fbpx

Будинок з котами та Будинок з ірисами: київські перлини архітектора Безсмертного

Ці два зелених будиночки одні з моїх найулюбленіших у Києві. Це потім я дізналася, що в них був один архітектор, а до того часу ходила повз просто так, навмисно будувала маршрути. Бо у місті я люблю робити дві речі: вітатися з песиками та улюбленими будинками.

Volodymyr_Bezsmertnyi

Архітектор Володимир Безсмертний народився у Києві у 1862 році, здобув освіту у Санкт-Петербурзі, залишився у країні після революції, працював за фахом, якось уникнув репресій. Помер у Києві у віці 78 років у 1940. Він був блискучим громадським інженером та архітектором: проектував багато промислових та господарських споруд, прибуткових будинків, особняків. Традиційно зелені київські Будинок з котами та Будинок з ірисами відрізняються цікавим тематичним декором від більшості спадщини Безсмертного – функціональних, класичних та досить строгих будівель.

Будинок з котами. Гоголівська, 23. 1909 рік

IMG_3687_

Іноді (через чортівний декор) авторство цього будинку приписують Городецькому, але це не так. Архітектором прибуткового будинку Ягімовського був Безсмертний. Будинок виконаний в неоготичному стилі та відомий серед киян своїм “котячим” декором.

Будинок асіметричний (відносно вхідної групи) та чотирьохповерховий, кажуть, що квартири у ньому не дуже світлі, але його декор справді привертає увагу.

03

По-перше, це, звісно, коти

01

Ще можна побачити філінів, монахів, блазнів, чудовиськ.

02

02

Композицію будинку увінчує чортеня

05

Всі балкони та вікна у будинку відрізняються один від одного, на кожному поверсі було по дві різні за плануванням квартири.

04

03

04

У будинку збереглися автентичні двері, а також перила у під’їзді

06

Будинок зараз не у найгіршому стані, але косметична реставрація йому б не завадила. Дуже люблю його за неоготичний і, навіть, романтичний стиль серед досить сучасних і не дуже цікавих будівель.

Будинок з ірисами. Мельнікова, 8. 1910-1911 рік

IMG_3686_

Цей будинок був зведений для судді окружного суду М. Грабаря. Одночасно з ним був побудований одноповерховий флігель праворуч (зараз це гаражі). Перед будинком і зараз існує невеличкий палісаднік, а от сад, який був висаджений за будівлею, не зберігся.

Будинок простий за планом, але декор на ньому такий витончений та тендітний, що неможливо пройти повз і не звернути увагу. Головне місце займають іриси – на балконі та над дверима. Але ще можна побачити водяні лілеї, польові квіточки та навіть бур’яни.

23

21

25

26

Зберігся і металевий декор будинку – грати балкону та огорожа на даху.

20

А ще, звісно, класичний модерновий маскарон – дівоча голівка – над головним входом у будинок.

24

Кутовий круглий балкон теж дуже цікавий, подивіться, як оповили його іриси своїми тонкими стеблами.

22

На жаль, стан будинку погіршується, а про реконструкцію нічого не чути. Зараз у ньому міститься якась таємнича державна установа, потрапити у середину будинку або на подвір’я неможливо. Будемо сподіватися, що остаточне руйнування цієї краси ми не побачимо.

Залишити відповідь