fbpx

Львівські блукання: будинок небайдужих людей

Багато цікавого можна побачити, якщо блукаючи та не лінуватися і зазирати у під’їзди історичних будинків Львова. Тут – старі дерев’яні чи мармурові сходи з гачками для ковдри, тут – ліпні обличчя чи кам’яні квіти, тут – візерункові ковані перила, десь зберігалися двері, поштові скриньки, майолікова плитка, а десь – фрески на стелі.

Так гуляючи містом, ми потрапили нарешті у кам’яницю на вулиці Котляревського, 37а, мешканці якої люблять та зберігають її, що це може стати прикладом для багатьох не лише львів’ян.

На вулиці взагалі багато цікавих будинків у стилі класицизму, сецесії та конструктивізму, варто пройтись тут, просто подивитися їх зовні. А ще відвідати кімнату-музей “Слідами галицьких євреїв” – один з маловідомих та цікавих музейних осередків міста, куди туристи не часто потрапляють.

Будинок номер 37а – пам’ятка архітектури, про що свідчить табличка біля входу

Всередину можна потрапити лише з кимось з мешканців, парадка замикається на домофон, але ми якщо вам пощастить, всередині побачите ось що.

Одразу біля входу – перші документи на стінах. Їх ретельно збирав по архівах один з мешканців будинку, який організовував і роботу по ремонту-збереженню фасаду будинку вже більше 10 років тому.

Ось такі плани, креслення, документи про будівлю, її архітекторів та перших власників. Подробиці про можна почитати у репортажі ZAKRĘCONY LWÓW #16: DOM RADCY DWORU

І кілька старих фото, по яким ми розуміємо, що кам’яниця майже не змінилася за 100 з лишком років свого існування. Принаймні, ззовні, всередині – зараз побачимо.

Ось цей вітраж у стелі на плані відсутній, але він досить яскравий, щоб бути історичним, скоріш за все, був реконструйований вже у XXI ст. Виглядає дуже гармонічно і доглянуто.

Сходи – окрема тема. Доглянутий мармур, ковані поруччі з сецесійним металевим листям, на усіх поверхах – плитка фірми Bracia Mund Lwow.

Крім головних сходів є ще вузенькі у іншій частині будинку, де раніше, напевно розташовувались кімнати слуг. Зараз це цікавий закуток, з вікон якого відкривається небанальний вид на місто.

Не все зберігалося ідеально і зрозуміло, існуюче потребує на постійну увагу та підтримку мешканців та гостей, але враження від місця найприємніші та надихаючи.

Якщо знаєте ще такі будинки у Львові та інших місцях – розкажіть нам!

Залишити відповідь