fbpx

Прогулянка «страшним» Львовом від UA-Travels

Містика, чаклунство, готика та легенди: мабуть, кожен іноді не проти полоскотати собі нерви. А ще дізнатися щось цікаве та чудове про, здається, таке знайоме місто Львів. Ми переконані, прогулянка «страшним» Львовом — це саме те, що вам потрібно, аби пройти улюбленими вулицями та дізнатися про їх мешканців багато незвичайного та надзвичайного!

Зелені позначки на мапі — об’єкт повністю знаходиться у вільному доступі, жовті — треба ввійти до приміщення, червоні — щоб дістатися пам’ятки, треба купувати квиток.

Обов’язково відкрийте гугл-мапу: там кожен об’єкт оздоблений коментарем та фото, що допоможе його знайти й упізнати. Уперед!

Янгол із кинджалом

Насправді це Геній драми, комедії та трагедії. Як казав Аристотель: «Трагедія досягає очищення людини через почуття страху та співчуття». Відчуваєте страх від крилатого велетня з кинджалом та співчуття малюку, що десь там поруч із ним? Отож!

Скульптура створена Петром Войтовичем, автором багатьох алегоричних статуй у Львові.

Адреса: Оперний театр, пр. Свободи, 28

dsc_4297_1

Страшний-страшний Суд та Смерть

Хто краще за народ зобразить уявлення про потойбічність? На іконах XVI–XVIII ст. існує безліч чудових зображень Страшного Суду, пекельних тортур, Сатани та самої Смерті. Якщо маєте кілька годин — раджу обов’язково відвідати Національний музей та порахувати, наприклад, маленьких чортенят або спробувати вгадати, як саме Смерть використовує сільськогосподарський інвентар.

Адреса: Національний музей імені Андрея Шептицького, пр. Свободи, 20.

Ціна квитків: для дорослих — 30 грн., для студентів — 15 грн., для учнів та пенсіонерів — 10 грн.

img_20161018_152556  img_20161018_155122

 Дві лісові тварюки

 На жаль, у самому центрі Львова ми не побачимо найпопулярнішого маскарона духа-охоронця середньовічних будинків — Зелену Людину (англ. Green Man), символ відродження природи. Але ось його спадкоємці — дві чи то ящірки, чи то песика. Може то Орф, батько Сфінкса и Немейського лева та старший братик Кербера та Лернейскої гідри.

Адреса: вул. Тиктора, 31.

 Індіанець з пальмовим листом

У готичній архітектурі горгулі були містичними охоронцями, а їхні барокові нащадки-маскарони вже час від часу мають комічний, нейтральний або романтичний вигляд. Міфічний дух-заступник над брамою до кам’яниці на проспекті Свободи в’їдливо споглядає навколишній несмак та колотнечу. Місцеві кличуть його «індіанець з пальмовим листом», і якщо гуляючи містом уночі ви почуєте звук бубонців, то напевно вже зрозумієте, хто за вами стежить.

Адреса: пр. Свободи, 29.

dsc_2768_1

Грифон

Для охорони колишньої ощадної каси треба щось серйозніше за пекельних псів, тому зараз за сходами Музею етнографії спостерігає грифон. Точніше, дружина грифона. Або теща. Ласкаво просимо! Навіть квіток не обов’язково купувати, щоб із нею познайомитися. Але будьте обережні: не переплутайте з музейними доглядачами, це може бути дуже небезпечно!

Адреса: Музей етнографії та художнього промислу, пр. Свободи, 15.

Ящери та змії

Шанувальники скіфської культури, хто бачив відому пектораль, знайомі з поняттям «звіриний стиль» та «сцени терзання». Ось на колонах першого львівського хмарочоса відбуваються усілякі непотребства: три шари ящерів, змій та фантастичних риб, і хтось когось їсть. Насправді це все про відродження та оновлення: щоб щось добре нове з’явилося на світ, старе добре має загинути. Але ж жахливо виглядає, так?

