fbpx

Які скарби для туристів зберіг стародавній Володимир?

Українці люблять сумувати за минулим. Комусь припали до душі радянські часи, хтось мріє повернути  долар «по вісім». Жителі Володимира переплюнуть всіх  – містяни з теплотою згадують…  княжу добу.

Так і кажуть: «Володимир вже не той. От за Данила Романовича…»

А якщо серйозно – далеко не кожне українське місто може похвалитися настільки багатою історією. Час не пожалкував древній град – з центру могутньої держави  місто за тисячу років перетворилося на непримітний райцентр у Волинській області. Тим не менш, Володимир зберіг пам’ятки фактично з кожного визначного періоду своєї історії.

Вали городища і храми Київської Русі, комплекс будівель Домініканського монастиря часів Литовського правління, костели Речі Посполитої, міжвоєнна польська архітектура, військові городки Російської імперії, місця болю, страху та ненависті періоду Другої світової.

Якщо хтось скаже Вам, що у Володимирі немає на що дивитися – покладіть йому руку на плече і скажіть: «Друже, ти нічого не знаєш про Володимир».

2Друзям – вітання, ворогам – меч

3Головна фотозона міста

4Холодний затишок

5У Володимирі можна знайти пам’ятник фактично кожному визначному діячу княжої доби

Ми не будемо згадувати минуле – краще подивимося, чим живе місто сьогодні.

Перше, що помічаєш під час першої прогулянки – велике скупчення храмів в центрі. Церкви розташовані настільки близько одна від одної, що всі головні духовні центри Володимира можна неквапливо обійти швидше, ніж охолоне кава в паперовому стаканчику.

Православні традиції в місті шанують і старі, і молоді. Власне, як і на всій Волині.

6Всередині Собору Різдва Христового

7Зимова Луга

8Успенський собор

9На березі Луги у Володимирі зимують качки і лебеді – по можливості місцеві підгодовують пернатих

10Соборна вулиця

Якщо проводити паралелі з минулим – то варто відзначити, що Володимир все ще може похвалитися вигідним географічним положенням. Сьогодні – це прикордонне місто, яке дозволяє місцевим жителям користуватися певними привілеями для поїздок в сусідню Польщу.

Через Володимир також курсують прямі поїзди до Львова та Києва, автобусом можна дістатися до Луцька чи білоруського Бреста.

11Залізничний вокзал

12Світло-жовті та небесно-голубі споруди міста особливо вдало гармоніюють із зимовими пейзажами

13Парк на місці колишнього єврейського цвинтаря

14Місце, де в часи Другої світової розташовувалося єврейське гетто

В активах міста – насичена історія, з десяток дійсно цікавих історичних пам’яток, зручна локація. Але при цьому далеко не кожен український мандрівник зможе показати Володимир на карті. Хіба завдяки вже не потрібній приставці «Волинський» правильно вкаже область.

У місті встановлюють інформаційні стенди, фотозони, вказівники з головними туристичними місцями. Але ці крихти не в змозі нагодувати голодного українського туриста.

У Володимирі мріють про реконструкцію стародавнього городища. Можливо, колись грандіозні плани стануть реальністю і туристи масово заполонять вулиці міста. А поки старенькому Володимиру немає кому показати свої скарби, які він турботливо зберігав сотні років.

15Подивитися на стародавній Володимир у мініатюрі можна у краєзнавчому музеї

16Кінотеатр

17«Стометрівка», більш звична для міст західної України, з часом перетворилася на центральну площу

Корисна інформація для туристів

Володимир-Волинський  – компактне місто, всі головні пам’ятки  знаходяться у центральній частині.

Дорога

Залізничний вокзал. Вимощена бруківкою вулиця Шевченка виведе Вас на центральну площу. По дорозі зверніть увагу на пам’ятник загиблим євреям – на цій території  в роки Другої світової німцями було створено єврейське гетто.

Автостанція. Автобусні платформи знаходяться фактично у підніжжя валів стародавнього городища. Прогулянку містом зручно розпочати зі Слов’янського парку. Потім можна подивитися, мабуть, головну пам’ятку Володимира – Успенський собор, який був закладений ще у XII столітті.

Куди піти?

Виділіть кілька годин для прогулянки містом і Ви обов’язково побачите всі головні пам’ятки Володимира. Для того, щоб облегшити читачам UA-Travels пошуки, ми додали візуальні орієнтири:

147

Церква Святого Йосафата (1890 р.), Василівська ротонда (XII ст – 1901 р.), Успенський собор (XII ст.)

148

Костел Йоаким та Анни (1554-1752 р.), Собор Різдва Христового (1770 р.), Миколаївська церква (1780 р.)

149

Меморіал на місці колишнього концтабору; Комплекс споруд Домініканського монастиря XV ст.; Колекція пам’ятників давньоруським правителям

146

Вали дитинця;  Краєзнавчий музей;  Парк “Слов’янський”

Де спати?

На центральній площі  Володимира знаходиться готель «Волинь». Однак ціни на номери доволі високі – значно дешевше можна переночувати в Ковелі, чи у Луцьку. Вартість вільних номерів дивіться на сайті Букінг.ком.

Скільки Вам знадобиться часу?

Для знайомства з містом вистачить однієї доби. Для того, щоб пізнати всі секрети Володимира – не вистачить і життя.

Залишити відповідь