fbpx

Такса й коханка Туве Янсон: два поверхи краси художнього музею в Гельсінки

Сьогодні коротка розповідь про Художній музей у Гельсінки. Він розташований в будівлі тенісної арени, побудованої ще у 1937-го року до Олімпіади. Музей має два поверхи: другий поверх (два зали з височенною стелею) віддано під виставку двох британських митців, на першому постійна експозиція з робіт мами мумітролів Туве Янсон та ще декілька тимчасових.

Найбільше вразила саме постійна експозиція з робіт Туве Янсон, бо я була не в курсі, що вона була ще й художницею. Для їдальні мерії у 30-ті роки вона створила дві фрески, які під час реконструкції їдальні не знищили, а дбайливо перенесли до музею. Ці зворушливі монументальні зображення називаються “Вечірка у місті” та “Вечірка у селі”.

Дуже зворушливо і цікаво в деталях, бо, наприклад, на обох фресках зображено собаку Туве. Або поруч стоїть горщик, з натури якого Туве малювала горщик на фресці. На фресці також є автопортрет художниці та портрет її коханки.

Про все це можна прочитати у роздатках, які можна зняти зі стіни, сісти з ними на банкетку і уважно роздивлятися картини. Розмір у них великий, більше за А3, а матеріал – не папір, а щось на кшалт пластика.

У наступній залі можна побачити також два мурали, які Туве малювала для якоїсь фабричної їдальні.

А також відпочити, почитати книжки, полежати, помалювати

Є переносні стільці

Так виглядає один з залів на першому поверсі

Та на другому (монументальні роботи британських художників дуже доречні саме у такому великому приміщенні)

Дуже цікава штука – стікери, на яких написано поради, що можна зробити у музеї і як можна спробувати почати дивитися на картини інакше (з порад: оберіть найгіршу картину, оберіть картину з вашим улюбленим кольором, надихніться і створіть свою, дайте нові назви картинам і тп). Найвживаніший стікер з порадою про найгіршу картину:)

Ця частина музею безкоштовна: кімната, де проходять майстеркласи, але й без майстеркласів можна зайти взяти ножиці, папір, журнали та клей і створити власний колаж. Коли ми прийшли, було порожньо, тож вирішили зробити колажі, а потім, дивлячись на нас, підтягнулося ще багато відвідувачів з дітьми. Вартість розваги – копійки, але наскільки вона робить простір людянішим і затишнішим.

Куточок, де можна залишити враження про музей, заповнити анкету чи написати щось

Крамничка та мій улов (листівки з “Вечіркою в місті” і самою дуже тендітною Туве та магніт з нею ж)

Вартість: 12 євро
Розклад: 11:00-19:00 с вівторка по неділю
Сайт: www.hamhelsinki.fi

Залишити відповідь