fbpx

Цікаві місця Харківщини. Подорож до крейдяної скелі

Шукаєте цікаві місця Харківщини, тишу та шикарні краєвиди? Не знаєте, де стати з палатками, поплавати байдарками, полазити скелями? Ця стаття саме для вас!

Авторка – наша колега Євгенія Васюкова, харків’янка, яка зараз живе в Італії та нещодавно створила сайт See To Travel про походи. А цей матеріал підготовано спеціально для UA-Travels.  

 

Якщо ви обожнюєте природу, піші прогулянки, ночівлю в наметах або просто фотографувати краєвиди, полювати за світанками чи спостерігати за птахами – вам сюди, до крейдяної скелі на Харківщині! 

Наша країна різноманітна та має багато чарівних місць, про які ми зазвичай забуваємо або не знаємо. До деяких, на жаль, буває важко дістатись, а деякі раптово виявляються зовсім поруч. Про одне з таких місць я і розповім.

Сховалося в Балаклійському районі на Харківщині маленьке село Чепіль. Це село нічим не відрізняється від багатьох інших – маленьке (менше тисячі жителів), зі звичайним хатками, поруч якась ферма та невеличка однойменна річка. А ось неподалік від села є дивне місце з чарівними краєвидами – крейдяна скеля. Фактично скеля розташована між Чепілем та Протоповікою, та серед харків’ян закріпилася назва саме «Чепіль».

 

Як дістатися до Чепіля

Перший варіант (найлегший) – це автівка. Дорога від Харкова до Чепеля зазвичай займає близько двох годин. Починаючи з Балаклії покриття, м’яко кажучи, не дуже. Далі можна їхати через Чепіль або Протопопівку. Також слід пам’ятати, що дорога від селищ до скелі ґрунтова. Тому, якщо ви збираєтесь восени чи взимку, краще залишити авто на околиці та пройти полем пішки. В цю пору року через мокрий сніг маленька річка Чепіль може перетворити шлях на болото і доведеться кликати на допомогу трактор.

Другий варіант – приїхати в місто Балаклія електричкою, звідти дістатися автобусом до села Чепіль або Протопопівка і далі йти пішки. Автостанція в Балаклії знаходиться біля залізничного вокзалу. Розклад руху автобусів краще дізнатися заздалегідь, бо рейси виконуються не часто. А ще місцеві не дуже радіють великим рюкзакам.

Третій варіант для більш суворих – це велосипед. Можна доїхати електричкою до Балаклії, або до селища Савинці і далі насолоджуватись велопрогулянкою. Дорога з Савинців більш мальовнича. Проте, звідки б ви не почали, доведеться подолати невеликий підйом. А ось на зворотному шляху це цілковита насолода пологим спуском.

 

 Скелелазіння на крейдяній скелі

Кілька років тому цей район набув популярності серед харківських туристів через можливість робити тренування зі скелелазіння та альпінізму. Заввишки скеля Чепіль невеличка, приблизно метрів 20, складається з крейди та кременю (обережно, його виступи дуже гострі), дозволяє організувати 4-5 трас одночасно. Скеля дуже рихла, тому лазіння можливо лише с верхньою страховкою. Взимку добре відпрацьовувати лазіння з льодовими інструментами, а на схилі ліворуч – сходження в кішках.

Також корисно й весело влаштовувати швидкісні забіги навколо. Експериментувати зі скелелазінням обов’язково тільки поряд з професіоналами! І ще одна порада: беріть одяг який не шкода, бо будете схожі на актора вуличної пантоміми або вишукану скульптуру Ренесансу.

