fbpx

Спостерігаючи за птахами: 5 порад для початківців

Вас ніколи не цікавило, що це таке маленьке сіреньке в кущах і так гарно співає? І чи все те, що чорне і каркає називається вороною? Якщо хочете відкрити для себе паралельний пташиний світ, можете зайнятися птахоспогляданням (від англ. birdwatching). Ми зібрали 5 порад для спостереження за птахами і з чого почати. 

  1. Розбудіть в собі дитину

Спостерігати, слухати, вдивлятися, досліджувати! Стати на краплю уважнішими до навколишнього середовища. Якщо дивитися весь час під ноги, то ви бачитимете лише голубів та зрідка горобців. До речі, голубів та горобців в Україні по три види. Окрім них, у наших містах нерідко можна побачити в небі галасливих боривітрів влітку, мігруючих журавлів восени та вічно зниклих снігурів взимку (спойлер: нізвідки нікуди ніколи вони не зникали). 

2. Пошукайте інформацію про місцевих птахів

Найкращим ресурсом для бьордвочерів у цілому світі є сайт ebird.org, куди спостережники можуть вносити свої дані. Сайт існує також у вигляді безкоштовного мобільного додатку. Для дослідження бажаної території можна скористатися даними інших людей. На жаль, в Україні птахоспоглядання лише починає набирати обертів і не вся територія країни охоплена спостереженнями. Проте, видові списки населених пунктів часто є подібними, тож можна підглянути, які ж птахи населяють інші міста. Озброєні такою інформацією, ви самостійно почнете визначати припутнів, зябликів, горихвісток чорних, вільшанок, чорних дроздів, сірих чапель, серпокрильців та інших пернатих сусідів.

Автор фото: Олексій Дубовик

3. Знайдіть однодумців

Дехто любить усамітнюватися, проте вартує познайомитися із бьордвочерами з вашого міста чи регіону хоча б онлайн. У фейсбуці є великі спільноти “Птахи України” та “Birdwatching in Ukraine”, де спостерігачі зі всієї України діляться своїми знахідками та світлинами птахів. Можливо там ви знайдете навіть своїх сусідів, хто знає? Також важливо хоча б на початках мати супровід більш досвідчених бьодвочерів, які підкажуть як себе поводити в природі, щоб побачити більше птахів, і водночас не нашкодити їм, навчать визначати деяких птахів, покажуть найцікавіші місця для спостережень, тощо.

 

4. Придбайте бінокль, монокль або фотоапарат

Навіть старий дідусевий БПЦ (біноколь призменний з центральним фокусуванням) чи Беркут відкриє вам очі, недарма бінокль називають очима орнітолога. Лишень не купуйте дешевих дитячих біноклів! Його можна порівняти з фотоапаратом: цінові категорії різні, але дешеві забавки вам не допоможуть у спостереженні за птахами. Завдяки оптиці ви зрозумієте, що той зелений горобець це насправді зеленяк, і що маленькі папужки це щиглики, а в небі часто літають круки. 

 

5. Вийдіть в найближчу зелену зону

Побутує думка, що для птахоспоглядання потрібно їхати в екзотичні країни або далекі куточки Батьківщини. Але це зовсім не обов’язково. Почати варто з околиць свого дому. Сквер, парк, ліс, водойма чим дикіше це місце, тим більше різноманітних птахів ви зустрінете. Познайомтеся із різними видами синиць та дятлів, повзиками, підкоришниками, з польовими жайворонками та чайками, з вівчариками та кропив’янками, й у вас в кишені вже 20 видів птахів. А це лише початок! 

З часом ви зрозумієте, що не все маленьке та сіре це горобець, а велике та чорне ворона. Вас здивує звукова комунікація, ви почнете розуміти мову птахів, розшифровувати їх поведінку і загалом відкриєте для себе паралельний світ.

А ми вам допоможемо!

Автор фото: Ольга Краєвська

Скористайтеся онлайн-ресурсами

  Навчальний сайт проекту BirdID. Тут є не лише навчальні ресурси, але й тренувальні тести по зображеннях та голосах птахів. Види птахів та меню є українською. Також можете завантажити безкоштовний додаток BirdID
 Сайт із записами голосів птахів 
 Сайт із фотографіями птахів в польоті
 Про птахів України
 Про хижих птахів України 
Якщо ви знайшли пір’їну
 Блог “Моя пташка

Повзик

Якщо хочете отримати професійну підтримку для початку своєї історії птахоспоглядання, запрошую на онлайн-курс “Основи визначення птахів”

Протягом лекцій ви навчитеся:

  розрізняти основні групи птахів України;
  визначати найпоширеніші види птахів міст;
  відрізняти голоси найпоширеніших видів птахів.

Як бонус ви отримаєте онлайн допомогу з визначення птахів та консультацію з вибору бінокля. 

Про викладачку курсу: Ганна Кузьо, орнітолог науковець. З 2012 року знайомлю дітей та дорослих зі світом птахів. Координатор міжнародного курсу з визначення птахів BirdID в Україні. Пишіть – hannakuzyo@gmail.com

Залишити відповідь