fbpx

Що обов’язково треба зробити в Ворохті

Відпустка в Карпатах – це завжди незабутньо, але якщо знати місця, то можна за кілька днів отримати вражень на рік вперед. В цьому сезоні для нас таким місцем стало маленьке містечко Ворохта, що на Прикарпатті.  За три дні ми встигли спробувати більше нового, ніж… за багато років! Тримайте список рекомендацій та ідей, що обов’язково треба зробити у Ворохті.

 

🐌 Що подивитися у Ворохті?

Віадуки – це цевно те, з чим взагалі асоціюється Ворохта. І не дарма, реально круті штуки, нарешті побачила і наробила сотню кадрів з бузком, зеленими схилами и ретро-потягами 😍 величезні мости, романтичні арки та час від часу ретро-потяг, що несеться кудись, може в Хогвартс чи то Дурмстранг, це ж десь неподалік?

Ще з пам’яток та маст сі місць назву дві дерев’яні церкви, кірху біля вокзалу, маленький місцевий музей, ринок, де можна купити сезонні ягоди, фрукти, гриби, бринзу та вино, старий каретний міст і, звичайно, ті самі віадуки. Звертайте увагу і на звичайні місцеві будиночки: у Ворохті легко зустріти досі і маленькі автентичні хатки, і сторічні вілли з дерев’яним мереживом.

 

🐌 Піші прогулянки та веломандрівки Ворохтою

Піші радіальні прогулянки навколо міста чи хутора – наш улюблений формат відпочинку взагалі, зазвичай це альфа та омега подорожі. Але якщо помножити на живописні гори, будиночки, коней та корів, дружелюбних фотогенічних псів, купу квітів, аромат теплої землі після дощу = ♥️ Навіть якщо ви не у найкращій формі – Ворохта знаходиться горах, навіть за невеликим схилом відкриються нові краєвиди, а для тих, хто готовий гуляти з ранку до вечора варіантів вистачить, певно, не на один тиждень.

Так само і з велосипедом: можна привезти його з собою, можна орендувати та досліджувати місцевість. Майте на увазі: асфальтована дорога одна і машини їдуть досить швидко! А інші вулиці – грунтовка чи камень, спуски та підйоми… класне кардіо-тренування гарантовано.

 

🐌 Рафтинг!

Найкращий час для цього – висока вода, тобто весна або дощове літо. На що варто звернути увагу при підготовці: компетентність інструкторів. Все інше – другорядне. Можна не вміти плавати: видать рятувальні жилети усім учасникам обов’язково. Можна не вміти гребти: інструктаж дуже зрозумілий і більшу частину роботи виконує капітан. Можна не мати жодного знаряджання: вам видадуть все необхідне на базі, від каски до взуття. Раджу мати з собою запасну білизну, футболку та шкарпетки,  це те, на що одягається костюм і ваш комплект може промокнути. Окей, майже 100% промокне, хоча в мене лише шкарпетки постраждали 😉

А сам сплав – крутий, драйвовий і безпечний, якщо слухати капітана. Порада з особистого досвіду – команда Рафинг-Скита: кваліфіковані інструктори, гарна знаряга, смачна кава та настоянка на фініші. І є можливість організувати виїзди на тури з різних міст, не лише з Ворохти. Юхууу, хочу ще 🙆🏻

 

🐌 Зіп-лайн

Вже майже всі пробували літати на тролеї в Києві, Одесі, Дніпрі, а я навіть не думала про це і була рада нагоді спробувати. Політ над лісом, з видом на гори – це щось!

Важливий момент: вагове обмеження після 100 кг та до 30. Уточніть умови з цього приводу, при гарних погодних умовах невелике перебільшення ваги можливо, а для легких дітей є шматочок коротшої траси. Телефонуйте завчасно – zip-line Ворохта

Бонус: поруч з початком зіп-лайн траси є крутецька гойдалка та бесідка, навіть якщо не збираєтесь літати тролеєм – зазирніть сюди, щоб зробити шикарні кадри

🐌 Чани та баня в Ворохті

Якщо ви вмираєте в бані у першу хвилину, бо дуже хочеться дихати, але взагалі любите гарячу воду, чани – те що треба. Бо вони просто неба, все повітря Карпат ваше 🙋🏻 Уявляю, який це кайф взимку, але й влітку що треба, особливо коли набігався горами і м’язи виють від навантаження. Особливо смакує в гарній компанії, з чайком та після супер-активного дня.

Зараз багато хто пропонує цей варіант релаксу, краще обрати найближчий до місця ночівлі і ввечері, бо розслабляють чани що треба, далі тільки сон.

🐌 Карпатські страви

Є сенс нагадувати, що місцева кухня – невід’ємна частина вражень від подорожі? Гастротуризм в Карпатах взагалі і у Ворохті також набирає обертів. Нам пощастило, бо протягом відпочинку нас годували у садибі Скита саме місцевими стравами, тому всі налисники, бандерики, банош, трав’яний чай були на вищому рівні. У місті є кілька закладів з європейською кухнею, але хоча б спробувати місцеві страви варто. І питання з сувенірами легко вирішити, привезши додому місцевий мед, чаї, сирних коників чи вино.

За кадром залишається зимові розваги у Ворохті, але цей досвід, сподіваємось, в нас ще попереду. Дякуємо, Карпати, і до зустрічі!

Залишити відповідь