fbpx

15 нових музейних напрямків, що помітили UA-Travels у 2017 році

Два роки поспіль ми  відвідуємо музеї в Україні та за кордоном, публікуємо в інстаграмі фото та відгуки за тегом #oneweekonemuseum та враження на сайті UA-Travels. Ми створили для цього спеціальну рубріку МУЗЕЙНИЙ ГІД. Усе, що нас вразило, 15 нових музейних напрямків, які помітили UA-Travels у 2017 році, — до вашої уваги!

Нові музейні проекти

Ми уважно спостерігаємо за різними музейними та навколо-музейними проектами і бажаємо звернути вашу увагу на кілька з них:

1. «Музей відкрито на ремонт» — заново відкриваємо історичну спадщину Східної України. Відбувся тритижневий громадський тур музеями Донеччини та Луганщини, зібрано величезну кількість інформації для переосмислення, зроблено унікальні фоторепортажі, робота триває.

2. У Львові народжується музей Івана Левинського, щотижня відбуваються події, що мають на меті вивчення, популяризацію та збереження архітектурного спадку міста. Наш матеріал про це читайте тут.

3. Відкрито перший в Україні музей, який розповідає не лише про події останніх років, але й висвітлює  «Громадянський подвиг Дніпропетровщини під час АТО».

Нові обличчя

Відбуваються системні зміни в музейному просторі країни, у багатьох музеях пройшли конкурси на посаду директора, і не крізь це були формальні «перевибори» старих функціонерів. Деякі набули великого розголосу через різні події. Нам особливо запам’ятався Львів.

4. Новий директор музею І.Франка Богдан Тихолоз оголосив незвичайну вакансію та прийняв у штат… кота. Котик допоміг вивести музей із тиші та привернув увагу до нових цікавих музейних подій, що не забарилися. Пане Богдане, усе супер, але чекаємо більше фото з Мурликою! 😉

Фото зі сторінки музею

5. Тарас Возняк став директором Національної картинної галереї та низки її філій у Львові ще у 2016 році, але у 2017 році постав із двома інфоприводами: власним блогом про відсутні туалети у музеї Пінзеля («в баночку») та великою судовою справою щодо колекцій музею Олеського замку.

6. Організаторка громадських проектів «DE NE DE», «Музей відкрито на ремонт» та інших Ольга Гончар виграла не лише конкурс на директорську посаду музею «Територія Терору», але перший на нашій пам’яті музейний страйк! На сьогодні проблема вирішена, музей працює та набуває відомості.

Фото (с) Ірини Басенко

Нові технології

7. Аудіогідом вже давно нікого не здивуєш, а мобільні додатки давно мають багато музеїв світу. В Україні якщо не першими (?), то найвідомішими є Wayme , команда дніпровських розробників, яка створила мобільний аудіогід. Крім авторських турів містами, серед яких є й прогулянка від UA-Travels  «Изнанки Днепра»Wayme має музейний тур «Шляхами Донбасу»  вуличною частиною експозиції музею АТО.

8. «QR-гіди» з’явились на вулицях Львова на День Туризму, а в Дніпрі в рамках Тижня Німеччини в Україні. Оглядовий тур найпопулярнішим містом України за книгою Ілька Лемка «Львів понад усе» та прогулянка німецьким Дніпром — маршрутом, що включає будівлі, проекти яких були розроблені німецькими архітекторами.

9. Кавова мапа Дніпра і 100+ крутих місць Києва — лише два близьких за духом проекти 2016–2017 рр. серед низки інших, що також змінюють уявлення про туристичну мапу як не лише перелік типових туроб’єктів і перетворюють кожну прогулянку на пригоду.

 

Нове життя старих місць

Прикладів так багато, що обрати було дуже важко, ось три геть різних варіанта напрямків реалізації того, як старі, покинуті та занедбані будівлі отримують друге життя та своїх відвідувачів — на кілька годин чи на багато років.

10. Фестиваль сучасного мистецтва Конструкція кілька років поспіль дає нове життя різним місцям у Дніпрі. Наприклад, цього року відбувся проект OPEN/CLOSED: аудіовізуальна виставка в просторі Художнього Комбінату. Іншої можливості потрапити в це місце звичайні містяни не мають, подія, крім іншого, привернула до цього увагу.

11. Трамвайне депо на вул. Сахарова у Львові перетворюється на креативний простір із виставковими площами та місцем для суспільних проектів.  Протягом року же кілька разів відчиняло двері відвідувачам на урбан-фесті, Книжковому Форумі і т. і.; планується реконструкція приміщення.

12. У Львові відкрили інтерактивний музей-аптеку «Під золотою зіркою», яку заснував у 1826 році Петро Міколяш. Колись саме тут винайшли гасову лямпу; приміщення залишалось аптекою і за радянських часів, кілька років тому було реконструйовано та зараз отримало нове життя як кав’ярня-музей.

Фото (с) Галини Козинець

 

Нові музейні активності

Чим можна зайнятися в музеї, крім як подивитися експозицію самостійно чи з екскурсією? Послухати лекцію, побувати на концерті, відвідати майстер-клас… або все разом та ще спробувати дещо новеньке! Музеї залучають відвідувачів, намагаються стати друзями. Ми запам’ятали кілька заходів 2017 року, де не вигадуючи щось зовсім нове, були запроваджені музейні активності, орієнтовані на різні аудиторії.

13. Ніч музеїв — відома міжнародна подія. У цьому році в Дніпрі до неї долучилися, напевно, усі великі музеї і до того ще зробили великий левел-ап у організації. Ми відвідали Ніч музеїв у історичному музеї  й тепер можемо впевнено рекомендувати цей захід саме тут!  Більш за все запам’яталися каліграфія, історичні танці, пошуки коріння в козацьких родоводах та квести.

14. До речі, музейні квести набувають популярності, і це чудово! І не обов’язково мати команду, спеціальний час та принади, наприклад, у музеї Ханенків ми взяли завдання разом із квитками та чудово пограли сам-на-сам із експозицією. І це був крутий стимул відвідати зали східного мистецтва, які зазвичай нам менш цікаві!

15. Замальовки в наших музеях — усе ще екзотика, але ось-ось стануть хітом. Кілька років тому національний музей у Амстердамі запросив відвідувачів не фотографувати,  а малювати те, що сподобалося. Чекаємо, який з українських музеїв запровадить таку традицію, а поки що малюємо самі, за власним бажанням та на запрошення, як, наприклад, у музеї «Машини часу» або на виставці єгипетської колекції в дніпровському історичному музеї.

Фото зі спільноти Urban Sketchers Dnipro

Залишити відповідь