fbpx

UA-Travels маршрут Львівщиною: Белз, Сокальщіна та Жовква

Маршрут одноденної або дводенної подорожі на північ від Львова: Великі Мости – Белз – Сокаль – Червоноград – Жовква.

Досить легкій для автомобілістів, але такий, що реалізується непогано й суспільним транспортом за виключенням Белза, а ось виключати з подорожі Белз ми не радимо – це справжня перлина Львівщини. Тому власне авто або Блаблакар вам у допомогу – та вирушаймо у подорож. Дорога зараз дуже гарна та легка, навіть там, де це не траса на кордон з Польшею. Але стомитися доведеться – вас чекає на багато вражень!

QIP Shot - Screen 041

1. Великі Мости

Краще виїхати зі Львова рано вранці та не зупинятися у Жовкві, залишивши її “на солодке”. Першу зупинку зробити у Великих Мостах, там залишилась єдина велика пам’ятка – руїна синагоги. Потрапити у середину зараз неможливо (хіба, якщо ви готові перелізти паркан), але зовні добре можна розглянути старі стіни, стелю та мацейви (надгробки) єврейського цвинтаря, складені за залізним парканом в приміщенні колишнього хедера.

DSC_1948_1

DSC_1957_1 DSC_1955_1

Ще у Великих Мостах є площа з пам’ятником молодому Бандері (саме за його спиною дуже символічно знаходиться синагога), Благовіщенська церква 1893 року та кілька старих будинків.

2. Белз

Колишня столиця Белзького князівства розташована майже на кордоні з Польщею.  Перша письмова згадка про Белз відноситься до 1030 року. Перша зупинка тут – передмістя “Замочок” на північному сході від середмістя. На території костел Діви Марії та каплиця св. Валентина, а ще цікава кальварія (хресна дорога) та великий кам’яний пам’ятник-хрест, який символізує 1000-річчя Белза.

DSC_1997_1

DSC_1999_1

DSC_1987_1 DSC_1979_1 DSC_1994_1 DSC_2001_1

Друга зупинка вже на Ринку, далі гуляємо пішки доволі довго, бо Белз повний різноманітних пам’яток. Починаємо огляд з ратуші та колишнього монастиря домініканців XVIII ст., від якого залишилися руїни.  Зараз їх облюбували лелеки.

DSC_2022_1 DSC_2016_1

DSC_2015_1

Зберіглась сама дзвіниця, яка своїм фасадом виходить на Ринок.

DSC_2013_1

Далі оглядаємо комплекс монастиря ще одного ордену – сестер домініканок, тут збережений костел Св. Миколая. Він чудово замикає ансамблі вулиці, хоча неодноразового добудовувався. На бароковому фасаді скульптури святих, а мозаїчний Миколай над ними виглядає несподівано.

DSC_2012_1  DSC_2048_1

Далі по вулиці кілька сецесійних будинків та вілл, а ми прямуємо далі на околицю.

DSC_2032_1 DSC_2035_1

В середині XIX понад 60% населення міста було іудейським, Белз був осередком хасидизму й рабинів-цадиків, після того, як тут оселився рабин Соломон Роках. У 1942 році синагогу разом із іншими юдейськими спорудами було підірвано. Крім великої синагоги в Белзі у 1910 році збудовано молитовний будинок “Irsze Lew”, якій зараз занепадає. А ось цвинтарі, на щастя, тепер відзначені та зберігаються.

DSC_2034_1 DSC_2044_1 DSC_2050_1

Повертаємось у центр, зазирнувши на старий християнський цвинтар, тут знаходиться дерев’яна церква Параскеви П’ятниці, яка належить до пам’яток національного значення і походить з XVII століття.

DSC_2037_1

Однією з найдавніших пам’яток Белза є так звана Аріанська башта, що знаходиться на схід від Ринкового майдану. Прийнято вважати датою її будівництва 1606 рік, її походження не встановлено.

DSC_2051_1

На виїзді у бік Червонограда та Сокаля на хвилинку зупиніться біля колони св. Вінсента. Правою рукою Вінцент показує напрям на Белз.

DSC_2055_1

3. Сокаль

Це найпівнічніше місто Львівщини, воно старше навіть Белза –  з письмових джерел Сокаль відомий з 1377 року. На площі Ринку й зараз відбуваються ярмарки та свята, у ратуші розташована міськрада, кілька церков по периметру площі, серед яких і костьол, і православна, і уніатська.

DSC_2078_1

Нас більш приваблювала руїна одної із найстарших у Галичині синагог, що знаходиться у міському парку. Сокальську божницю збудовано в середині XVII століття.

DSC_2072_1 DSC_2075_1

Якщо спуститися нижче, до Західного Бугу, на лівому березі буде видно кляштор бернардинів, найголовнішу пам’ятку Сокаля.

DSC_2060_1

Комплекс Бернардинського монастиря у присілку Жвирка. Освячення кляштору відбулося 14 квітня 1619 року, під час якого до новозбудованого костелу Богородиці була поміщена чудотворна ікона Богородиці Сокальської.  Комплекс кляштору складається з костелу Богородиці, оборонної вежі-дзвіниці, келій та залишку оборонних мурів. На жаль, кілька років тому сталася пожежа, та вежа-дзвіниця втратила купол. Ось так вона виглядала нещодавно:

s640x480Фото(с) Сергія Криниці

DSC_2083_1

Після Другої Світової війни тут розміщується колонія суворого режиму з сектором для виконання найвищої міри покарання (довічного ув’язнення), так звана «Сокальська зона», яка діє й зараз.

4.  Червоноград

Залишили на майбутнє відвідування цього міста, яке справедливо відомо як промислове, шахтарське. Ми обов’язково відвідаємо його та околиці, щоб ознайомитися з галицькою специфікою горнобудівництва. Але тому, хто не планує другої подорожі, рекомендуємо зазирнути у музей історії релігії у Палаці Потоцьких, Червоноградський фiлiал Львiвського музею iсторiї релiгiї .

м. Червоноград Львівської обл., вул. Пушкіна, 10, тел. (03249) 3-90-35, 3-97-43. Музей працює щоденно, крім понеділка, з 9:00 до 17:00 год.

-iUccvoAlqsФото зі сторінки музею

5.  Жовква

Остання точка на карті цієї подорожі – ренесансне місто Жовква. Якщо вистачить часу – зупиніться пообідайте на центральній площі, де життя тече майже так, як 400 років тому. Громадській простір, торгові ряди, ярмарки, пісні та розмови.


Костел святого Лаврентія збудований у 1606–1618 роках, за кількістю і значимістю поховань видатних діячів Польської держави костел часто називають «Малим Вавелем».

А його трохи нахилена дзвіниця називається “малою Пізанською вежею”.

Монастир отців василіан разом із церквою теж XVII ст., теперішній розпис зроблено, несподівано, у 1932-1934 рр.


І тут мені дісталася пороооожня церква!

 

…а ще ратуша, міські брами, кляштор домінікан, дерев’яні церкви св. Трійці та Різдва Богородиці,  оборонна Жовківська синагога та інші пам’ятки. У Жовкві можна гуляти до ночі або навіть залишитися та оглянути все зранку – це вже як вам дозволить час.

Залишити відповідь