fbpx

Кам’янське: архітектура, вітражі та смальта

Промислові міста на сході України у стереотипних уявленнях: самі заводи, пил, “хрущовки” та похмурі люди. І, насправді, коли місто називається Дніпродзержинськ, щось таке там і очікуєш. Інша справа – Кам’янське. Щось не дуже сучасне, з давніх давен, щось про форт чи січ. Круті береги Дніпра, бруківка та історична архітектура, чи не так? Одного дня буде достатньо, щоб перевірити, яким є місто сьогодні. І, можливо, закохатися, як це трапилось з нами.

Оформлення Центра позашкільної роботи та дитячої творчості біля центрального парку

Крок 1

Приїхали ви з Дніпра чи здолали серйознішу відстань, варто почати зі смачного сніданку у кав’ярні третьої хвилі Parcoffka (вулиця Сачка, 8-12), одразу усі стають добріші до світу після запашної кави з десертом.

Якщо їхати у місто з боку Дніпра, радимо оглянути соцмістечко і, особливо, палац культури “Хімік”. Панно авторства В. П. Ламаха на головному фасаді, парковий фасад, вітражі та мозаїки всередині.

Крок 2

Далі гуляємо старим містом до костьолу св. Миколаю та навкруги. Багато хто вважає, що костел – єдина історична пам’ятка, заради якої варто їхати у Кам’янське. Ми частково цю думку поділяємо. Заради нього, безумовно, сюди варто їхати. Але не лише. Старенькі будинки та будиночки навколо у кращому стані, ніж, наприклад, у Харкові чи Дніпрі, бо менше перебудовані, збереглися автентичні віконця та двері.

Крок 3

З музеїв варто відвідати Музей Дніпровського металургійного комбінату (ДМКД) (вулиця Соборна, 14) у будівлі колишнього інженерного клубу. Історія сторічного підприємства та гарний історичний будинок.

Фото: http://retro.dndz.ru/

Нам не подобається, як саме було як декомунізовано Музей історії міста (проспект Свободи, 39). Тому що прибрати з експозиції згадки про Брєжнєва, замість того, щоб розповісти правдиву історію – хибна ідея. Але в той же час дорадянська історія Кам’янського, івенти (наприклад, чудовий “Мамай-фест“) та дуже цікавий внутрішній дизайн музею – привід не оминати цей заклад.

Крок 4

Кам’янське – це, між іншим, ще й ріка Дніпро і гребля. Варто поїхати до неї, подивитися панорами, наскрізні барельєфи ГЄС. За бажанням поїхати на Лівий беріг, хто знає, що там?

Крок 5

Час поснідати! Ресторанів та кав’ярень у місті вистачає, але є особливі рекомендації. Обираємо за смаком: ресторан “Ньоггеншиль” (вул. Медична, 5А) – європейська кухня, “Дача” (вул. Павловська, 62 ) – мангал та демократичні ціни, “Літо” (вул. Набережна, 2) – приємне розташування біля води, клуб-кафе Liverpool – концепція та інтер’єр.

Крок 6

Не варто нехтувати мистецтвом, що створено у радянські часи. У 70-80-ті роки у Кам’янському будувалося багато лікарень, шкіл, спортивних комплексів та держустанов і майже всі вони були прикрашені мозаїками, вітражами, сграфіто. “Ідеологічно забарвлених” серед них небагато, найцікавіші теми: науки, космос, знання та труд.

Краєзнавець Дмитро Кубанов веде та регулярно оновлює блог про матеріальну культуру міста Кам’янське (Дніпродзержинська) та довколишнього краю. Ґрунтовні статті, фото-дайджести та архівні документи – все, що потрібно досліднику!

За матеріалами блогу Дмитра та частково власними фото, ми зробили мапу, що стане в нагоді тому, хто вирушить до міста саме для знайомства з модернізмом, вітражами та мозаїками.

Важливі коментарі щодо мапи:

– об’єкт у вільному доступі, на фасаді чи стіні будівлі

– об’єкт в середині будинку, можна побачити у робочі години закладу чи за домовленістю з адміністрацією.

По кліку на іконку ви знайдете назву закладу, адресу, фото та (у більшості випадків) посилання на матеріал у блозі Дмитра Кубанова, щоб більше дізнатися про об’єкт.

Червоні значки – об’єкт нещодавно перевірено, він існує, сині – інформація застаріла, потребує перевірки (ми постійно працюємо з мапою, сподіваємось, з часом сині значки зникнуть), сірі – на жаль, об’єкт знищено чи капітально закрито. Бонус: на карті є кілька наших улюблених закладів харчування, щоб відновити сили під час прогулянки.

Фрагмени вітражу Михайла Додарєва “Звана вечеря” в ресторані “Олімпія” (зараз установа не працює)

Крок 7

Місцеві мешканці радять подивитися панораму з останнього поверху готелю “Зоря” (вул. Бурхана, 13). Ми обожнюємо дивитися на міста з висоти, але саме у Кам’янському досі цього не зробили. Тож, треба повернутися якнайскоріше!

Залишити відповідь