянок, і трекери до них, і відгуки, і гаманець брати вже так щоб й не обов’язково. Що у кав’ярні головне не їжа, а розетка та тусовка, а найкрутіша арт-галерея скоріш за все у закинутому заводі. Що через безвіз та лоукости світ досить маленький – все поруч.

Впізнали себе?

Сьогодні туристична галузь конкурує не лише і не скільки сама з собою, тобто не лише та скільки у історичних пам’ятках справа, а у тому, як про них дізнається турист. Той самий, з першого розділу, пам’ятаєте?

НУ ТО Й ЩО ТОБІ ТРЕБА?

У Дніпро важко опинитися несподівано, сюди їдуть з метою. І, ось тут, нарешті, головне: сучасному туристу потрібно майже те саме, що й місцевому мешканцю! Єдина відмінність – це короткочасна оренда житла. А все інше нам знайоме.

Важлива логістика, аеропорт, залізниця, дороги. Скажете, з цим важко? Але, друзі, дорога із Дніпра до Львова займає стільки ж часу, як із Львова до Дніпра. І якось ми її долаємо, так? Парки та набережна для піших прогулянок, теплоходи, яхти та каяки для річкового. Ви здивуєтесь, скільки людей заздрять нам через велику ріку у місті! Обов’язково – місця для відпочинку, той самий громадський простір, якого ми усі прагнемо. Смачні кав’ярні, бари, паби та ресторани. Їх більше у суто туристичних Києві, Львові та Одесі, але останні 3-5 роки Дніпро твердо у топі ресторанної премії Соль та City Coffee Guide. Цього не достатньо, щоб Дніпро став містом мрії будь якого туриста, але конче необхідно, щоб справити приємне враження. І об’єктивно, зараз все це важливіше за наявність у місті, якогось безумовного туристичного магніту, на кшталт Пізанської вежі.

І ВСЕ Ж НАМ ПОТРІБНА МЕТА

І от коли парків та приємних просторів є майже вже у кожному районному центрі, смачно поїсти чи посидіти з друзями можна й біля дому, подивитися красиві фото у соцмережах, а музейні колекції на сайтах – навіщо ж взагалі кудись їхати, витрачати час на дорогу та зайві гроші на готель? Звичайно, за емоціями та враженнями, за унікальними, неповторними, миттєвими подіями. На фестивалі, марафони та форуми. Саме на них зараз збирається найактивніша та найцікавіша частина містян, саме вони можуть реально заохотити приїхати у Дніпро гостей з усіх куточків країни та світу.

Сучасні масові заходи – це щось набагато більше за календарні чи великі професійні свята, Дні міста, збірні та звітні концерти дитячих колективів, ярмарки та виставки народних досягнень. Це – міжнародного рівня фестиваль сучасного мистецтва Construction. Це книжковий фестиваль Book Space, це фестиваль блогерів та Джаз на Дніпрі. Це музикальний та крос-культурний БezViz. Довгоочікуваний тепер-і-у-нас Гогольfest, який з’єднується з ляльковим фестивалем та фестивалем кабаре. 13 базових музичних та культурних фестивалі, розвиток спортивной масової культури, стріт-фуда, екологічні, урбаністичні, краєзнавчі заходи та мікс цих жанрів – це і є життя сучасного міста. 

Бути його частиною, сприяти розвитку та генерувати ідеї чи вперто відкидати можливості – обирати нам. 

Залишити відповідь