fbpx

Рейтинг вінницьких музеїв

Вінниця відома зараз більше як показовий майданчик для деяких політичних еліт (і майданчик вартий того – благоустрій тут на висоті). Але спробуємо пройтися туристичними локаціями міста, а саме музеями. Цей рейтинг буде неповним, всі музеї міста відвідати так і не вдалося (зокрема музей транспорту та художній). Але з тих, що відвідала, вже можна скласти рейтинг. Почнемо з кінця:

6. Краєзнавчий музей


Не найгірший краєзнавчий музей країни, але нічого особливо. Скелет мамонта – це плюс, пластикові овочі і фрукти – це мінус (бо кому це цікаво у наш час?)

Найдивовижніший експонат музею – яма. Так-так, саме яма у підлозі. Археологічні розкопки. Насправді, виглядає символічно, але бракує бодай таблички з поясненнями. А ще краще, пускала б подивитися.

Ще ось така пісочниця є, але не знаю як з нею працювати, ніде жодних підказок або лопаток.

Взагалі, зі світлом намагаються працювати. Переоблаштування старих експозицій про “подвіг трудового народу” йде повільно. А от тимчасова експозиція про Петлюру і УНР гарна, як на звичайний краєзнавчий музей.

Співробітники середньої ввічливості, не шикали, не хамили. З часом навчаться вітатися і посміхатися, а не просто мовчки видавати квитки.
Сайт сучасний та інформативний, молодці, vinnytsia-museum.in.ua.

Адреса: вул. Соборна, 19
Ціна квитка: 20 грн
Години роботи: щодня з 10:00 до 18:00, крім понеділка та великих свят. Каса музею працює до 17:00

5. Музей воїнів-афганцев


Не останнє місце виключно через локацію. Стара, неймовірно красива водонапірна вежа, колишній музей революції зі старим недекомунізованим антуражем.

Експозиція застаріла, хоча експонати цінні для сьогодення – це листи загиблих в Афганістані, свідоцтва про смерть, нагороди і фотографії. З всього цього можна зробити серйозну та глибоку виставку про радянських “воїнів-інтернаціоналістів”, але це, звісно, складна і важка тема, і, перш за все, робота таких державних установ як Інститут національної пам’яті або Міністерства інформполітики.

Адреса: вул. Козицького, 20
Ціна квитка: на жаль не пам’ятаю, сайту у музею немає, до 15 грн
Години роботи: щодня 10:00 – 17:30, вихідний – понеділок

4. Національний музей-садиба М.І. Пирогова


Фото Anntinomy
Парк великий і гарний. Музей-садиба виглядає доглянутим і ззовні, і з середини, там багато вартісних експонатів і особистих речей самого Пірогова. Цікаво було навіть без екскурсії, а самі екскурсії досить жваві, без бубніння. Подивитися на забальзамоване тіло вченого-лікаря теж доволі пізнавально, раджу хоча б просто для розширення кругозору. Думаю, що музей варто відвідати людям, дотичним до медицини, бо багато експонатів з медичної практики і пояснень, як все працювало у 19 сторіччі.

Сайт старий і незручний, але він хоча б є pirogov.com.ua
Ціна квитка якась занадто висока для такого музею, а ще й на територію зробили платний вхід. Але, можливо, дійсно, у музею немає великих грошових надходжень, а територія велика. До того ж, думаю, муміфікація коштує великих сум.

Адреса: вул. Пирогова, 155
Ціна квитка: 50 грн, в усипальницю – 30 грн, на територію парку – 6 грн
Години роботи: з 9.00 до 17.30, понеділок вихідний

3. Ставка Гітлера “Вервольф”

IMG_3481
“Вервольф” – це відома локація, містичний шлейф Гітлера робить її місцем паломництва для туристів з усього світу. Але дивитися там, власне, нічого. Ліс, доріжки в лісі, інформаційні стенди, бетонні глиби від колишніх будівель (коли німці відступали, то підірвали все потужними авіабомбами). Тим не менш, якась своя атмосфера там є, стенди оформлені зрозуміло і не нудно, тексти варті читання, навколо тихо і спокійно, раджу для відвідування.

Поруч ще є музейні приміщення та експозиція техніки, але я там не була.
Сайту немає, але є великий розділ на сайті Краєзнавчого музею vinnytsia-museum.in.ua/branches/memorial-compex

Адреса: урочище Кемпінг, смт Стрижавка Вінницького р-ну Вінницької обл
Ціна квитка: 20 грн
Години роботи: щоденно з 10:00 до 18:00

2. Музей української марки ім. Якова Балабана


Яків Балабан – сотник армії УНР, українській емігрант, який переїхав до США. Його син, Олександр, – власник найбільшої колекції українських марок у світі. Він вирішив передати колекцію до першого українського музею поштової марки. Красива історія, правда ж? Зараз музей займає лише одну невелику кімнату і експонує десь біля 1% колекції. Збираються зайняти ще два поверхи будівлі. Хоч і експозиція невелика, друге місце у рейтингу віддаємо цьому музею за привітність співробітників, кулер з водою, стільці (навіть у маленькому приміщенні), тематичну музейну крамничку та гурток філателістів.

Сайту немає, але є інформативна та жива сторінка у фб facebook.com/pg/Ukrainianstamps

Адреса: вул. Соборна, 26
Ціна квитка: 20 грн
Години роботи: щоденно з 10:00 до 18:00, понеділок – вихідний

1. Автомотовелофототелерадіомузей

IMG_3459
Це той музей, що я відвідую кожен раз, як буваю у місті. Чудовий ретро-музей, у якому можна торкатися майже всього, фотографувати, ходити, сідати, лежати. Ніхто не стоїть над душею, щоб нічого не зламалося (навіть біля експонатів, у які не можна сідати). Просто завітайте, як будете у місті, воно того варте.

Сайту немає, але є опис музею на багатьох туристичних ресурсах.

Адреса: вул. Соборна, 1а
Ціна квитка: 30 грн
Години роботи: щоденно з 11:00 до 19:00. Через те, що музей приватний, то можливі зміни у роботі.

Залишити відповідь