fbpx

За давніми книжками: Острог, Пересопниця та Львів

Чому Президенти України присягають саме на Пересопницькому Євангелії? Скільки десятків кілограмів може важити книга? Чому першодрукар Іван Федоров помер в злиднях та посварився з князем Острозьким? І де у Львові його могила?

Цей маршрут розкриє вам частинку історії українських рукописів та стародруків.

 

Пересопниця. Рукописна книга

1

Зараз це село в Рівненській області, але у XII столітті було важливим містом Київської Русі.

З 2011 року тут відкрився культурно-археологічний центр, присвячений, звісно що, Євангелію. Центр видно одразу, він височіє будівлею музею в храмовому стилі. Мабуть, це для того, аби підкреслити цінність Книги. Навколо – поля та городище – імітації житла русинів та оборонних дерев’яних укріплень.

IMG_7154

IMG_7156

Перший поверх музею – краєзнавчий, а от на другому зберігається колекція біблій всіма мовами світу. «Того самого» Євангелія тут немає – воно у Києві, в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського. Саме на ньому складають присягу на вірність Україні її Президенти, бо це визначна рукописна пам’ятка нашої нації. Зберігається тут під склом факсимільна копія давнього рукопису.

IMG_7141

IMG_7142

IMG_7140

Пересопницьке Євангеліє створили у 1561 році староукраїнською мовою, важить воно майже 9,5 кілограмів та має 482 аркуші з малюнками та оздобленням. Перекладом і створенням займалися син протопопа М. Василевич та архімандрит Пречистенського монастиря Григорій у родовому монастирі пересопницьких князів. До цього релігійні тексти писали лише старослов’янською мовою, тому це Євангеліє таке цінне і важливе для української історії.

На стіні в музеї висить мапа пересувань Євангелія, бо подорожувати з Пересопниці йому довелося немало: у Києві, у Переяславі, у Полтаві, у Петербурзі, в Уфі – і лише з 1947 року залишилося знов в Києві. Книгу постійно передаровували і дуже дивно, що вона зберіглася після всього цього.

IMG_7146

Відстань Пересопниця – Рівне: напряму – 19 км, автошляхами – 31 км.

Культурно-археологічний центр – село Пересопниця, Рівненський район, Рівненська область. Телефон: (362) 40-05-41 http://peresopnytsya.rv.ua
Години роботи: 10:00-18:00
Вихідні: понеділок і четвер
Ціна квитка:
Дорослим – 15 грн, школярам – 10 грн. 

Львів.  Поява першодрукаря

img_25813_2_1 (1)

У Львові Іванов Федоров/Федорович залишив достатньо слідів, хоч і жив тут недовго. Більшість туристів бачила на вулиці Підвальній пам’ятник йому, оточений неохайним книжковим ярмарком. Пам’ятник, до речі, достатньо новий – з 1977 року. Також поруч є вулиця Друкарська і Академія друкарства. Але й є і інші місця, наприклад, в самісінькому центрі – на вул. Краківська, 4, була майстерня Федорова. Також він працював у монастирі святого Онуфрія.

Сам першодрукар прибув до Львова у 1572 році, тікаючи з Москви, і швиденько взявся до роботи. Тут в 1574 році Іван Федоров надрукував першу в Україні книгу – «Апостол», а за нею і «Буквар».

Автограф Івана Федоровича

Побачити рукописи та стародруки у Львові можна в історичному музеїплоща Ринок, 24. Там є різна церковна література XV-XVII століть, а найдавніша друкована книга проповідей датована загалом 1488 роком. Також є Біблія 1500 року з Нюрнберґа та більш пізні видання. В Європі книжки на кінець XVI століття, як бачимо, видавалися вже активно.

зала історичного музею, фото музею.

Ну і видання з Острога є, бо саме туди незабаром, в 1578 році, переїхав Іван Федоров. Князь Острозький спочатку будував для нього друкарню, а потім зі скандалом звільнив.

Більш того, «Апостол», «Буквар» і Острозька Біблія Івана Федорова зберігаються в музеї Мистецтва давньої української книги, у дворі палацу Потоцьких, вулиця Коперника, 15а. Як побачите великі кам’яні фігури – вам якраз туди.

Острог. Зліт кар’єри

IMG_7225

Один з найбагатших магнатів Речи Посполитої князь Василь-Костянтин Острозький в 1576 році заснував свою відому академію і одразу переманив туди Федорова. Робота над Острозькою Біблією йшла повільно – вийшла вона лише у 1581 році. Кажуть, що князь не оплатив працю друкаря, бо Федоров продавав книжки наліво, без дозволу власника. В Вікіпедії написано, «що після непорозуміння з князем, Іван повернувся до Львова» та ще й з великими боргами.IMG_7224

Тим не менш, ця книга стала славетною! В ній 1256 сторінок і 6 шрифтів, розроблених спеціально для цього видання. Зараз відомо про долю 250 Острозьких Біблій, здебільшого вони по бібліотеках.

IMG_7233

Зараз в Луцькій надбрамній вежі князівського палацу в Острозі працює музей книги та друкарства. І він дійсно дуже вартий уваги! Серед рідкісних експонатів є найдавніша друкована книга «Декреталій» папи Григорія IX (Париж, 1511 рік), глаголичне видання Бревіарія Хорвацького (Венеція, 1561 рік), ну і сама Острозька Біблія Івана Федорова (1581 рік).

Декретарії Папи Григорія II

Луцька_брама._Острог

IMG_7236

Три поверхи і три тисячі експонатів, серед яких багато масивних, оздоблених деревом, сріблом та камінням книжок. Найважча книга в колекції музею – 20 кілограмів!

IMG_7235

IMG_7234

IMG_7232

Шкода, що Острозька академія не зберіглася – відновили її номінально у 1994 році в приміщенні колишнього монастиря капуцинів (XVIІ ст.). Від палацу князів-меценатів лишилося не дуже багато: частина укріплень, «Вежа Мурована», башта, Богоявленська церква (все XIV-XVI століття)  та дзвіниця (1905 рік). В вежі зараз є краєзнавчий музей на 9 залів, готичні стелі та середньовічна атмосфера.

Вежа замку

Брама до замку князів Острозьких

Богоявленська церква на території замку

брама сучасної Острозької академії

Будівля монастиря капуцинів - сучасна академія

IMG_7252

IMG_7257

пам'ятник студенту - "спудею"

IMG_7245

конспект спудея Острозької академії, поч. XVII ст

IMG_7241

IMG_7256

 

Острог: центр Острозького району Рівненської області. Розташований за 47 км від Рівного.
Музей книги та друкарства: вул. Папаніна, 7. Вихідний – понеділок.
Монастир капуцинів та Острозька академія, вул. Семінарська 2.
Замок князів Острозьких, вул. Академічна, 5. Вихідний – понеділок.

 

Львів. Останній монастир

Після Острога Іван Федорович повернувся до Львова, але його друкарня вже була в власності Успенського братства, яке успішно розвивало друкарство в місті. Налагодити життя тут Федорову вже не вдалося, хоч він і брав в борг гроші у монастирі і намагався далі друкувати книжки.

IMG_5010 — копия

Першодрукар помер у 1583 році. Офіційно його могила знаходиться у монастирі святого Онуфрія, це достатньо далеко від центру Львова і тому туристів там обмаль. Надгробок не зберігся, але, за переказами, на ньому був герб друкаря і слова про його історичну місію для Львова.

1_1

IMG_5005

IMG_5009

IMG_5002

IMG_5013
Монастир святого Онуфрія, вул. Б. Хмельницького, 36

 

 

Залишити відповідь