fbpx

“Вперше в Києві”: як відчути себе туристом у рідному місті. Частина 1

Гід у капелюшку Софія Грабовецька все життя живе в Києві. Так склалось історично, що дівчина ніколи не говорила з таксистами-«грачами», не попадалась на людей з птахами, не ходила на екскурсію Печерськом і багато іншого. І хоч їй ніколи не стати «новенькою» в місті, а робота прямо пов’язана з його дослідженням, вона придумала проект #впершевкиєві, аби подивитись на столицю під новим кутом. В чому суть задумки і що з цього вийшло, читайте у UA-Travels!

Експеримент “Вперше в Києві” починається!

Деякі люди живуть у Києві все життя, але роками не виходять за межі трикутника: дім-навчання/робота-дім. Навіть корінні кияни можуть так ніколи й не спробувати київську перепічку і не відвідати Софію Київську. Усі ми читаємо списки накшталт «100 речей, які потрібно зробити в Києві», але як багато з нас переходять від читання до дії та пробують відчути себе туристом у рідному місті?

Ця думка вже давно наштовхувала мене на один експеримент: здійснити маленьку подорож Києвом. Тобто хоча б два дні досліджувати місто, як туристка, і робити те, що входить у стандартний список новоприбулих, але до чого в мене ніяк не доходили руки, хоч я киянка та гід. Або в мого чоловіка Лео, який живе в столиці з 2009 і погодився взяти участь у цій авантюрі.

Перша проблема, з якою зіштовхнулись: два дні навіть для базової програми в Києві — дуже мало. Я відчайдушно намагалась запихнути у наш розклад все на світі, але довелось вибирати. В результаті програма виглядала так:

Субота
8:30 – Прибуття на вокзал
9:30 – Сніданок в “Milk Bar”
10:30 – Екскурсія “Смачний Хрещатик”
12:30 – Перекус в районі Бессарабки
13:30 – Екскурсія в Софію Київську
15:00 – Обід в “Канапі”
16:00 – Візит в Лавру та Батьківщина-Матір
19:00 – Похід в Театр на Подолі
22:00 – Нічне життя

Неділя
10:00 – Сніданок в “Mimosa”
11:00 – Похід за сувенірами
12:00 – Free Walking Tours P.1
15:00 – Обід в “Smmorebroad”
16:00 – Free Walking Tours P.2/НХМУ
19:30 – Вечеря “Гра з вогнем”
21:00 – Повернення на вокзал

Однак, як це часто буває в подорожах, дещо пішло не так! 

Справи житлові

Оскільки у Києві мешкає моя тітка, вона добродушно погодилась прийняти нас на ніч. Але не всім так щастить, тому я провела невелике дослідження на тему подобового житла.
Здавалося б, столиця! Хіба ж складно знайти тут місце для ночівлі! Загалом ні, якщо у вас необмежений бюджет: найкращі готелі Києва будуть готові відкрити перед вами двері. Однак більшості не хочеться витрачати зайві гроші, тому перевага надається бюджетним варіантам – хостелу або квартирі. Саме під час пошуків останньої варто бути максимально уважним, бо кого-кого, а шахраїв у столиці повно.

Перше і найважливіше правило: користуйтесь надійними сервісами оренди. Краще забути про всілякі OLX та Aviso і натомість запам’ятати наступні сайти: https://www.booking.com, https://www.airbnb.com, https://www.dobovo.com

Що стосується цін, то пристойне житло поруч із основними пам’ятками обійдеться парі туристів мінімум в 500₴ на добу

Місто починається з вокзалу

Наш чарівний потяг прибув на колію №15 о 8:30 ранку за київським часом. Коли пасажири розійшлися, ми змогли ще раз роздивитися чудо, на якому приїхали. Красень поч. ХХ ст. з широкими спальними місцями, вітальнею посеред вагону, декілька-кімнатними купе і навіть з ванною в одному з них. Так, насправді ми опинилися на Виставці рухомого складу історичних локомотивів та вагонів. Надзвичайно цікаве місце! Ідеальне для ретро-фотосесій і ностальгії. Жили ж колись люди!

Музей працює щодня з 8:00 до 20:00, перерва 12:00-13:00.
Вхідний квиток дорослий – 25, дитячий – 15. Можна замовити екскурсію.

Піднявшись з колій, ми потрапили в приміщення київського вокзалу, точніше, у довгий коридор-перехід. Здається, люди тут не відчувають землі під ногами: всі кудись біжать, тупотять, летять… У повітрі стоїть якийсь важкий аромат – суміш запаху старих вагонів, диму і безхатченків. Я сказала про це тітці, котра нас зустріла, щоб забрати зайві речі. Та, для контрасту, показала нам платні зали очікування (вхід – 50₴). Атмосфера в них виявилася справді зовсім іншою: тиша, спокій, сонні люди ліниво перекидають ногу на ногу, дивлячись у свої смартфони.

Звідти ми рушили в бік центрального входу, де на нас полювали таксисти. У мужчини середніх літ в кепці на лису голову я поцікавилась, скільки коштуватиме дорога до вул. Шота Руставелі (нагадаю, ми запланували сніданок в Milk Bar), ціна стартувала від 120₴. Інші пропонували 150-200₴. Вартість в застосунку Uber складала 52₴. Проте ми, як досвідчені мандрівники, пішли легшим шляхом: скористались гугл-картою і з’ясували, що від вокзалу прямо під двері кафе їде 14 тролейбус. Отже, 8₴, 15 хвилин, і ми снідаємо.

Є чудовий сервіс https://www.eway.in.ua, де можна відслідкувати рух майже всього столичного транспорту

Пробуємо Київ на смак

Щоб далеко не ходити, відразу розкрию тему закладів. Усі ресторани, в яких ми їли-пили, були для обох нас новими. Бо в “Канапу”, куди я часто заводжу туристів на найсмачніший борщ, ми так і не потрапили. На заміну їй прийшла ресторація “За двома зайцями”. Так собі досвід: меню занадто складне, а в дерунах, здалось, взагалі не було картоплі. Усі інші частування пройшли на ура. Замість довгих описів: у Milk Bar радимо спробувати coffee stout (69₴), обов’язково поласуйте піцою, приготованою на ваших очах, в Mimosa (від 145₴), загляніть на Бессарабку, щоб насолодитись італійським варіантом перепічки в Panzerotti Cafe (35₴-45₴), неодмінно оцініть бутерброди данської кухні в Smorrebrod (від 85₴) і не пройдіть повз круасан з начинкою Oreo в кондитерській Bo (56₴). До кінця другого дня їжа в нас вже не лізла, тому похід в “Гру з вогнем” ми відклали до наступного разу.

Для нічної програми перевага була надана трьом місцям: Podil East India Company, Хвильовий і Pink Freud. В усіх трьох було смачно і весело, але жоден з них так і не перевершив мого фаворита барного життя Києва – бару XOXO. Можливо, бо його вже давно немає, а в дитинстві, як кажуть, трава завжди зеленіша.

Взагалі я дуже тішусь за столицю: останні декілька років її гастро-життя стало значно яскравішим. Хоча й в кін. XIX – на поч. XX ст. було незле. Про це нам розповіли на екскурсії, про які піде мова далі.

Ціни на двох:
сніданок в Milk Bar/ Mimosa — 383₴/ 254₴
обід у “За двома зайцями”/ Smorrebrod — 585₴/ 450₴
2 коктейлі всередньому — 250₴

Далі буде! 

Залишити відповідь