fbpx

Музеї Вільнюса: від княжого палацу до першої електростанції

Різницю між музеями Вільнюса, створеними за часів СРСР, і музеями, створеними після 91 року, можна побачити одразу: починаючи від ставлення персоналу до відвідувачів, закінчуючи технологіями, які музеї використовують. Загальний рівень, звісно, набагато вище київських. Хоча, як на мене, більшість незвичних для нас речей не потребує великих коштів.

Палац Великих князів Литовських

Будівля палацу знаходиться у самому центрі Вільнюса, вона відновлена з руїн вже за часів незалежності країни і в ній розташовано музей історії цієї будівлі.

Музей повністю адаптовано для маломобільних людей: пандуси, ліфти, широкі проїзди.

У підвалі – фундаменти старої будівлі різних часів. Все підписано і навіть намальовано: який час, яку функцію виконувало. Світло частково природне зі скляного даху. Всюди є канапи і стільці для відвідувачів.

Дуже цікава інсталяція: розріз колоди з розкопок палацу з датами подій, відміченими на річних кільцях

Постійно зустрічаються дитячі куточки з розмальовками і тематичними іграми.

Кахлі різних часів і поруч піч, яку вони прикрашали.

А ось це одна з найкрутіших інтерактивних музейних штук, яку я зустрічала.

За допомогою VR-шолома віртуальний гід демонструє і розповідає історію будівлі разом з історією Вільнюса і Литви. Починаючи з диких лісів, з перших будівель міста, закінчуючи остаточною руйнацією, а потім відродженням палацу. Все що відбувалося навколо протягом століть демонструється у віртуальному світі у 6-хвилинному відео: будівлі зростають і руйнуються, місто розбудовується і згорає, і знов розбудовується, спочатку всі будівлі дерев’яні, і от все більше кам’яних навколо. Все це досить зрозумілою, як на мене, англійською. Графіка проста, але разом з аудіо супроводом справляє враження, адже хоч музей і досить інформативний, але з відео багато чого стало на свої місця.

Трохи інтер’єрів.

Крамниця з тематичними сувенірами, місця для відпочинку, шафки для речей, туалети і каса – все на висоті. Дуже раджу.

Ціна: 5 євро.
Сайт: v2.valdovurumai.lt


Технологічний музей

Розташовано у будівлі старої електростанції, обладнання якої збереглося майже повністю. В музеї є аудіогід багатьма мовами, який робить мандрівку надзвичайно цікавою. Причому окрім вайфаю у музеї для використання аудіогіду більше нічого не потрібно: заходиш на сайт, вантажиш, слухаєш потрібний файл у потрібних місцях експозиції.

Експозиція розповідає про електрифікацію Вільнюса, як була влаштована електромережа, яке обладнання і яке паливо використовувалося для виробництва електроенергії. Обладнання займає три поверхи, можна ходити між турбінами і генераторами, всього торкатися і на все роздивлятися з усіх боків.

Крім обладнання електростанції у музеї є декілька залів з ретроречами (все це вироблялося промисловістю Литви у різні часи).

А також є два зали по типу наших музеїв науки – де все можна крутити, штовхати, бити, переставляти і де кожен експонат демонструє якийсь фізичний закон або явище.

На поверхах не було жодного наглядача, на вході до музею нас зустріли привітні натхненні молоді співробітники, розповіли все-все дуже ввічливо і навіть з якимось задоволенням, і більше ми їх не бачили. Такий рівень довіри завжди робить відвідування музею ще більш приємним. Ну і, звісно, не можу пройти повз чайлд-френдлі куточки.

Ціна: 4 євро.
Сайт: www.etm.lt


Національний музей Литви: Новий Арсенал

Майже нецікавий. Просто як приклад, що і в Європі є музеї із застарілими експозиціями (хоча експонати чудові). Килимові доріжки, суворі наглядачки. Але всюди канапи, а експонати не вкриті товстим шаром пилу. Гарна сувенірна крамниця – хороші недорогі книжки.

Сподобалась динамічна викладка експонатів, нічого особливого, але одразу оживляє експозицію.

Ціна: 3 євро.
Сайт: www.lnm.lt


Музей у дзвіниці кафедрального собору

Невеликий музей в дзвіниці у центрі Вільнюса. Окрім того, що це непоганий оглядовий майданчик на всі чотири сторони, у ньому є кілька цікавинок. Тут можна присісти і послухати Вільнюс, яким він був сто років тому.

Тут можна пограти на дзвонах.

Або роздивитися Вільнюс у реальному часі на екрані (відео з веб-камер, його можна наближати або віддаляти).

Ціна: 4,5 євро.
Сайт: www.bpmuziejus.lt/bell-tower.html

Залишити відповідь