fbpx

UA-Travels: відвідуємо об’єкти Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Список об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні станом на 2017 рік налічує 7 найменувань, і відвідування цих місць може стати цікавою темою для подорожі країною. Команда UA-Travels це зробила та тепер рекомендує всім!

Ось карта з Вікіпедії. Об’єктів на карті більш ніж сім, бо крім звичних культурних та природних пам’яток до Спадщини ЮНЕСКО відноситься, наприклад Дуга Страве — мережа вимірювальних пунктів, що служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру. А ще кілька дерев’яних церков карпатського регіону.

Усі українські пам’ятки зараз розташовано за Дніпром:  Київ чи західна Україна. А ще Польща. Та тимчасово окупований Крим. Є ще попередній список — це перелік об’єктів, що пропонуються включити до Списку всесвітньої спадщини. Зараз їх 16, і ось там вже є лівий берег: і Асканія-Нова, і Кам’яна могила, і харківський Держпром, і астрономічні обсерваторії, і багато іншого. Але це перспективи, а зараз маємо таке:

Київ. Собор святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра

Це серце Київської Русі, і перш за все саме сюди йдуть туристи, що завітали в столицю. Про ці пам’ятки UA-Travels має чудовий авторський маршрут від Тетяни Кабакової, ви можете познайомитися з ним на сайті або скористатися мобільним додатком  UnexploredCity.

Київський Софійський собор

1_Софийский собор_КиевАвторка фото Тетяна Кабакова

SophiaАвтор фото m_a_d_m_a_x

Києво-Печерська лавра

1280px-Успенській_собор.
Автор фото Velyota Alex

Церква Спаса на Берестові

7_Церковь Спаса на БерестовеАвторка фото Тетяна Кабакова

Львів. Ансамбль історичного центру 

Львівське середмістя, напевно, найпопулярніший серед українців туристичний об’єкт зі спиcку. Хто не бачив ще Львів?! Їхати треба обов’язково, а натхнення пошукати можна зараз на сайті UA- Travels за тегом «Львів»

Букові праліси Карпат 

А ось про це було цікаво дізнатися вже набагато пізніше, ніж відбувалися подорожі. Українсько-словацький об’єкт «Букові праліси Карпат» займає площу 77971,6 га і простирається від Чорногори та Рахівських гір до Словаччини й Німеччини. В Україні це Карпатський біосферний заповідник та Ужанський природний парк. Відомі назви Чорногора, Свидівець, Мараморош, Стужиця — Ужок, Ґорґани, Розточчя, Синевир, Зачарований край? Сюди зазвичай добре ходити в справжні туристичні походи з великими рюкзаками та наметами, але й просто приїхати подивитися добре.

Фото клубу активного та екологічного туризму «Добре поїхали»

 

Чернівці. Резиденція митрополитів Буковини та Далмації

Де найкрасивіший університет України? Наша відповідь — у Чернівцях. Колись тут була розташована резиденція митрополитів Буковини та Далмації, а зараз це визначний архітектурний шедевр Західної України. Радимо обов’язково долучитися до екскурсії та зазирнути всередину університету, ви зрозумієте, чому він — одне із 7 чудес України.

IMG_9458

IMG_9508

IMG_9511Фото Тетяни Кабакової

Дерев’яні церкви карпатської України

Гуцульські, бойківські, лемківські дерев’яні церкви західної України та Польщі — теж спадщина ЮНЕСКО. Власне ми бачили не всі об’єкти із цього списку, і це наразі може стати темою окремого цікавого маршруту від Жовкви до Дрогобича, від Рогатина до Закарпаття.

Церква Святого Духа, Івано-Франківська область, Рогатин

Церква Святої Трійці, Львівська область, Жовква

Церква Святого Юра, Львівська область, Дрогобич

Севастополь. Стародавнє місто Херсонес Таврійський

Руїни Херсонеса було внесено у список ЮНЕСКО в червні 2013 року, за півроку до анексії Криму, тож ось кілька старих фото, що залишилися у нас у архіві. У список подано наразі також ханський палац у Бахчисараї, кілька печерних міст Криму , фортеця в Судаку та астрономічна обсерваторія.

 

А ще ось перша благодійна листівка UA-Travels  «Мій Крим» про цю пам’ятку та про майбутні об’єкти списку ЮНЕСКО. Це було зроблено не спеціально але символічно, як вважаєте?

Залишити відповідь