fbpx

Що робити в Павлограді?

Павлоград. ДК Машинобудівників

Ми запускаємо серію постів про нетуристичні та малознані міста нашої країни. Цього разу розкажемо вам про Павлоград - досить велике місто на західному Донбасі, місто шахт і заводів, втомлених мікрорайонів та старого приватного сектору.

Як доїхати?

З автовокзалу Дніпра чи не щогодини їздить маршрутка. З Харкова багато потягів проходять саме через Павлоград. Інші варіанти якщо і є, то не надто зручні, бо місто наче і великий промисловий центр, але розташоване якось дуже хитро.

Павлоград, звісно, не туристична мекка і об'єктів для туризму і рекреації тут, на перший погляд, немає. Але ми знайдемо їх всюди:) Тож, вперед!

1. Будівля пошти

Ця будівля розташована прямо в центрі міста. Строга, але витончена сецесія - вікна і двері розповідають про свій вік. Але найцікавіше всередині. Сходи, розписи, ліпнина (правда, не впевнена в їх автентичності), ніби ти не в Павлограді, а десь в центрі Львова. Радимо піднятися на 2 та 3 поверхи, щоб оцінити всю красу повноцінно.

2. Старе місто

Неподалік від будівлі пошти починається приватний сектор, який явно має ще дореволюційне походження. Іноді там можна знайти справжні архітектурні перлини. А іноді перлини народної творчості. Радимо походити по цьому району з англійським плануванням вулиць, роздивлятися старі вікна, написи на парканах та бруківку на давніх вулицях.

3. Будівля костелу

В цьому ж старому місті розташована стара маленька будівля костелу. В радянський час, звісно, жодного костелу тут не було, а був військовий склад. Всі стіни костелу досі в написах з прізвищами та, напевно, датами дембелів. Чудова ілюстрація того, як зіштовхнулися дві епохи, два світи, і хто врешті решт переміг.

4. Радянські мозаїки та інші артефакти монументального мистецтва

Їх багато, вони розкидані по всьому місту, радимо пройтися по всіх місцях, якщо ви фанат. Але зупинитися хочемо на одному з об'єктів - ДК Машинобудівників. Щоб дістатися його, треба сісти в центрі на маршрутку номер 1 (1а, 1б), їхати до зупинки ДК Машинобудівників (десь півгодини). Велика будівля у стилі радянського модернізму цікавить нас перш за все величезним вітражем та барельєфом. Справжні шедеври, без явної ідеологічної забарвленості. Якщо ви фанат таких речей - ця будівля must-see в Павлограді.

5. Краєзнавчий музей (експозиція в гаражі)

Краєзнавчий музей сам по собі не дуже цікавий, хоч і непоганий. Але ми радимо купити екскурсію (10 грн, здається) і попроситися в гараж;) В гаражі на вас буде чекати сюрприз - експонати, які передали краєзнавчому музею з музея одного з павлоградських заводів. Ох які там є артефакти, ох які це експонати, ох як же там можна було б розвернутися кураторам, і як же всі ці штуки, які для нас ще були частиною нашого життя, дуже скоро стануть справжніми скарбами. Не пожалкуєте, беріть екскурсію!

Де поїсти?

Не реклама (бо нам, на жаль, не платять:) - ресторан "Вівіно" та кав'ярня на першому поверсі під ним. Дуже радимо, хороший сервіс і смачна їжа та кава.




Залишити відповідь