fbpx

Смальтові квіти при дорозі: автобусні зупинки запорізької траси

Мандруючи Україною що ми обов’язково бачимо у кожному місті чи селі, чи просто по дорозі? Звичайно, вокзали та зупинки! Залізничні вокзали, схожі на пишні палаци чи на закинуті склади, автовокзали з вічною метушнею та майже обов’язковим ринком навколо, зупинки міського транспорту, які часов важко знайти. І вони – наші улюблені старенькі автобусні зупинки на трасах. Сьогодні поговоримо саме про них!

 

Дніпрові Хвилі

Часто на них не звертаєш уваги, навіть якщо з дня у день чекаєш поруч рейсовий автобус до наступного села чи міста. Що там цікавого та гарного? Кілька папірців з оголошеннями, розклад руху автобусів (не часто), лавочка з бабусями та дітлахами, кілька недопалків у кутку та сумнівний затишок. Зупинки, що залишилися біля українських доріг після радянських часів, десь залишилися, десь модернізувалися, а десь щезли чи були замінені на сучасні. І якщо функціонально сучасні зупинки часто кращі за попередників, їх легше доглядати через сучасні матеріали, то щодо художнього змісту, порівнювати їх з радянськими важко.

Веселе

У 70-80-ті, коли було побудовано більшість автобусних зупинок, існувала обмежена кількість проектів дизайну цих споруд. Якщо ви бачили десяток зупинок в одному регіоні України – скоріш за все в іншому ви знайдете дуже схожі чи зовсім ідентичні 8-9 варіантів. 1-2 навіть не з 10, а скоріш із 100 будівель створювалась за оригінальним проектом і частіш за все це були студентські роботи чи авторські проекти у якихось видатних чи значимих місцях. Хоча частіше навіть там ми бачили (і бачимо) одну з стандартних форм – “коробка без однієї стіни”, що відрізняється від іншої лише назвою вулиці чи населенного пункту.

Григорівка

Як і типові житлові будинки, лікарні та учбові заклади, побудовані у 70-80 хх роках, зупинки прикрашалися мозаїками та розписами, які одразу виділи їх з маси інших. Ми створили гугл-мапу зупинок на сучасній трасі з Дніпра на Маріуполь,  що колись була частиною траси “всесоюзного значения” та вела з Москви у Крим.

Веселянка

Зупинки у Запорізький області збереглися у великій кількості та гарному стані. Деякі – навіть без жодних змін: від первинного архітектурного дизайну до назви населенного пункту та мозаїк.

Кам’янське

Любимівка

Панно з кольорової смальти частіше за все з квітковими мотивами у різних стилях – характерно для прикрашення зупинок в усій країні. Найцікавішими ж, на нашу думку, є ті, що мають смислове оформлення, сюжетні малюнки та впізнаванні орнаменти.

Абрикосівка

Наприклад, абрикосовий мотив на зупинці села Абрикосівка – чудова ілюстрація до місцевого колориту. Доречна на півдні та Донбасі і незрозуміла на Галичині, де абрикос – екзотична ягода, на відміну від, наприклад, маловідомої на сході яфіни-чорниці.

Роздол

Високе

Поруч з багатьма зупинками одночасно було збудовано публічні вбиральні незабутного та типового внутрішнього дизайну. А от зовні вони відрізняються від регіону до регіону. Не так сильно, як зупинки, але! Наприклад, запорізькою трасою літери Ч та Ж заміняють постаті бравого козака та дівчини у національному вбранні.

Буває, що зупинки біля одного населенного пункту дуже відрізняються проміж собою за стилістикою. Хоча судячи по матеріалам – будувалися одночасно.

Інзівка

Також можна впізнати типовий проект у сусідніх селищах та залишки матеріалів, що перевозили з одного об’єкту на інший.

Банівка

Останні зупинки – вже Приазов’я. Степ та козацькі січі залишаються на півночі, море поруч.

Автобусні зупинки, якщо почати звертати на них увагу, додають мандрівкам особливий присмак регіонального, етнографічного, польового наукового дослідження. Вони дуже відрізняються на Донбасі, у Приазов’ї, у Карпатах чи в центрі. Часом це – наївне мистецтво чи навіть ремесловий примітив. А часом – єдина законна можливість художніх майстрів того часу виконати роботи з національними мотивами, узорами старовинних витинанок, міфологічними сюжетами. Ми продовжимо дослідження цього мистецького напрямку у інших областях України та обов’язково про це відповімо. Надихайтеся та мандруйте!

Залишити відповідь