Адреса: пл. Міцкевича, 8.

dsc_4386_1

 Дракон

 Кожне пристойне середньовічне місто повинно мати свого святого та свого дракона. Святих заступників Львіві має (Георгій у православних та уніатів та Ян Дукля у католиків), та й без дракона теж не обійшлося. Кажуть, колись він жив на Святоюрівскій горі, і за легендою леви походять від драконів! Останній дракон зараз мешкає на Будинку Легенд та щодня о певній годині (о 10 ввечері… за львівським часом) дихає полум’ям. Подробиці розпитайте в сажотруса.

Адреса: Будинок Легенд, вул. Староєврейська, 48

dsc_4400_1

 Святий Михаїл, що вбиває Сатану

 Існує багато зображень боротьби добра зі злом, Князь Темряви на більшості з них постає алегорично — у вигляді змія, дракона тощо. А ось у музеї зброї «Арсенал» зберігається пам’ятка львівського ливарництва XVII століття  — «Святий Міхаїл, що вбиває сатану», яка свого часу прикрашала оборонні мури Львова. Дивна «прикраса» — Сатана цього разу дуже антропоморфний та моторошний.

Адреса: Музей збої Арсенал, вул. Підвальна 5.

Ціна квитків: для дорослих — 10 грн., для студентів, учнів, пенсіонерів — 5 грн.

Пес із кісткою

Що, повірили? А це насправді не кістка, а факел. І пес не звичайний, а Domini canum. Господні Пси — називали себе ченці одного з християнських орденів, домініканці. Узагалі нічого страшного, якщо не згадувати, що саме цей орден зробив величезний внесок у справу інквізиції.

Адреса: Домініканський монастир і собор, Музейна площа, 1.

dsc_0779_1

Скорпікора

Або мантікора, кому як більше подобається. Гібрид лева і скорпіона. Наконечники хвостів цих істот дуже отруйні. Живуть у пустелях і підземеллях, але ось тут звірюга видряпалася майже на небо. Бестіарії середньовіччя кажуть, що перемогти мантікору може лише лев. Тож, у місті Лева вона, напевно, поводиться скромно.

Адреса: вул. Вірменьска, 33.

dsc_4427_1

Хибний змій

Позитивна композиція про боротьбу та перемогу. Богоматір стоїть на небесній тверді (а може й на Яйці, що символізує Життя та Світ), босими ногами топче змія та лева, що символізує перемогу над гріхом та смертю. «На аспида та василиска наступиши і попереши лева та змія». Скульптура, проміж іншім, XVII ст.

Адреса: вірменський дворик, вул.Вірменська, 7.

dsc_1381_1

Хода привидів

 Фреска з зображення поховання абата Оділона. У процесії чернець із закритим обличчям, чернець, що дивиться крізь нас, та чернець із відкритим обличчям, але заплющеними очима — образи минулого, сучасного та майбутнього. Але найцікавіше — ледь помітні тіні, що тримають у руках свічки. Це душі покійних — вони тут, і ми бачимо запалені свічки, які незабаром догорять. Тобто світ невидимий є, і він вічний. А видимий світ — це єдина мить, поки горить свічка…

Святий Оділон був абатом-бенедиктинцем, жив у X–XI ст., та саме він встановив День ушанування душ померлих. Унікальні розписи в соборі зроблені Яном Генріком Розеном.

Адреса: Вірменський собор, вул. Вірменська, 7.

dsc_2231_1

  Чаклунка та алхімік

Найстаріша аптека міста та її мешканці, з якими ви зустрінетесь, якщо відвідаєте підземелля, алхімічну лабораторію та таємний львівський дворик, де відтворений вигляд житлового будинку заможного міщанина XVI–XVII ст. Десь у темному закутку чаклує над колбою алхімік. Кажуть, якщо залишити йому монету, здійсниться загадане бажання. А що відбудеться, коли ви знайдете чаклунку, — невідомо, перевіряйте!

Адреса: Музей-аптека «Під Чорним Орлом», вул. Ставропігійська, 3.

