fbpx

#advent_uatavels – Чернігів

Чернігів – це місто, куди їздив Ілля Муромець та інші богатирі з давньоруських легенд. Саме так я і познайомилася з цим містом у дитинстві – через книжку легенд Київської Русі, а вперше побачила не так вже і давно, декілька років тому. Так, Чернігів дійсно північна туристична перлина, оточена туристичними перлинами трохи меншими. Єдине чого їй не вистачає – це піару. Не розумію, як місто, яке має біля половини українських пам’яток домонгольської архітектури може бути не настільки популярним як та ж Софієвка, або Вінниця.

Дитинець Чернігіва розташований прямо на в’їзді у місто зі сторони Києва, проїхати неможливо. Все дуже компактно, але менше 3-4 годин (якщо ви, як і я, любите давньоруську архітектуру) там провести неможливо. Дуже раджу завітати до церкви Бориса і Гліба – музей, де розташовані саркофаги чернігівських князів, та, взагалі прочитати про історію храму. А також у Спаський собор (дуже містичний інтер’єр). Якщо трохи пройтися пішки від дитинця, то дійдете до Єлецького монастиря, а потім і до Троїцько-Іллінського (а там обов’язково відвідайте печери!). ЩЕе раджу подивитися на будівлю залізничного вокзалу, та просто прогулятися приватним сектором.

01

Ще, на жаль, Чернігівщина не дуже успішна економічно, тому забуті поля і покинуті села тут не рідкість. У всьому іншому це надзвичайний край. Дуже радимо завітати у Качанівку – палацовий ансамбль та парк, який був місцем зустрічі української інтелігенції у 19 сторіччі. Тут знаходили натхнення Шевченко, Костомаров, Максимович, Гоголь, Глінка, Марко Вовчок, Яворницький, Рєпін, Ге, Щепкін. Родина Тарновских (власників маєтку) славилася своїм меценатством та прихильністю до мистецтва, тож Качанівка у 19 сторіччі грала роль своєрідного культурного “інкубатора”.

img_6280_

Любителі природи оцінять береги річки Десна (єдиної у Європі незарегульованої річки) та Міжріченський регіонально-ландшафтний парк. Ландшафти тут вже зовсім не степові, але здатні влаштувати сюрпризи – у Міжріченському РПЛ є навіть своя піщана пустеля!

img_4468

Ще одна моя любов – Остер і Юр’єва божниця – залишки від храму домонгольского періоду. Дуже сумно, що вона така закинута, але нещодавно дізналася, що за нею трохи доглядають місцеві активісти, це трохи надихає і заспокоює.

img_4461

Відвідайте також невеликі районні центри області – Козелець, Ніжин, Батурин, Прилуки – міста з давньою козацькою славою.

02

Перші асоціації: Київська Русь
Власні враження: так, Київська Русь:) і дуже гарні налічнікі у вікон
Куди завітати:
Що побачити: Чернігівський дитинець, печери, залізничний вокзал
Де поїсти: Кафе “Вареничная”
Куди поїхати далі:Качанівка, Козелець, Остер, Міжріченський регіонально-ландшафтний парк, Десна, Батурин, Ніжин, Новгород-Сіверський, Прилуки
Що почитати у нас на сайті: репортаж з відвідин Міжріченського РПЛ
Порада: сміливо завітайте у села, що будуть зхустрічатися дорогою, старі хати з унікальними налічініками є майже у кожному з них

Залишити відповідь