fbpx

Українські музейні… коти

Туристи та місцеві відвідувачі прагнуть не лише побачити у стінах українського музея світові шедеври мистецтва, вражаючу історичну спадщину. Дуже важливо почуватися комфортно, а цьому сприяють як звичайні матеріальні блага, як то стілець для відпочинку та питна вода у холі, так і доброзичливі співпрацівники.

Що ще створює затишок? – Звичайно, коти! Вони “працюють” у багатьох музеях світу – у Британському музеї, у Ермітажі, у США, Японії… Наша маленька подборка котів із українських музеїв, ймовірно, не є повною. І якщо ви знаєте ще кетс-френдлі музеї – розкажіть нам!

Музей-садиба Івана Котляревського, Полтава

Будинок на Івановій горі відомий усім туристам, бо знаходиться на перехресті усіх прогулянкових маршрутів Полтавою. Батьківська хата письменника сьогодні зустрічає гостей театралізованими екскурсіями за творами Котляревського, смачними галушками та… котом. Сам Іван Петрович у свій час більше полюбляв собак, але традиція музейна традиція склалась інакше.

На початку 90-х років кіт Яша самовлаштувався до садиби та не пропускав жодної екскурсії. Він настільки зачарував американську журналістку і фотографку Тетяну Д’Авіньйон, що отримав власну фотосесію. Один зі знімків Яші, названий «Кот Ляревський», увійшов до фотоальбому «Просто Україна», об’їздив в складі фотовиставки масу країн, публікувався на обкладинках журналів і в підсумку прославив «фотомодель» якщо не на весь світ, то принаймні на всю країну.

Фото (с)Тетяни Д’Авіньйон

Музей Івана Франка, Львів

Кілька років тому новий директор музею оголосив конкурс на вакансію… кота. Коли будинок належав письменнику, з ним жив рудий котик, тому вимоги до кандидату були відповідні. Новий співробітник знайшовся та був прийнятий у штат та названий Мурликою, як у “Лисі Микиті” Івана Франка.

Історичний та художній музеї, Чернігів

Чернігівський історичний – звичайна велика будівля, а не садиба, але кішка Гапа “працює” тут вже більше 14 років. Любить людей, екскурсії, а ночами охороняє музей та охоронців. А у художньому музеї відома кішка Муся або Муза, що працює у тісній взаємодії з науковцями та ходить у гості до сусіда-художника.

 

Скансени Пирогово та Шевченківський гай

Де в українських музеях вільніше за все дихається і відвідувачам, і котам? – Звичайно, у музеях просто неба! І під Києвом у Пирогово, і у Львові музеї народної архітектури чудово укомплектовані чотирилапими. Котів в них зазвичай доволі багато, вони гарно почувають себе на просторі та створюють атмосферу затишного сільського життя навіть краще, ніж співробітники у національному вбранні та численні народні промисли. Яка ж хата без кота!

pyrohiv.com.ua

 

А тепер – бонус для тих, хто ще вагається, чи йти до музею. Оці два японські котика стали відомими на весь світ, бо вже 2 роки не облишають спроб потрапити до художнього музею, але охорона цьому не рада. Котам присвячений популярний канал на twitter , за них вболівають 50 тисяч читачів. Бажаємо усім наснаги, цікавих музеїв та лагідних котиків!

Залишити відповідь