Ціна квитків: для дорослих — 15 грн., для студентів — 10 грн., для учнів та пенсіонерів — 7 грн.

Змій і чорний кіт

Страшенних зміїв ми сьогодні вже бачили, котиків, що полюють на рибку, бачили взагалі. А як вам риба-змій, що полює на чорного кота? Змій тут, насправді, вже більше 300 років, а котик — зовсім новачок, але, здається, вони порозумілися. І разом стережуть барокову кам’яницю та її мешканців.

Адреса: пл. Ринок, 3.

14650155_1132859566762027_1059671190826960047_n

 Трон Сатани

Має ж у Князя бути трон, чи як? Ось він з елементами готики та китайського виробництва в найкращому сенсі цього слова. Драконяча пика та хвостик, на який Д’Артаньян у радянському серіалі про мушкетерів вішав свого капелюха. Бо не знав, що сісти на трон дозволено лише чоловіку та лише під час сатанинського обряду.

А ще обов’язково зазирніть у дзеркало позаду крісла: обіцяють, що в ньому можна побачити цапа з рогами.

Адреса: Історичний музей, пл. Ринок, 6.

Ціна квитків: для дорослих — 10 грн., для студентів, учнів, пенсіонерів — 5 грн.

Ганебний стовп

 Зараз ми вивчатимемо нове слово і слово це — прангер. Саме так називають ганебний стовп, колону, біля котрої виконувались смертні вироки для відомих осіб, а також тілесні покарання та кара ганьби. У Львові найвірогідніше прангер було встановлено в момент налагодження управління містом за магдебурзьким правом у ХІV столітті. Він сильно постраждав під час падіння вежі ратуші 1826 року, після чого його було демонтовано та передано на збереження. Зараз ми бачимо його залишки (безголову Феміду та Ката) і реконструкцію 1973 року.

 Адреса: Італійський дворик, пл. Ринок, 6.

 Фавни

Чи знайоме вам походження поняття «панічний страх»? Пан або Фавн — дух, що спілкується з людиною уві сні або здалеку, лякаючи й застерігаючи її. Тобто гуляти кам’яними джунглями львівського середмістя, звичайно, можна, але обережно, бо фавнів тут аж двоє!

Адреса: пл. Ринок, 8.

dsc_1016_1

Підземелля з привидами

 На вибір: єзуїтські з привидом Чорного ченця та упирячим саркофагом або домініканські із залишками катівні. Обидва дуже старі (домініканські — найстаріші приміщення Львова, залишки палацу князя Лева, закладеного в XIII ст.) та дуууже атмосферні, велком!

Адреса: пл. І.Підкови, 13.

Ціна квитків: від 15 грн. у групі; індивідуальні тури — від 70 грн.

Сон, Смерть, труна та Сатана

Костел Єзуїтів від піздемелля до даху вартий, щоб його відвідували, дивувалися та жахалися. Ліворуч уже добре знайомий, але цього разу намальований Святий Михаїл вбиває дракона-Сатану, а далі біля вікна дві жіночі постаті — Алегорії Сну та Смерті, що простягать руки, дивляться кам’яними зіницями в порожнечу… А далі праворуч побачите… домовину. XVII століття, Memento mori, шановні!

Адреса: Костел Єзуїтів, вул. Театральна, 11.

dsc_4321_1

Чотири сатири та чорт

А може 5 сатирів. Або просто 5 развеселих випивак, що прямували з ринку та затрималися й уже деякій час кепкують з перехожих, строять гримаси та всім виглядом натякають: обережно тут із 50 смаками пива, краще зробить зайве коло містом та пошукайте навколо себе нове, цікаве, лякливе, загадкове, його ще так багато!

Адреса:  вул. Театральна, 10.

dsc_4316_1

І не треба лякатися, що ви вже все побачили, Львів та його середмістя ще не раз вас здивують. А ми допоможемо. Тож ласкаво просимо! Бу! 😉    

 

Залишити відповідь