 

Чепіль для сімейного відпочинку

Проте місцевість цікава не тільки для тренувань, а й просто для відпочинку з родиною. Перед скелею є галявина, де можна ставити намети. Також досить місця для гри в м’яч або бадмінтон. Праворуч від неї є досить крута стежка, та якщо її подолати, ви побачите безкрайні простори Харківщини: ліси, степи, луки. Це чудове місце для фотографування світанків та заходів сонця. Сюди також веде й ґрунтова дорога зі сторони села Протопопівка, є можливість розташувати намети. Та треба розуміти, що вітер і спека тут сильніші ніж під скелею серед дерев. Варто зазначити, що місце потребує зібраності та уваги. Будьте обережним на схилах, та не підходьте до краю обриву.

Трохи ліворуч від скелі, серед дерев приховався справжній каньйон! Невеликий, проте нетиповий для нашого краю. Це не звична балка, бо його круті схили повністю з крейди та в деяких місцях мають висоту близько 10-15 метрів. Каньйон можна пройти наскрізь и вийти з іншого боку. На мій погляд, краще відвідувати його в восени, або весною, коли майже немає бур’янів.

Все це розташовано на березі Сіверського Донця і поряд ви знайдете невеличкий піщаний пляж, який підійде для дітей різного віку. Взагалі влітку зручно ставити намети саме тут в тіні великих дерев. До джерела питної води треба пройти близько 3 км, та дорога доволі приємна.

Фото (с) Сергій Морєнко

 

Велоподорож навколо Чепіля

Цей район, як і в цілому заплава Сіверського Донця, приємна для велопрогулянок. Безліч мальовничих стежок та доріг кружляють серед полів та лісів. А по дорозі ще й можна поласувати ягодами чи фруктами, або назбирати грибів чи цілющих трав для чаю.

Фото (с) Андрій Лунячек

Прогулянки річками

Додам ще про водні пригоди. Мабуть, багато хто брав участь у байдарочних сплавах, а чи сплавлялись ви у весняний паводок? Дуже рекомендую спробувати такий відпочинок – в час високої води це неймовірно чудові краєвиди! Звичні вам місця заново здивують красою та оригінальністю саме в час розливу річок!

 

Цікаві місця поряд з Чепілем

Неподалік від Чепіля (дивись карту на початку статті) знаходяться ландшафтний заказник «Савінська лісова дача» та Ізюмський ліс з регіональним ландшафтним парком «Ізюмська Лука». Восени – це рай для грибників. В районі мешкають унікальні тварини й птахи, ростуть червонокнижні трави та квіти. На мапі помітні заболочені ділянки місцевості, стежки тут можуть бути оманливі, та це чудове місце для спостереження за чаплями та лелеками.

Ще цікаві локації поряд – це крейдяний кар’єр в селі Мілова, і, звичайно, сама Балаклія. Про стародавню історію краю можна дізнатися, відвідавши краєзнавчий музей. В місті є «Станція юних натуралістів» з міні-зоопарком, ботанічним садом та власним природно-краєзнавчим музеєм. Якщо ви втомилися –  рушайте на місцевий пляж на річці Середня Балаклійка. А коли будете спускатися до нього по сходах – не забудьте зробити фото чудового краєвиду.

Фото (с) Юлія Добровольська

 

Трохи історії

І наостанок невелика історична довідка. Територія Балаклійщини була заселена зі стародавніх часів (35-40 тис.років тому). Про це свідчать численні археологічні розкопки. Тут бували печеніги, половці та монголо-татари, а сам князь Ігор захищав від лиха. Важкі часи край пережив під час окупації у Другу Світову війну. Навіть сьогодні в скелі можна знайти свідоцтва бойових дій – патрони та гільзи.

Район дуже мальовничий і відвідати його можливо будь-коли. Звичайно, краще в теплу пору року, проте, якщо ви любите пішохідні або лижні прогулянки – вам тут неодмінно сподобається!

Бажаю приємних подорожей!

 

Друзі, якщо вам цікаво більше дізнатися про походи, гори, спланувати подорож Харківщиною, а можливо завітати до Італії – вам допоможе Женя та її блог-сайт та сторінка у Instagram

Залишити відповідь